Κρήτη-Έρευνα για τον κορωνοϊο: Ανησυχητική η εκθετική αύξηση της καμπύλης στις ηλικίες 18-64

Σημαντική η αύξηση κρουσμάτων και στα παιδιά


Εξαιρετικά ανησυχητική τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, πως είναι η αύξηση που δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα του τρίτου κύματος σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

“Οι ενεργείς πληθυσμικακές ομάδες 18-39 & 40-64 είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της μετάδοσης και στο προηγούμενο και στο τωρινό κύμα. Ιδίως στο τωρινό κύμα κάνει εντύπωση η κλίση της εκθετικής αύξησης της καμπυλης στις 2 αυτές ομάδες που φαίνεται εξαιρετικά ανησυχητική”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Τζανάκης.

Η ανάλυση του κ. Τζανάκη:

“Επιδημία και ηλικιακές ομάδες….

Με τη πολύτιμη βοήθεια του Γιώργου Ρίζου που μάζεψε τα στοιχεία… Έτσι επεξεργάστηκα τα στοιχεία των καθημερινών κρουσμάτων ανά ηλικία στο προηγούμενο και τωρινό επιδημικό κύμα…. Τα στοιχεία αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας πολυωνυμικά μοντέλα πολλαπλών παραγόντων και επιλέκτηκε η συνάρτηση με την καλλίτερη προσαρμογή και r2>0.80….. Το γράφημα απεικονίζει τις προβλεπόμενες βάσει του μοντέλου τιμές (fitted values)….

Προέκυψαν ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις από την απεικόνιση…. Το πιό σημαντικό κατά τη γνώμη εύρημα είναι η συμπεριφορά των παιδιών (ηλικία 0-17) στο τωρινό κύμα που διαφέρει τελείως από αυτήν στο προηγούμενο…. Η συμβολή τους εμφανίζεται ποσοτικά ίση με αυτή της ηλικιακής ομάδας 64+….

Επιπλέον η εκθετική αύξηση στο τωρινό κύμα φαίνεται να προηγείται στα παιδιά τουλάχιστον μια βδομάδα από τις υπόλοιπες ομάδες λες και το τωρινό κύμα να το πυροδότησαν τα παιδιά…… αυτό διαφοροποιεί πολύ τα πράγματα και το τι πιστεύαμε ως τώρα για την συμβολή των παιδιών & εφήβων στην πανδημία…. κατά τη γνώμη μου πρέπει να ερευνηθεί αν αυτή η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά στο τωρινό κύμα οφείλεται σε τεχνικό θέμα (περισσότερα τεστ που γίνονται τώρα στα σχολεία) ή σηματοδοτεί κάτι διαφορετικό πχ. νέα μετάλλαξη και παιδιά…. φυσικά δεν συμφωνούμε καθόλου με τον εφησυχασμό των υπευθύνων και ιδίως με την κ. Παπαευαγγέλου και τις πρόσφατες δηλώσεις της περί του θέματος… κατά τα άλλα οι ενεργείς πληθυσμικακές ομάδες 18-39 & 40-64 είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της μετάδοσης και στο προηγούμενο και στο τωρινό κύμα….

Ιδίως στο τωρινό κύμα κάνει εντύπωση η κλίση της εκθετικής αύξησης της καμπυλης στις 2 αυτές ομάδες που φαίνεται εξαιρετικά ανησυχητική… Ελπίζω τα μέτρα που πάρθηκαν στις κόκκινες περιοχές να συμπιέσουν την καμπύλη ειδικά αυτών των 2 ομάδων…. Stay safe”.