Κοροναϊός: Έρχεται νέο αυστηρότερο σχέδιο του ΕΟΔΥ για την επόμενη μέρα

eurokinissi
Νέο σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή από τον ΕΟΔΥ για τη δεύτερη φάση διασποράς του κοροναϊού στην κοινότητα

Στην επόμενη φάση περνά όπως φαίνεται και στη χώρα μας η διάδοση του κοροναϊού, καθώς οι ειδικοί επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) περιμένουν να περάσουμε τις επόμενες ημέρες στη φάση δύο.

Πρόκειται για τη φάση – σύμφωνα με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο του ΕΟΔΥ Σωτήρη Τσιόδρα- όπου ο ιός δεν διασπείρεται άμεσα από κάποιο κρούσμα που για παράδειγμα έχει ταξιδέψει στη γειτονική Ιταλία, αλλά διακινείται μέσα στην κοινότητα χωρίς να είναι γνωστή η πηγή μόλυνσης.

Επειδή οι ειδικοί του ΕΟΔΥ θεωρούν βέβαιον ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει διάδοση του κοροναϊού με τον τρόπο αυτό μέσα στον πληθυσμό, προχωρούν και στη δεύτερη φάση των προληπτικών μέτρων.

Δεν είναι τυχαίο ότι το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας αποφασίστηκε έπειτα από εισήγηση των ειδικών του ΕΟΔΥ να κλείσουν μαζικά πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα, ώστε να αποκλεισθεί κάθε ενδεχόμενο διάδοσης του ιού.

Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η ανεξέλεγκτη «πορεία» του κοροναϊού μέσα στην κοινότητα.

Πάντως ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε δηλώσεις του εκτίμησε ότι η χώρα μας δεν θα μπορέσει να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο καθώς αυτό ισχύει μέχρι σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο όσα μέτρα κι αν είχαν ληφθεί προηγουμένως.

Γι αυτό και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθούν και να αυστηροποιηθούν τα προληπτικά μέτρα σε διάφορες εκδηλώσεις και χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα, ώστε να μειωθούν οι συναθροίσεις και συνεπώς και οι πιθανότητες διάδοσης του κοροναϊού.

Οι σχετικές εισηγήσεις αναμένονται από τους ειδικούς του ΕΟΔΥ που σηκώνουν και όλο το βάρος της διαχείρισης της κρίσης αυτής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ΕΟΔΥ τις τελευταίες ημέρες δέχθηκε πάνω από 40.000 κλήσεις λόγω κοροναϊού ενώ υπό το συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων έχουν ελεγχθεί δείγματα από 504 πολίτες.