Κορονοϊός: Νωρίτερα από άλλες χώρες εφάρμοσε η Ελλάδα τα πρωτόκολλα για τη φλεβική θρομβοεμβολική νόσο

Η εμφάνιση πνευμονικής εμβολής παρουσιάζεται στο 30% με 40% των νοσούντων


«Τα πρωτόκολλα για την προφύλαξη και θεραπεία της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου, σε ασθενείς με κορονοϊό εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα νωρίτερα από άλλες χώρες, ήδη από τις αρχές Μαρτίου», δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Επιτροπής θεραπευτικών πρωτοκόλλων για την Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο του υπουργείου Υγείας, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

O διεθνούς φήμης Έλληνας αιματολόγος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρει ότι «σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν δημοσιευθεί από την Κίνα, η συχνότητα εμφάνισης πνευμονικής εμβολής και εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης των κάτω άκρων, ανέρχεται στο 30% με 40% των ασθενών, που νοσηλεύονται στην ΜΕΘ και περίπου στο 20% των ασθενών, που νοσηλεύονται στους συμβατικούς θαλάμους των νοσοκομείων».

Ο κ. Γεροτζιάφας, διευθύνει μαζί με τον έτερο καθηγητή αιματολογίας Ισμαήλ Ελαλαμύ, το Κέντρο Θρόμβωσης του Νοσοκομείου Tenon της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Όπως λέει «μετά από συνεργασία του Κέντρου Θρόμβωσης με ειδικούς της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών, οι κινεζικές κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη και θεραπεία αυτής της σοβαρής νόσου, δημοσιεύθηκαν χθες στο επιστημονικό περιοδικό «Thrombosis and Haemostasis»».

Σύμφωνα με τον καθηγητή «οι κινεζικές κατευθυντήριες οδηγίες, κάνουν ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη χορήγησης θρομβοπροφύλαξης με ηπαρίνη μικρού μοριακού βάρους, στους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή ή βαριά μορφή της νόσου COVID-19». Κάτι που έχει δηλώσει άλλωστε και σε πρόσφατη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως επίσης και το γεγονός ότι «οι εν λόγω κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν την συστηματική εκτίμηση του κινδύνου φλεβικής θρόμβωσης, στους ασθενείς με ήπια ή μέσης βαρύτητας μορφή της νόσου COVID-19. Την ίδια ώρα η συστηματική εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της θρομβοπροφύλαξης και η δυναμική προσαρμογή της αντιθρομβωτικής αγωγής, ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου, είναι σημαντικό μέρος της συνολικής θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών, που νοσηλεύονται με COVID-19».