Κρήτη: Αναβρασμός για τις απαλλοτριώσεις με «φόντο» τον ΒΟΑΚ

Εν αναμονή υπογραφής της συμβάσης του τμήματος «Νεάπολη- Αγ. Νικόλαος» του ΒΟΑΚ και πιθανής καθόδου του Κυριάκου Μητσοτάκη, 56 θιγόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό, με πολύπλευρες καταγγελίες


Την ώρα που η υπογραφή της σύμβασης για το τμήμα «Νεάπολη-Άγ. Νικόλαος» είναι προ των πυλών και μάλιστα οι πληροφορίες (έστω και ανεπισήμως επί του παρόντος) κάνουν λόγο για ενδεχόμενη κάθοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη, με φόντο το συγκεκριμένο έργο, στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, με πιθανή ημέρα την 5η Αυγούστου, σε «αγκάθι» αναδεικνύεται το ζήτημα των απαλλοτριώσεων.

Ήδη, μέσω δικηγόρου, 56 θιγόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό, καταγγέλλοντας ένα τραγελαφικό σκηνικό, ενώ ζητούν να συναντηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εφόσον όντως κατέβει εδώ, για να του θέσουν από κοντά τα προβλήματα.

Στη σχετική πολυσέλιδη επιστολή διαμαρτυρίας, που μας έστειλαν στη «ΝΚ», οι 56 διαμαρτυρόμενοι ιδιοκτήτες παραθέτουν καρέ-καρέ από τη μεριά τους ένα «γαϊτανάκι» παραλείψεων, αβλεψιών, αστοχιών και κακώς κειμένων ως προς τα τεκταινόμενα γύρω από τα κτηματολογικά και τις απαλλοτριώσεις του έργου, οι οποίες προχωρούν με το ειδικό καθεστώς-εξπρές υποχρεωτικής απαλλοτρίωσης του άρθρου 7Α.

Τονίζοντας με νόημα πως το γεγονός ότι δεν εναντιώνονται στο έργο δε σημαίνει ότι οι ίδιοι παραιτούνται και των δικαιωμάτων τους ως πολίτες, ή ότι θα αφεθούν να καταστραφούν, οι υπογράφοντες την επιστολή διαμαρτυρίας σκιαγραφούν ένα σκηνικό προχειρότητας και τραγέλαφου, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, σε τέσσερις άξονες:

«Τα εγκριθέντα στις 21/6/2022 κτηματολογικά στοιχεία εμφανίζουν αποκλίσεις σε σχέση με το αναφερόμενο εμβαδόν και τα όρια των ακινήτων μας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, αλλά και αναφέρουν σε πλείστες περιπτώσεις ως ιδιοκτήτες τους ανύπαρκτα πρόσωπα.

– Κανένας δεν εισήλθε στις ιδιοκτησίες για την πραγματοποίηση αυτοψίας, με αποτέλεσμα η περιγραφή να είναι άκρως παραπλανητική για τον ορθό καθορισμό της οφειλόμενης αποζημίωσης.

– Κατά τον σχεδιασμό του έργου πρυτάνευσε ο περιορισμός του κόστους των απαλλοτριώσεων και όχι η συνέχιση της λειτουργίας υφιστάμενων επιχειρήσεων με πολυάριθμο προσωπικό και η διατήρηση οικογενειακών κατοικιών.

– Σημαντικός αριθμός ακινήτων μας, με λειτουργούσες σήμερα επιχειρήσεις, απομένουν χωρίς προσβάσιμο πρόσωπο σε οδό. Τα χαρακτηριστικά αυτά δεν επαρκούν για να συνεχίσουν να χαρακτηρίζονται ως οικοδομήσιμα τα συγκεκριμένα ακίνητα».

Η επιστολή διαμαρτυρίας

«Κύριε πρωθυπουργέ,

Η ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη, καθώς θα παρέχει συνθήκες ασφαλούς και ταχείας μετακίνησης των πολιτών και των πολυάριθμων επισκεπτών της.

