Κρήτη: Αυτές είναι οι προβλέψεις για τον τουρισμό το καλοκαίρι – Πώς θα κινηθεί το Πάσχα

Σε τι επίπεδα αναμένεται να κινηθεί ο τουρισμός φέτος το καλοκαίρι – Τι γίνεται με τι κρατήσεις – Οι προβλέψεις για την τουριστική κίνηση στις διακοπές του Πάσχα


Μετά από δυο χρόνια που η πανδημία άλλαξε ριζικά τις ζωές μας και έπληξε βαρύτητα την οικονομία της χώρας έφτασε η στιγμή που η επιστροφή στην κανονικότητα είναι πιο κοντά από ποτέ. Ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της χώρας δέχθηκε το πιο βαρύ πλήγμα από τους συνεχιζόμενους περιορισμούς. Φέτος το καλοκαίρι μετά από δυο χρονιές που οι τουριστικές περίοδοι συρρικνώθηκαν, υπάρχει η ελπίδα η τουριστική κίνηση να επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Τι αναμένεται για το καλοκαίρι του 2022 στην Κρήτη

O Κυριακός Κώτσογλου, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Κώτσογλου μιλώντας στο Flashnews.gr ανέφερε σχετικά με τις προβλέψεις για το πως θα κινηθεί ο τουρισμός το καλοκαίρι στην Κρήτη ότι «Θα έχουμε αφίξεις υπάρχουν κρατήσεις. Η πληρότητα αυτή τη στιγμή στο νησί υπολογίζεται γύρω στο 40%. Περιμένουμε ότι θα έχουμε κίνηση και φέτος έχουμε ξεκινήσει νωρίτερα».

Παράλληλα ο κ. Κώτσογλου συνέχισε αναφερόμενος  στις κρατήσεις που αναμένονται να πραγματοποιηθούν φέτος στο νησί « Φέτος η τουριστική περίοδος θα είναι αρκετά καλύτερη σε σχέση με το 2021 αλλά όχι τόσο καλή όσο το 2019 όσο και αν το θέλουμε. Ανοίγουμε κανονικά θα είναι μια χρονιά όπου το πιθανότερο είναι ότι θα κινηθούμε στο 75% με 85% του 2019. Με το 75% να είναι το κακό σενάριο αλλά υποφερτό και το 85% να είναι το καλό σενάριο»

Στη συνέχεια ο κ. Κώτσογλου αναφέρθηκε στους παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν και να διαμορφώνουν αυτή τη στιγμή την πραγματικότητα για τον τουρισμό  « Είμαστε μέσα σε μια σειρά αντίρροπων τάσεων από τη μια μεριά υπάρχει το γεγονός ότι ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει πάρα πολύ και η πανδημία σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχει τελειώσει. Η Κρήτη άλλωστε έχει ανεβάσει το Brand name της σε μεγάλο βαθμό. Ο δεύτερος παράγοντας που επηρεάζει την κατάσταση είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία.  Πριν από τη εισβολή στην Ουκρανία στο νησί κινούμασταν σε ένα ποσοστό γύρω στο 85% του 2019. Αυτή τη στιγμή κινούμαστε σε ένα ποσοστό 75%. Παράλληλα και η ακρίβεια παίζει καταλυτικό ρόλο καθώς επηρεάζει τις τιμές των εισιτηρίων. Αυτός ο μήνας επηρέασε το επίπεδο τάσεων».

Μάλιστα σχετικά με την πραγματικότητα που ισχύει για τις κρατήσεις ο κ. Κώτσογλου ανέφερε ότι «Είμαστε πια στα χρόνια του last minute για τις κρατήσεις και ελάχιστοι προγραμματίζουν πια. Οι περισσότεροι αποφασίζουν 2- 3 βδομάδες νωρίτερα. Ωστόσο αυτό δεν είναι καλό για την οικονομία του τουρισμού διότι οι κρατήσεις στην αγορά της Κρήτης αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνάνε συνολικά το 40% για όλο το χρόνο. Το ποσοστό των κρατήσεων θα φτάσει το 75% με τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Πάντως αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση σε πτήσεις σε σύγκριση με το 2019 από τις εταιρίες αλλά το ποσοστό θα καταλήξει να είναι σε επίπεδο 75%».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Μανώλης Σταματάκης Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Χανίων μιλώντας στο Flashnews.gr αναφέρθηκε στις προβλέψεις που υπάρχουν για το πως θα εξελιχθεί η τουριστική περίοδος και τι γίνεται με τις κρατήσεις «Δεν είναι εύκολο να προβλέψει κάποιος πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Ο πόλεμος φαίνεται πως έχει επηρεάσει τον ρυθμό των κρατήσεων για την υπόλοιπη περίοδο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ακυρώσεις. Υπήρχε έντονη ζήτηση και συνεχίζει να υπάρχει ενδιαφέρον χωρίς αυτό να καταλήγει πάντα σε κράτηση. Υπάρχει η ελπίδα μετά τις αρχές Μάϊου να έρθει αρκετός κόσμος. Πεποίθηση είναι ότι θα προσεγγίσουμε τα επίπεδα του 2019».

Οι προβλέψεις για το πως θα κινηθεί το Πάσχα του 2022… μετά από 2 χρονιές με περιορισμούς

Η περίοδος των διακοπών του Πάσχα αναμένεται να είναι η αρχή για την έναρξη της τουριστικής περιόδου στο νησί για το 2022. Ο κ. Μανώλης Σταματάκης σχετικά με τις προβλέψεις για το πως θα κινηθεί η τουριστική κίνηση στην Κρήτη την περίοδο των εορτών ανέφερε στο Flashnews.gr ότι «Για το Πάσχα υπάρχουν λίγες κρατήσεις και κυρίως αφορούν στον εσωτερικό τουρισμό.  Τώρα το Πάσχα τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει ακόμη. Δειλά δειλά κάποια αρχίζουν να ανοίγουν. Μάλιστα κάποια κάνουν προσφορές τώρα για την περίοδο του Πάσχα και κυρίως απευθύνονται και σε Έλληνες.

Τα πρακτορεία άλλωστε αρχίζουν και φέρνουν δειλά δειλά κόσμο. Ήδη έχουν έρθει κάποιες πτήσεις από το εξωτερικό αλλά είναι λίγες. Σιγά σιγά οι πτήσεις θα αυξάνονται αλλά επειδή το Πάσχα είναι σε 2 βδομάδες θα είμαστε σε χαμηλά επίπεδα από τουρίστες που έρχονται από χώρες του εξωτερικού. Αναμένεται ότι τουρίστες από το εξωτερικό θα αρχίσουν να έρχονται σιγά σιγά μετά τις 15 Απριλίου».

Παράλληλα ο κ. Κώτσογλου για την τουριστική κίνηση που αναμένεται κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα ανέφερε ότι «Φαίνεται να καταργείται το υγειονομικό καθεστώς σε όλη την Ευρώπη και από εκεί πέρα είμαστε αισιόδοξοι ότι το Πάσχα θα κινηθούμε καλύτερα. Μέχρι το Πάσχα, λίγο πριν – λίγο μετά, άλλωστε θα έχει ανοίξει το 90% με 95% των ξενοδοχειακών καταλυμάτων στο νησί. Είμαστε αισιόδοξοι για τα νούμερα. Έχουμε και αφίξεις και πτήσεις.  Μάλιστα μόνο στο Ηράκλειο κατά τη διάρκεια του Απριλίου θα γίνουν περίπου 2.500 πτήσεις».