Κρήτη: Μαζικός ξεσηκωμός για το εργασιακό την Πέμπτη –«Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο»!

Φωτογραφία αρχείου: intime

Κύμα διαμαρτυρίας ενάντια του νομοσχεδίου με φόντο την 24ωρη πανελλαδική απεργία της 10ης Ιουνίου


Σε απεργιακό κλοιό εισέρχεται η χώρα μεθαύριο Πέμπτη 10 Ιουνίου. Η ΓΣΕΕ μαζί με την ΑΔΕΔΥ, την ΠΝΟ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Ηρακλείου, μέχρι στιγμής, συμμετέχουν σε 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να μπει στη Βουλή προς ψήφιση.

Η Συνομοσπονδία έχει προγραμματίσει για την ίδια ημέρα απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, με επίκεντρο την πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα και την περιοχή έξω από το Εργατικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο.

Πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου, τα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και τα δρομολόγια των πλοίων θα επηρεαστούν από την απεργία. Τα σωματεία διαμαρτύρονται – όπως υποστηρίζουν – για το αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, η παράταξη “Ενότητα” της ΓΣΕΕ δηλώνει την αντίθεσή της στην απόφαση της Ολομέλειας για την απεργία, τονίζοντας πως «δε θα παίξει αυτό το παιχνίδι εντυπώσεων με θύμα τους εργαζόμενους».

«Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το νομοσχέδιο έχει θετικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους (ψηφιακή κάρτα εργασίας, άδειες, πλατφόρμες καταγγελιών για βία και ανάρμοστη συμπεριφορά, μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή κ.λπ.). Υπάρχουν όμως αρνητικά σημεία που είναι υποχρέωσή μας να τα ακυρώσουμε. Ήδη η παράταξή μας κατέθεσε σχετικό υπόμνημα με τις διαφωνίες της στον υπουργό Εργασίας», επισημαίνει.

Ομόφωνη απόφαση από το ΕΚΗ

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου ομόφωνα έλαβε την απόφαση να συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της 10ης Ιουνίου, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία του σχετικά με τις διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου.

«Ένα νομοσχέδιο με θεσμοθέτηση νομοθετημάτων, που εάν εφαρμοστούν θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, όπου ήδη επικρατεί η “ζούγκλα” της παραβατικότητας, ανατρέποντας τη συλλογική αυτονομία και την κοινωνική επιβίωση.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου ζητάει άμεσα από την κυβέρνηση να μη φτωχοποιήσει τον λαό της Ελλάδας, που ήδη έχει λυγίσει από τα βάρη των μνημονίων και έχει γονατίσει από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Καλούμε την κυβέρνηση, αντί να φέρνει μέσα σε αυτή τη λαίλαπα νέα αντεργατικά μέτρα, άμεσα να προχωρήσει σε στοχευόμενες λύσεις της απασχόλησης.

Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια:

 • Στην κατάργηση του 8ώρου.
 • Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας.
 • Στο άνοιγμα των Κυριακών σε επιπλέον κλάδους.
 • Στην ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
 • Στην προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας.
 • Στην ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
 • Στην ουσιαστική κατάργηση του Ν. 1264 και στην ευθεία επίθεση στα συνδικάτα», όπως καταλήγει, ενώ καλεί τους απεργούς σε συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας.

Το ΠΑΜΕ για την ίδια μέρα

 

Στο μεταξύ, για την ίδια μέρα έχει προκηρύξει απεργία και το ΠΑΜΕ. Τα μέλη του ΠΑΜΕ στον νομό Ηρακλείου (Συνδικάτο Οικοδόμων, Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών “Γαλάτεια Καζαντζάκη”, το Παράρτημα Κρήτης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου) αναφέρουν: «Τα σωματεία μας καλούν κάθε συνδικάτο, κάθε εργαζόμενο, συνδικαλιστή, επιτροπή αγώνα σε μαζική και μαχητική συμμετοχή στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα εργασιακά.