Παρά το ότι οι περιουσίες μας θίγονται δραστικά από τις απαλλοτριώσεις, που κηρύχθηκαν στις 24/12/2021 για το τμήμα “Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος” (ΦΕΚ Δ’ 947/24.12.2021), δεν εναντιωθήκαμε στον προγραμματισμό τους, θεωρώντας ότι το ατομικό συμφέρον υποχωρεί υπέρ της υλοποίησης έργου, που εξυπηρετεί το γενικότερο συμφέρον του τόπου μας. Σε καμιά, όμως, περίπτωση, η ανοχή μας δε θα πρέπει να ερμηνευθεί και ως παραίτηση από το συνταγματικά (άρθρο 17 Συντ.) και υπερεθνικά (άρθρο 1 του πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ) κατοχυρωμένο δικαίωμά μας να λάβουμε προηγούμενη και πλήρη αποζημίωση, που θα μας επιτρέψει να αντικαταστήσουμε τις απαλλοτριούμενες περιουσίες μας (οικογενειακές κατοικίες, επιχειρήσεις κ.λπ.) με άλλες ισάξιες.

Οι απαλλοτριώσεις για το τμήμα “Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος” κηρύχθηκαν εσπευσμένα και με την προχειρότητα, που συνεπάγεται η αποτύπωση της απαλλοτριούμενης έκτασης σε απλό διάγραμμα οριζοντιογραφίας και όχι με αναλυτικά κτηματολογικά στοιχεία. Με τη με ημερομηνία 4.5.2022 εξώδικη δήλωση-πρόσκληση προς τον υπουργό ΥΠΟΜΕ εκφράσαμε εγκαίρως ανησυχίες για πλήθος “αστοχίες” στην προώθηση των συγκεκριμένων απαλλοτριώσεων, αλλά και προσφερθήκαμε να συνδράμουμε στην ορθή σύνταξη των κτηματολογικών στοιχείων, προκειμένου να καταστεί εφικτός ο έγκαιρος και ορθός καθορισμός αποζημιώσεων, ώστε να επιταχυνθεί χωρίς χρονοτριβή η συντέλεση της απαλλοτρίωσης. Όχι μόνο δε ζητήθηκε οποιαδήποτε συνδρομή μας, αλλά η Διοίκηση απαξίωσε να απαντήσει.

Μετά από τη μελέτη των εγκριθέντων στις 21.6.2022 κτηματολογικών στοιχείων της απαλλοτρίωσης, με οργή διαπιστώνουμε αδικαιολόγητη προχειρότητα και πλήρη περιφρόνηση προς τις περιουσίες μας», αναφέρεται στην επιστολή διαμαρτυρίας των 56 ιδιοκτητών προς τον πρωθυπουργό, και επισημαίνεται: «Για να θεραπευτούν οι παραπάνω πλημμέλειες και ψευδείς βεβαιώσεις, δεν αρκεί η καταδίκη από τα αστικά και τα ποινικά δικαστήρια όσων μεταχειρίστηκαν τις περιουσίες μας με απίστευτη προχειρότητα, παρά το ότι είχαν υποχρέωση να μεριμνήσουν για τη σύνταξη αξιόπιστων κτηματολογικών στοιχείων. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι απαλλοτριώσεις για το τμήμα “Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος” έχουν χαρακτηριστεί ως κατεπείγουσες και έχουν ήδη υπαχθεί στη διαδικασία του άρθρου 7Α ΚΑΑΑ, η οποία είναι αμφίβολης συμβατότητας με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ήδη εκκρεμούν σχετικές προσφυγές ενώπιον του ΕΔΔΑ) και, αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι στη θεσμοθέτησή της αντιστρατεύτηκε σύσσωμη η Νέα Δημοκρατία το 2001.

