Κοροναϊός : Σε κρίσιμη κατάσταση το 9ο κρούσμα – Διασωληνωμένος στο νοσοκομείο της Πάτρας

Διασωληνωμένος νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας ο 66χρονος που αποτέλεσε το 9ο κρούσμα του κοροναϊού στην Ελλάδα


Διασωληνωμένος νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας ο 66χρονος που το μεσημέρι της Τετάρτης αποτέλεσε το 9ο κρούσμα του κοροναϊού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν Ελληνα που είχε πρόσφατα ταξιδέψει σε Ισραήλ και Αίγυπτο.

Η κατάσταση της υγείας του 66χρονου κρίνεται κρίσιμη, ενώ προς το παρόν νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε θάλαμο απομόνωσης, ενώ γίνεται προσπάθεια να μπει στην εντατική.

Ο 66χρονος πήγε ο ίδιος στο νοσοκομείο με συμπτώματα δύσπνοιας και εισήχθη στην παθολογική κλινική, ενώ δεν του έγιναν εξαρχής εξετάσεις για τον κοροναϊό. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, αν ο 66χρονος ανέφερε στους γιατρούς το ταξιδιωτικό του ιστορικό και για αυτό δεν υπεβλήθη σε εξετάσεις για τον κοροναϊό.

Στο νοσοκομείο του Ρίου έχει ήδη σημάνει συναγερμός, καθώς ο ασθενής δεν νοσηλεύονταν σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης και έχει έρθει σε επαφή με άγνωστο αριθμό ατόμων.

Στην Πάτρα μεταβαίνει εκτάκτως και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Στην παρούσα φάση, οι λοιμωξιολόγοι ακολουθούν εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών του, ώστε να περιοριστούν έγκαιρα και να αποφευχθούν περαιτέρω μεταδόσεις του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, όπως έκανε γνωστό ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κοροναϊό.

Νωρίτερα, σήμερα το πρωί άλλωστε επιβεβαιώθηκε ένα ακόμα κρούσμα κοροναϊού. Πρόκειται για Ελληνα, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, της φίλης, δηλαδή της 38χρονης γυναίκας που ήταν η πρώτη που διαγνώστηκε με τον ιό στην χώρα μας.

Το συγκεκριμένο περιστατικό παραμένει στον ειδικό θάλαμο απομόνωσης του νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, της Θεσσαλονίκης.

Σε εγρήγορση οι ελληνικές αρχές

Αυξάνει την ετοιμότητά της η Ελλάδα για την επόμενη φάση της διάδοσης της νόσου COVID-19, η οποία  θα απαιτήσει νοσηλεία των βαρέως πασχόντων ασθενών σε νοσοκομείο ή σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Οι Έλληνες ειδικοί παρακολουθούν την πορεία των κρουσμάτων αλλά επικεντρώνονται και στην επόμενη φάση. Μιας πιθανής μεγάλης διασποράς του κοροναϊού στην κοινότητα, ενώ προετοιμάζονται αναλόγως γι’ αυτήν.

Η χώρα μας οφείλει να είναι προετοιμασμένη για μια πιθανή υγειονομική κρίση από τη διασπορά της νόσου που προκαλεί ο κοροναϊός, η οποία μπορεί να συμβεί – όπως και στο εξωτερικό – κυριολεκτικά “κάτω από τη μύτη μας”, όπως τόνισε χθες ο επιστημονικός υπεύθυνος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τη νόσο COVID-19 στην Ελλάδα, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Ήδη έχουμε υιοθετήσει στρατηγικές αυτού του σεναρίου, να το αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικά. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη αυτές τις ημέρες. Υπάρχουν συνάδελφοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που δουλεύουν σε μαθηματικά μοντέλα, τα οποία τις επόμενες μέρες μπορούμε να σας ανακοινώσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά, χωρίς να αποκλείει άνοδο των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.