Κρήτη: Αγώνας δρόμου για να μην καούμε – Νέα σύσκεψη σήμερα για την αντιπυρική θωράκιση

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελος Τουρνάς και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιος Αμυράς θα μετέχουν σε κοινή σύσκεψη ενόψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου


Έχοντας την «πικρή» εμπειρία της περυσινής χρονιάς, που στη χώρα μας βιώσαμε το χειρότερο καλοκαίρι των τελευταίων 13 χρόνων όσον αφορά στις πυρκαγιές, με την Κρήτη να «μετράει» επίσης μεγάλες καμένες εκτάσεις και ρεκόρ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής «τρέχουν» για να προλάβουν, δίνοντας μάλιστα για το νησί μας σημαντική προτεραιότητα και μεγάλο βάρος στον σχεδιασμό της αντιπυρικής προστασίας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Την Πέμπτη 7 Απριλίου, τόσο ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς όσο και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αλέξιος Ράπανος βρέθηκαν στο Ηράκλειο και έδωσαν στη δημοσιότητα πληροφορίες για το σχέδιο αντιπυρικής προστασίας του νησιού, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια νησιωτική περιοχή της χώρας με πολλά συμβάντα και πολλές ιδιαιτερότητες!

Μετά το «μαύρο» ρεκόρ της περυσινής χρονιάς, φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση κάνει από τώρα αγώνα δρόμου, προκειμένου να μην έχουν ανάλογη χρονιά και φέτος, και βέβαια κινείται σε μια προσπάθεια ουσιαστικής πρόληψης και οργάνωσης της όποιας καταστολής, για να μην καεί η Κρήτη.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές, κατά τη διάρκεια του 2021 χαρτογραφήθηκαν στη χώρα μας 84 συμβάντα δασικών πυρκαγιών, τα οποία κατέκαψαν συνολική έκταση που ξεπερνά τα 1.300.000 στρέμματα.

Η συγκεκριμένη επίδοση είναι η χείριστη της περιόδου 2008-2021, με τη συνολική καμένη έκταση του 2021 να προσεγγίζει το άθροισμα των καμένων εκτάσεων της πιο πρόσφατης οκταετίας (2013-2020). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το 2021 καταγράφει επίσης τη χείριστη επίδοση σε ό,τι αφορά τη μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά, με τον συγκεκριμένο δείκτη να υπολογίζεται σε πάνω από 1.500 στρέμματα ανά συμβάν, όταν κατά τα προηγούμενα 13 έτη (2008-2020) o αντίστοιχος μέσος όρος ήταν κοντά στα 500 στρέμματα ανά συμβάν!

Τι εξήγγειλαν από την Κρήτη

Τόσο ο αρμόδιος υφυπουργός, όσο και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος εξήγγειλαν από την Κρήτη την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων με έμψυχο δυναμικό και μέσα. Συγκεκριμένα, συνάντηση με τους επιτελείς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τους διοικητές του νομού Ηρακλείου και των διοικήσεων, ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, είχε χθες το απόγευμα ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς. Ο κ. Τουρνάς ανέφερε ότι η συνάντηση έγινε για «να δούμε πού βρισκόμαστε, τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα και τι υπολείπεται από δω και στο εξής», συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε καλά, έτσι ώστε να έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες και η αντιπυρική περίοδος να μας βρει έτοιμους, ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανό ενδεχόμενο».

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι η συνεργασία που αναπτύσσεται φέτος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις δασικές υπηρεσίες είναι ιδιαίτερα σημαντική.

«Πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε ένα καλό επίπεδο. Είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά φέτος, έχουμε ξεκινήσει σε όλες τις περιφέρειες και θα ακολουθήσει και ένας δεύτερος γύρος, που θα πάμε από νομό σε νομό. Θα συνεργαστούμε με όλους τους φορείς, έτσι ώστε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στον τομέα της πρόληψης πρώτα απ’ όλα, που πρέπει να ρίξουμε το βάρος, και ακολούθως να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο», ανέφερε ο κ. Τουρνάς.

Δύσκολη η περίπτωση της Κρήτης

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεώργιος Αμυράς θα μετέχουν σήμερα Παρασκευή 8 Απριλίου, σε κοινή σύσκεψη στο Ηράκλειο, ενόψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου, με θέμα την αποτελεσματικότερη προετοιμασία και τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για τη νέα αντιπυρική περίοδο.