Με βάση τη συγκεκριμένη διαδικασία, γίνεται πάγια δεκτό – εσφαλμένα κατά την άποψή μας – από τη νομολογία των εθνικών δικαστηρίων, ότι θα διαταχθεί η αποβολή μας από τις ιδιοκτησίες μας:

α) Χωρίς να κριθούν τα αιτήματά μας για τον καθορισμό αποζημίωσης για συστατικά, που εσφαλμένα προσδιορίζονται ή παραλείπεται ολοσχερώς η αναφορά τους στα κτηματολογικά στοιχεία.

β) Χωρίς να κριθούν τα αιτήματά μας για τη μείωση της αξίας των εκτός απαλλοτρίωσης τμημάτων των ιδιοκτησιών μας, μεταξύ των οποίων και τα αιτήματα που αφορούν στη διακοπή, εξαιτίας της απαλλοτρίωσης, της λειτουργίας στα απομένοντα τμήματα των ακινήτων μας επιχειρήσεων με πολυάριθμο προσωπικό.

γ) Χωρίς να κριθούν τα αιτήματά μας για την ανυπαρξία ωφέλειάς μας από την απαλλοτρίωση, ώστε να απαλλαγούμε από την αναφερόμενη στα κτηματολογικά στοιχεία κατά μαχητό τεκμήριο υποχρέωση συμμετοχής μας στις δαπάνες της.

δ) Χωρίς να κριθούν τα αιτήματά μας για τον προσδιορισμό και την καταβολή εξόδων μεταφοράς και επανεγκατάστασης των επιχειρήσεων και των κατοικιών μας.

ε) Χωρίς να εξεταστούν τα αιτήματά μας για την αναγνώρισή μας ως δικαιούχων της αποζημίωσης, ώστε να δυνηθούμε να την εισπράξουμε το συντομότερο δυνατόν και, σε κάθε περίπτωση, πριν ζητηθεί η αποβολή μας από τις επιχειρήσεις και τις οικογενειακές κατοικίες μας».

«Ευκαιρία η επίσκεψή σας»  – Το αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό

«Ευελπιστούμε ότι γίνεται αντιληπτό πως είναι αδύνατο να εγκαταλείψουμε τις επιχειρήσεις μας (στις οποίες απασχολείται μεγάλος αριθμός προσωπικού, χωρίς εναλλακτικές δυνατότητες βιοπορισμού) και τις οικογενειακές κατοικίες μας (στις οποίες διαβιούν υπερήλικες, συνταξιούχοι, άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα κ.λπ.), εάν δεν εισπράξουμε προηγουμένως την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ πλήρη αποζημίωση, που θα μας επιτρέψει να μετεγκατασταθούμε σε άλλη θέση.

Κύριε πρωθυπουργέ…

Η επίσκεψή σας στον Άγιο Νικόλαο κατά τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου 2022, για να λάβετε προσωπικά γνώση της πορείας υλοποίησης του ΒΟΑΚ, αποτελεί ευκαιρία για να ενημερωθείτε και για τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η πρόοδος του έργου, εάν εξακολουθήσει να προωθείται με ελλιπή κτηματολογικά στοιχεία και ανυπόληπτες από κάθε άποψη εκτιμήσεις της αξίας των απαλλοτριούμενων ακινήτων και των επ’ αυτών συστατικών. Εφόσον το πρόγραμμά σας το επιτρέπει, θα θέλαμε να συναντηθείτε με αντιπροσωπία μας ή/και να επισκεφτείτε κάποια από τις θιγόμενες ιδιοκτησίες μας, ώστε να γίνει αντιληπτή η δυσχερής θέση στην οποία έχουμε περιέλθει, χωρίς οποιαδήποτε ευθύνη μας. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει η ευαισθησία να δρομολογηθούν ενέργειες, οι οποίες θα επιτρέψουν την ορθή αποτίμηση των ιδιοκτησιών μας και την καταβολή αποζημιώσεων, που θα μας επιτρέψει να τις αντικαταστήσουμε με άλλες ισάξιες, πριν από την αποβολή μας για την υλοποίηση αναπτυξιακού έργου απαραίτητου για την ευημερία της περιοχής μας», καταλήγει η επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό.