Κρήτη – Δασικοί χάρτες: Δήμοι χαρακτηρίζονται… δάση και ποτάμια… εξαφανίζονται!

Αντιμέτωποι με απίστευτες … τραγελαφικές καταστάσεις βρίσκονται χιλιάδες Κρητικοί με περιουσίες σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί …δασικές ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος οι ιδιοκτήτες να βρεθούν προ δυσάρεστης εκπλήξεως εάν έγκαιρα δε φροντίσουν να προβούν στην ιδιαίτερα δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία της υποβολής ενστάσεων για τη διόρθωση λαθών.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο εάν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν δήμοι στην Κρήτη που το μεγαλύτερο μέρος της έκτασής τους “χαρακτηρίζεται” δασικό με βάση τους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί! Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου όπου το 75% της έκτασης χαρακτηρίζεται δάσος!

Όπως δήλωσε στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, στον οικισμό Λαγού, τμήμα από τα πρανή του βουνού είναι, κατά τον δασικό χάρτη της περιοχής, δάσος και λίγο παρακάτω, στην ίδια περιοχή, άλλο σημείο είναι μη δασική περιοχή!

Η έκταση του Κέντρου Υγείας Τζερμιάδων – με το κτήριο μέσα- χαρακτηρίζεται δασική περιοχή (!) ενώ στα αξιοσημείωτα είναι και η περίπτωση του ποταμού Χαυγά που μέχρι το Μέσα Λασίθι είναι δάσος και μετά … χάνεται από τον χάρτη!

Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν διάσπαρτες σε όλη την Κρήτη, δοκιμάζοντας τα νεύρα των πολιτών!

Και βέβαια, οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν, μέχρι τα τέλη Μαϊου, στη διαδικασία των ενστάσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη και την … υπομονή τους!

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, χθες, για τους  δασικούς χάρτες του Νομού Λασιθίου.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον κ. Πλακιωτάκη, ο Υφυπουργός αρμόδιος για τα θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο Γενικός Διευθυντής Δασών Βαγγέλης Γκουντούφας και οι δήμαρχοι Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Σητείας και Οροπεδίου Λασιθίου

Οι Δήμαρχοι έθεσαν τα σοβαρά ζητήματα που υφίστανται από την πρώτη ανάρτηση των χαρτών, λόγω του μεγάλου αριθμού σφαλμάτων και ανακριβειών που υπάρχουν και την εμπλοκή των ιδιοκτητών ακινήτων σε διαδικασίες αντίστοιχες με το εθνικό κτηματολόγιο για την διασφάλιση των ιδιοκτησιών τους, επισημαίνοντας και τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που έχουν διαμορφωθεί.

Ανέλυσαν τη νομική αδυναμία των δήμων να παρέμβουν, αφού το ζήτημα αφορά σε ιδιωτικές περιουσίες, καθώς και την ανυπαρξία στελεχών στις δημόσιες υπηρεσίες για να διαχειριστούν ένα τόσο μεγάλο θέμα.

Κοινό αίτημα των Δημάρχων, ήταν να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με νέα τέλη για την επίλυση των ζητημάτων που δημιουργούνται, ενώ τέθηκε έντονα και το ζήτημα της ανυπαρξίας του τεκμηρίου του δημοσίου στα ιδιοκτησιακά ζητήματα στην Κρήτη.

Ο κ. Αμυράς δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα επαναληφθεί η τηλεδιάσκεψη, ενώ στο μεσοδιάστημα θα αποσταλούν οδηγίες για ενημέρωση των πολιτών αλλά και απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν.

Την απόσυρση των δασικών χαρτών ζητεί σύσσωμη η αντιπολίτευση. Όπως δήλωσε στο “Ράδιο Κρήτη” ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, “το θέμα είναι εξόχως σοβαρό καθώς κινδυνεύουν να χαθούν ολόκληρες περιουσίες” ενώ ο ίδιος μαζί με τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Μανώλη Φάμελο, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα.

Όπως τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Σενετάκης, το θέμα είναι σοβαρό και η κυβέρνηση έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτή την κατεύθυνση καθώς ο πολίτης δεν θα πρέπει να ταλαιπωρείται, ενώ ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου επισήμανε, στο πλαίσιο της ίδιας εκπομπής ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν τελεσίγραφα και ασφυκτικές προθεσμίες, σε περίοδο πανδημίας και οικονομικής στενότητας για ένα πρόβλημα που έχει ταλαιπωρήσει εδώ και δεκαετίες την ελληνική κοινωνία…