Κορωνοϊος: Σε καλή κατάσταση ο 60χρονος-Σε καραντίνα η οικογένεια του 16ου κρούσματος στην Κρήτη

Oι ασυμπτωματικοί ασθενείς δυσκολεύουν τον έλεγχο της σημερινής επιδημίας Covid-19


Σε κατ’ οίκον περιορισμό εξακολουθεί να βρίσκεται από το μεσημέρι ο 60χρονος άνδρας που αποτελεί το νέο κρούσμα κορωνοϊού που καταγράφηκε στην Κρήτη σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Σε καραντίνα βρίσκονται όμως  και τα μέλη της οικογένειας του, όπως είναι λογικό, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο 60χρονος παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία, με την κατάσταση του να μην εμπνέει κάποια ανησυχία.

Κόλλησε τον ιό από ασυμπτωματικό ασθενή;

Ο 60χρονος θεωρείται πιθανό να κόλλησε τον ιό από κάποιον ασυμπτωματικό ασθενή καθως δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα, με την ύπαρξη πολυάριθμων ασυμπτωματικών ασθενών να είναι ένας από τους λόγους που προβάλλονται, για να εξηγηθεί η δυσκολία στον έλεγχο της σημερινής επιδημίας Covid-19.

Οι επιστήμονες σε πρόσφατη έρευνα εξάλλου δεν παρατήρησαν κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στην πιθανή μεταδοτικότητα ανάμεσα σε όσους ανέφεραν συμπτώματα και όσους ήσαν ασυμπτωματικοί. Το συμπέρασμά τους είναι ότι οι ασυμπτωματικοί (που δεν θα εμφανίσουν ποτέ συμπτώματα), όσο και οι προσυμπτωματικοί (θα τα εμφανίσουν αργότερα) παίζουν ρόλο-κλειδί στην μετάδοση της νόσου Covid-19, πράγμα που καθιστά δύσκολο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού χωρίς αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Το 16ο κρούσμα στην Κρήτη

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ο 60χρονος εμφάνισε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του άνω αναπνευστικού και μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ, όπου είναι και το νοσοκομείο αναφοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το 16ο κρούσμα που έχει καταγραφεί στην Κρήτη.

Ιχνηλατούνται οι επαφές του

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ν ΕΟΔΥ, έχει ήδη αρχίσει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών του 60χρονου, εντός και εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους γιατρούς του νοσοκομείου.

Δεν ήταν απρόσμενο αυτό το νέο κρούσμα

Από τις 6 Απριλίου μέχρι και σήμερα έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 200 δείγματα τα οποία ήταν όλα αρνητικά.  Από το ξεκίνημα του κορωνοϊού μέχρι και τώρα, συνολικά, έχουν εξεταστεί 1850 δείγματα εκ των οποίων τα 16 ήταν τα θετικά.

Σε κάθε περίπτωση το νέο αυτό περιστατικό αποδεικνύει ότι οι πολίτες της Κρήτης δεν πρέπει να επαναπαύονται σε ότι αφορά τη μετά- καραντίνας περίοδο- καθώς η πανδημία είναι σε εξέλιξη και τίποτα δεν έχει τελειώσει. Μάλιστα το νέο κρούσμα μετά από έναν μήνα, δεν ήταν απρόσμενο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Εφόσον πάντως υπήρξε, έστω και για λίγο, εφησυχασμός από μερίδα πολιτών ενδεχομένως το καινούριο κρούσμα , ίσως είναι η αφορμή για εγρήγορση και προσοχή με πρώτο και κύριο την τήρηση των μέτρων προστασίας και υγιεινής.