Κρήτη – Δύο χρόνια ξεχασμένος στο ψυγείο του Νεκροτομείου η σορός ενός ανθρώπου

Η εσωτερική έρευνα αποκάλυψε ότι είχε χαθεί το έγγραφο με τα στοιχεία της ταυτότητας του νεκρού.


Έζησε μόνος, ξένος μεταξύ ξένων. Είχε σοβαρά προβλήματα αλκοολισμού και πέθανε στα 52. Δεν υπήρχε κανένας συγγενής του για να αναλάβει την κηδεία. Ακόμη και για να ταφεί στον χώρο του κοιμητηρίου που προβλέπεται για τους άπορους της Πρόνοιας, ­­­η σορός του έπρεπε να παραμείνει στα αζήτητα του νεκροτομείου για σχεδόν δύο χρόνια, εξαιτίας μιας σειράς μακάβριων «γραφειοκρατικών λαθών».

Ο άνθρωπος που πέθανε είχε καταγωγή από το Ιράν και ζούσε με δανέζικο διαβατήριο στα Χανιά της Κρήτης. Ήταν άστεγος και παλιός χρήστης. Κανείς δεν γνώριζε με λεπτομέρειες την ιστορία του.

Από τον φάκελο της υπόθεσης προκύπτει ότι ο Ληξίαρχος συμπλήρωσε στο σχετικό έγγραφο τον τόπο, την ημερομηνία και την ώρα της ταφής. Ωστόσο, η σορός του Ιρανού δεν παρελήφθη ποτέ από το νεκροτομείο.
Το Νοσοκομείο Χανίων κινητοποιήθηκε μόλις τον Ιούλιο του 2019, δηλαδή 16 μήνες μετά τον θάνατο, όταν υπεύθυνος του νεκροτομείου ενημέρωσε την Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου ότι στο ψυγείο υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα ένας νεκρός άνδρας «αγνώστων στοιχείων» και ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί. Προκλήθηκε θόρυβος στο εσωτερικό του ιδρύματος και διατάχθηκε ΕΔΕ.

Η εσωτερική έρευνα αποκάλυψε ότι είχε χαθεί το έγγραφο με τα στοιχεία της ταυτότητας του νεκρού.

Έπρεπε να γίνει νέα ταυτοποίηση. Κλήθηκαν ξανά ο γιος του ιδιοκτήτη του γραφείου τελετών και ένας υπάλληλος του γραφείου, που είχαν εμφανιστεί στο νοσοκομείο, καθώς και η γιατρός-διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής, η οποία είχε εκδώσει το πιστοποιητικό θανάτου του Ιρανού, τον Μάρτιο του 2018. Ο πρώτος επιβεβαιώσει ότι το πρόσωπο ήταν το ίδιο, όμως ο δεύτερος ανέφερε ότι την ίδια μέρα έπρεπε να παραλάβει τρεις σορούς για ενταφιασμό -η μια από αυτές, επίσης «αγνώστων στοιχείων»- που ήταν όμως σκεπασμένες με σεντόνι, επομένως δεν μπορούσε πρακτικά να βεβαιώσει ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. Η γιατρός, από την πλευρά της, ταύτισε κατά 90% το πτώμα με τον άνδρα του οποίο τον θάνατο είχε πιστοποιήσει ενάμιση χρόνο νωρίτερα.

Η υπόθεση έκλεισε κάπως βιαστικά. Το Ειρηνοδικείο Χανίων ζήτησε την ακύρωση της αρχικής ληξιαρχικής πράξης θανάτου και την έκδοση καινούριας με τα νέα στοιχεία ταφής και την εντολή ότι πρέπει να ολοκληρωθεί. Μετά από επικοινωνία με το γραφείο διοίκησης του Νοσοκομείου Χανίων, το VICE.com πληροφορήθηκε ότι ο άστεγος Ιρανός θάφτηκε στα Χανιά προ ημέρων, στις 16 Ιανουαρίου.