Κορονοϊός: Η παραμικρή αστοχία στην τήρηση των μέτρων μπορεί να αποβεί καταστροφική

Αστυνομικός με μάσκα στο κέντρο της Αθήνας AP

Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε καλό σημείο, όμως εξακολουθούμε να “περπατάμε πάνω σε μία κόκκινη κλωστή”. Τι δείχνουν τα στοιχεία και γιατί η υπομονή και η πειθαρχία δείχνουν το φως στην άκρη του τούνελ.


Κανένα περιθώριο χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων δεν πρέπει να μας επιτρέπει η σχετικά καλή πορεία της εκδήλωσης της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα, τονίζουν επιστήμονες και πολιτεία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση της Κυριακής 29/3, τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και τα δύσκολα είναι μπροστά μας. «Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στον καθένα μας ότι αυτή τη στιγμή περπατάμε πάνω σε μια λεπτή κόκκινη κλωστή και η όποια απερισκεψία, η όποια λάθος επιλογή μπορεί να αποβεί ολέθρια» ανέφερε ο υφυπουργός.

Ο κ. Χαρδαλιάς μάλιστα ήταν και ιδιαίτερα καυστικός όσον αφορά σε συμπολίτες μας οι οποίοι προσπαθούν να σπάσουν την καραντίνα, κάτι το οποίο τόνισε ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο να το παρακάμψουμε. Περιέγραψε μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Υπήρχε μια έξαρση σε τηλέφωνα από συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει κάθε πλαίσιο εφευρετικότητας σε σχέση με το τι θέλουν να κάνουν. Ήταν εντυπωσιακό ότι την Παρασκευή το μείζον ζήτημα που καταγράφηκε ήταν ότι είχαν παντού διαλυθεί τα υδραυλικά …σε όλα τα σπίτια εκτός Αθηνών και όλοι έπρεπε να μεταβούν για να τα φτιάξουν. Αντιλαμβάνομαι όλους να νιώθουν την ανάγκη να πάνε στα εξοχικά τους αλλά ξέρετε κάτι; Είναι θέμα ευθύνης για όλους».

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε πως η καμπύλη της αύξησης της επιδημίας στην χώρα μας δείχνει επί του παρόντος η Ελλάδα κινείται με βραδύτερο ρυθμό αύξησης από άλλες χώρες του κόσμου όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

«Ο κόσμος όπως τον ξέρουμε όμως αλλάζει, οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις είναι τεράστιες, η ενότητα του κόσμου και οι αντοχές μας δοκιμάζονται. Η Αυστραλία υιοθετεί αυστηρά μέτρα περιορισμού. Πολλές χώρες στενάζουν. Η Ισπανία και η Ιταλία ζητούν βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευχόμαστε να ξεπεράσουν τις τεράστιες δυσκολίες, είμαστε συναγωνιστές, καταλαβαίνουμε τον αγώνα τους, συμπάσχουμε με αυτούς, συμμετέχουμε στα μέτρα μαζί. Ο αγώνας είναι πανανθρώπινος» τόνισε ο καθηγητής.