Κρήτη: Θα κοιμηθούν με οικόπεδα και θα ξυπνήσουν με χωράφια χιλιάδες ιδιοκτήτες!

Θα κοιμηθούν με οικόπεδα και θα ξυπνήσουν με χωράφια χιλιάδες ιδιοκτήτες εκτάσεων και στην Κρήτη εάν προχωρήσει η αιφνιδιαστική νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος η οποία βάζει “πάγο” σε κάθε οικοδομική, οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης.

Η ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος εν μέσω θέρους και πανδημίας εάν ψηφιστεί καταργεί ολοκληρωτικά την κατά παρέκκλιση δόμηση των 4 στρεμμάτων έως 200 τ.μ στα εκτός σχεδίου ακίνητα της χώρας.

Αντιδράσεις στην Κρήτη

Η πρόθεση αυτή του υπουργείου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και στην Κρήτη καθώς φέρνει τα πάνω κάτω για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πρόκειται για αιφνιδιαστική μετατροπή των οικοπέδων σε χωράφια αφού καταργούνται πλέον όλες οι κατά παρέκκλιση δυνατότητες δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές

Πρόκειται για κοινωνικό ζήτημα με ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο πρόεδρος του Τμήματος ανατολικής Κρήτης του τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδος(ΤΕΕ/ΤΑΚ) κ.Μιχάλης Χωραφάς.

Οικονομική καταστροφή

Ο ίδιος επεσήμανε ότι θα πληγούν επαγγέλματα όπως των μηχανικών και άλλων τεχνικών εργασιών που σχετίζονται με την οικοδομή.

Παράλληλα ενδεχομένως  να έχουμε και νέα γενιά αυθαιρέτων καθώς στο Ηράκλειο και αλλού υπάρχουν ακόμη ημιαστικές περιοχές που είναι εκτός σχεδίου αφού με ευθύνη της πολιτείας δεν υπάρχουν πολεοδομικά σχέδια.

Εμείς είπε δεν είμαστε αντίθετοι αλλά με προϋποθέσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

Για το λόγο αυτό σήμερα έχει σειρά επαφών μαζί με τον συνάδελφό του από τα Χανιά, με τον περιφερειάρχη Κρήτη κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ,Οικονόμου.

Κατάργηση της δόμησης

Μέχρι σήμερα, σε όλες αυτές τις περιοχές, κατά παρέκκλιση, σε εκτός σχεδίου ακίνητα ακόμα και κάτω των 4 στρεμμάτων μπορούσε κανείς να χτίσει καθ’ όλα νόμιμα σπίτι, εξοχικό ή επιχείρηση, με την προϋπόθεση πως το ακίνητο έχει πρόσοψη σε οποιονδήποτε δρόμο, από εθνική οδό μέχρι δημοτικό δρόμο, ή είναι σε κοντινή απόσταση με οποιονδήποτε δρόμο.

Με την κατάργηση των κατά παρέκκλιση εγκρίσεων, απαγορεύεται πλέον κάθε δόμηση σε αυτά τα ακίνητα εκτός εάν έχουν συγκεκριμένα μέτρα πρόσοψης και εκτός εάν το υπουργείο αποφασίσει να ισχύσει μόνο σε αυτά τα ακίνητα που βρίσκονται σε δημόσιο δρόμο και καταργήσει τη δόμηση στα υπόλοιπα. Και πάλι όμως πρακτικά τα ακίνητα θα είναι πλέον απλά χωράφια, με χαμηλή ως μηδενική αξία.

Γιώργος Αλεξάκης: Ταφόπλακα” για την ανάπτυξη

Στην εκπομπή παρενέβη και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Αλεξάκης με την ιδιότητα του Πολιτικού μηχανικού -χωροτάκτη τονίζοντας ότι ένα προχωρήσει η ρύθμιση τότε μιλάμε για “ταφόπλακα” στην ανάπτυξη της Κρήτης και ζητά από το υπουργείο παράταση της διαβούλευσης για 6 μήνες.

Πέτρος Ινιωτάκης: Η τοπική αυτοδιοίκηση να πάρει θέση

“Λάβρος” εναντίον του υπουργείου εμφανίστηκε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου “Σύμπραξη δημοτών” κ. Πέτρος Ιιωτάκης που είχε επαφές για το ζήτημα αυτό με μέλη της ΚΕΔΕ καθώς και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να πάρει θέση και να παρέμβει ώστε να μην ληφθούν βιαστικές αποφάσεις.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι σχεδόν εν κρυπτώ αφού ο Αύγουστος λόγω αδειών και πανδημίας ήταν ουσιαστικά “νεκρός” το υπουργείο προσπαθεί να περάσει μια ρύθμιση που καταστρέφει περιουσίες και χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής όπως του Ηρακλείου κ.α