Κρήτη: Ένας πρωτότυπος τρόπος για την αξιοποίηση των αποξηραμένων φύλλων της ελιάς

Κάποια αξία φαίνεται ότι μπορούν να αποκτήσουν τα φύλλα που αφαιρούνται κατά τον καθαρισμό του ελαιοκάρπου στα ελαιοτριβεία πριν απο την επεξεργασία του.

Αυτό προκύπτει απο έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τόκιο, το οποίο ενημερώνει για το ενδιαφέρον Ιαπωνικής εταιρείας να αναπτύξει συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να εξάγουν στην Ιαπωνία αποξηραμένα φύλλα ελιάς, όπως γράφει ο Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης.
.
Τα φύλλα αυτά, σημειώνει το έγγραφο προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως ιχθυοτροφές και πρέπει να είναι αποξηραμένα, να εχουν Ελευρωπαϊνη πάνω από 7% και να είναι κατά προτίμηση πράσινου χρώματος, με χωρίς ή ελάχιστα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, σε συσκευασίες 1MT.(Μετρικού Τόνου)
Υπενθυμίζεται ότι, τα φύλλα ελιάς που είναι γνωστό ότι περιέχουν σε αξιόλογη περιεκτικότητα «ελευρωπαϊνη», μια αντιοξειδωτική φαινόλη η οποια φέρεται ως ευεργετική στις καρδιόπαθειες, πριν μερικά χρόνια, είχαν βρεθεί στην επικαιρότητα με την χρήση τους σε τσάγια που προσφέρονταν ακόμα και σε καφενεία με το όνομα «φραπελιά»!

Οπωσδήποτε, με την ανακοίνωση που προαναφέρθηκε, διαφαίνεται μια σοβαρότερη αξιοποίησή τους, η οποία βέβαια χρειάζεται εξέταση και σοβαρή αντιμετώπιση. για την περίπτωση εξαγωγών.
Χρειάζεται όμως εξέταση, γιατί όχι και για ανάλογη αξιοποίηση στα Ιχθυοτροφεία στην Ελλάδα. Δόξα το θεό έχουμε, αρκετά. Και τα λιόφυτα, αν δεν εχουν φυτοφάρμακα, ίσως είναι προτιμότερα απο τις ιχθυοτρόφος που παρασκευάζονται με υπολείμματα ζωικών η φυτικών προϊόντων!