Για την Κρήτη, ο κ. Τουρνάς δήλωσε συγκεκριμένα: «Πράγματι, πολλά είναι τα συμβάντα τον τελευταίο καιρό. Αλλά προετοιμαζόμαστε για την αντιπυρική περίοδο. Και βέβαια, “χτίζουμε” και το νέο πυροσβεστικό σώμα. Το νέο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά όλα αυτά τα φαινόμενα, τα οποία αποτελούν πλέον τη νέα κανονικότητα».

Για πολυπλοκότητα συμβάντων μίλησε στους δημοσιογράφους ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αλέξιος Ράπανος. «Μιλάμε κυρίως για τροχαία, διασώσεις και σεισμούς, ενώ η Κρήτη έχει τα φαράγγια με μεγάλη επισκεψιμότητα. Και σίγουρα έχει και πυρκαγιές. Είναι μεγάλο νησί. Έχει ιδιαιτερότητες σε συμβάντα. Το ενισχύουμε. Έχει όμως καλούς πυροσβέστες και το έχουν αποδείξει ότι είναι ικανοί να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε συμβάν έχουν κληθεί».

Στελέχωση με 50 δασοπυροσβέστες

Τρία τα πυροσβεστικά ελικόπτερα στην Κρήτη

Νωρίτερα, ο κ. Ράπανος επισκέφτηκε την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διεύθυνση Κρήτης. Ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος έκανε αναφορά και στη νέα μονάδα του Σώματος, τις ΕΜΟΔΕ (Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων), για τις ανάγκες στελέχωσης της οποίας θα φτάσουν στην Κρήτη περίπου 50 δασοκομάντος, από τις αρχές Ιουνίου. Πρόκειται για 50 δασοπυροσβέστες, οι οποίοι θα αποτελούν μόνιμο προσωπικό.

Το Ηράκλειο και η Κρήτη συνολικά θα ενισχυθεί με ένα ακόμη ελικόπτερο, εκτός από τα άλλα δύο ελικόπτερα που επιχειρούν σε Χανιά και Ηράκλειο, το οποίο θα προορίζεται τόσο για τη μεταφορά προσωπικού, αλλά θα διαθέτει και δεξαμενή νερού. Ο κ. Ράπανος αναφέρθηκε ακόμη στα κενά που καταγράφονται στο Σώμα πανελλαδικά, τα οποία ανέρχονται σε 3.500-4.000 πυροσβέστες, ενώ τόνισε πως στόχος είναι να μη φύγει κανένας πυροσβέστης από την Κρήτη.

Πανελλαδικά, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα μπει στην αντιπυρική περίοδο με 590 δασοκομάντος, 200 Ευρωπαίους πυροσβέστες, 93 εναέρια μέσα κι εθελοντές. Οι 500 νεοπροσληφθέντες δασοκομάντος θα έχουν ως συντονιστές 90 έμπειρα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που θα προέρχονται από τις ειδικές δυνάμεις του Σώματος (ΕΜΑΚ, πεζοπόρα τμήματα). Οι δασοκομάντος θα αντληθούν σε μεγάλο βαθμό από τη δεξαμενή των εποχικών πυροσβεστών, ενώ μεταξύ των κριτηρίων μοριοδότησής τους θα είναι η εμπειρία τους στην πυρόσβεση, η κατοχή πτυχίου υποβρύχιου καταστροφέα ή πτυχίου σχολής αλεξιπτωτιστών των Ενόπλων Δυνάμεων, η εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων ως εφέδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή στην Προεδρική Φρουρά, και η κατάρτισή τους στο αντικείμενο της Δασολογίας-Δασοπονίας. Οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) θα έχουν ως έδρες 6 πόλεις της χώρας, και συγκεκριμένα την Ελευσίνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τη Λαμία, τα Ιωάννινα και την Πάτρα. Από τους 90 συντονιστές/επικεφαλής των πυροσβεστών δασικών επιχειρήσεων, 15 θα βρίσκονται σε κάθε περιφέρεια όπου θα εδρεύουν οι ΕΜΟΔΕ. Οι ομάδες θα είναι αερομεταφερόμενες και καθεμία, που θα επιχειρεί στα δάση, θα αποτελείται περίπου από 12 άτομα.