8 ώρες δουλειά – 8 ώρες ανάπαυση – 8 ώρες ελεύθερος χρόνος. Αυτή η ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης θέλουν να γίνει με μια μονοκοντυλιά 13 ώρες δουλειά τη μέρα, με μείωση μισθών! Θέλουν να τσακίσουν την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων για τα κέρδη των αφεντικών.

Δε θα περάσει! Το νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., πατώντας στον δρόμο που έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να επιβάλει την τζάμπα δουλειά. Μιλάνε για “ελεύθερο χρόνο για τη φροντίδα των παιδιών” αυτοί που έκλεισαν παιδικούς σταθμούς, που δεν προσλαμβάνουν δασκάλους για τα σχολεία! Θέλουν να δουλεύει ο εργαζόμενος σαν σκλάβος, χωρίς να πληρώνεται, επιβάλλοντας δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα, 13 ώρες τη μέρα!

Ωράρια εξόντωσης – Δουλειά τις Κυριακές.

Είμαστε εργαζόμενοι και όχι μηχανές.

Η ζωή μας, οι συνθήκες δουλειάς οι δικές μας και των παιδιών μας, οι μισθοί μας, βρίσκονται στο κρεβάτι του Προκρούστη. Θέλουν να κόψουν τα χέρια και τα πόδια μας. Να μας πάρουν ακόμα και το δικαίωμα της συλλογικής διεκδίκησης και οργάνωσης, την απεργία και τη δράση των σωματείων μας, ώστε να μείνουμε ανυπεράσπιστοι απέναντι στην εργοδοσία.

Λάστιχο ωράρια – Λάστιχο ζωή.

Οργανώσου τώρα για την ανατροπή!

Αυτοί που διέλυσαν κάθε ελεγκτικό μηχανισμό που υπήρχε υπέρ του εργαζόμενου και άφησαν τους εργαζόμενους έρμαιο της εργοδοσίας ακόμη και μέσα στην πανδημία, μιλάνε για νομοσχέδιο “προστασίας της εργασίας”. Φτάνουν στο σημείο να μετατρέψουν την Επιθεώρηση Εργασίας σε ΜΚΟ και βάζουν επικεφαλής της τον διαβόητο Σκέρτσο, πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου των Βιομηχάνων! Ο υπουργός Χατζηδάκης γίνεται ο μεγαλύτερος σφαγέας των εργαζομένων και μέγας προστάτης της εργοδοσίας.

Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου!

Τώρα πρέπει να δοθεί αποφασιστική απάντηση. Τώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να μας πάει 100 χρόνια πίσω. Τη στιγμή που βιομήχανοι, μεγαλέμποροι και τραπεζίτες αυξάνουν τα κέρδη τους μέρα με τη μέρα, θέλουν εμείς να βυθιστούμε σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχια. Να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο!

Δε θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα!

Με απειλές, ψέματα και συκοφαντίες προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, ώστε να κρύψουν τους πραγματικά αντεργατικούς σχεδιασμούς τους, για να ξεπεράσουν την κρίση τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Εμείς έχουμε υποχρέωση αυτό που μας κληροδότησαν οι γονείς μας, το 8ωρο και τα δικαιώματα, να το παραδώσουμε εμείς στα παιδιά μας. Εκπροσωπούμε το δίκιο των πολλών, της εργατικής τάξης. Εμείς παράγουμε τα κέρδη τους, εμείς είμαστε αυτοί που οικοδομούμε το μέλλον, εμείς είμαστε που τραβάμε την κοινωνία μπροστά. Δε θα αφήσουμε να γυρίσουν πίσω το ρολόι της Ιστορίας!

Δεν θα τους περάσει».

Και παρακάτω αναφέρουν:

«Απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει πίσω το αντεργατικό έκτρωμα.

 • Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσάκισαν μισθούς, δικαιώματα, ασφάλιση και συντάξεις.
 • Να καταργηθούν οι νόμοι της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Παλεύουμε και διεκδικούμε σταθερή και μόνιμη δουλειά, 7ωρο- 35ωρο- 5νθήμερο.
 • Απαιτούμε να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που πέρασαν εν μέσω πανδημίας, το λεγόμενο “μίνι εργασιακό” του κ. Χατζηδάκη.
 • Κανένας περιορισμός και εμπόδιο στη δράση των συνδικάτων, το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων».

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας.

Δεμένα τα πλοία την Πέμπτη 10 Ιουνίου, λόγω 24ωρης παναλλαδικής απεργίας των ναυτεργατικών σωματείων της ΠΝΟ για το εργασιακό νομοσχέδιο       

Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν τα πλοία την Πέμπτη 10 Ιουνίου, καθώς τα 13 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας θα πραγματοποιήσουν 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση για το εργασιακό νομοσχέδιο. Η απεργία θα ξεκινήσει στις 00:01 έως 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

«Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την κατάργηση του οκταώρου και την παραπέρα συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων επιβάλλουν τη δυναμική και συντονισμένη αντίδραση όλων των συνδικαλιστικών οργάνων. Τα σωματεία μας συντονίζουν τη δράση τους από κοινού και μεταφέρουν μαζί με όλο το εργατικό κίνημα την εικοσιτετράωρη πανελλαδική μας απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 10 Ιουνίου 2021» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού.

«Το αντεργατικό νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αντεργατικών νόμων, σε μια περίοδο καπιταλιστικής κρίσης και με πρόσχημα την πανδημία, να διευρύνουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, της Πανελλήνιας Ενωσης Κατατέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων, της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών και της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ.

Τα συγκεκριμένα σωματεία θα πραγματοποιήσουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού που έχει προαναγγείλει απεργιακή προσυγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στα Χαυτεία ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου την υπογραφή και ανανέωση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, αλλά και κατάργηση των νόμων 4150/2013, 4714/2020, 2687/1953.

Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: «Συμμετέχουμε μαζικά στην ΑΠΕΡΓΙΑ ενάντια

στο αντεργατικό νομοσχέδιο την ΠΕΜΠΤΗ 10 Ιουνίου»

Δίνουμε τη μάχη να μην ψηφιστεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, που κλιμακώνει την επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις, που κερδήθηκαν με αγώνες εδώ και έναν αιώνα. Το νομοσχέδιο φέρει νέο συντριπτικό πλήγμα στο 8ωρο και στο σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας. Στις διατάξεις του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

 • Η γενίκευση και διευκόλυνση της εφαρμογής της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Δεν θα απαιτείται πλέον συμφωνία της συνδικαλιστικής οργάνωσης για την καθιέρωση 10ωρης δουλειάς με απλήρωτες 2 ώρες ημερησίως και αναπλήρωση με μειωμένο ωράριο ή ρεπό (σε περίοδο «μειωμένης απασχόλησης»), αλλά θα αρκεί ατομική συμφωνία του εργαζόμενου.
 • Αύξηση του αριθμού των υπερωριών ανά έτος (σε 150) με μείωση της αμοιβής τους, ενώ δίνεται η δυνατότητα υπέρβασης και αυτού του ορίου «σε περιπτώσεις επείγουσας φύσης εργασίας».
 • Υποχρέωση εργαζομένων μερικής απασχόλησης για παροχή πρόσθετης εργασίας («αν παραστεί ανάγκη») «κατά ωράριο που δεν είναι συνεχόμενο» με «αμοιβή» προσαυξημένη κατά 12%.
 • Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για δεκάδες ακόμη κλάδους εργασίας (μεταφορές, logistics, data centers, λιμάνια, λογιστήρια κ.α.).
 • Νέο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα με την υποχρεωτική διάθεση «Προσωπικού Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας» (πέραν του προσωπικού ασφαλείας) σε «επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας», ώστε να παρέχεται το 1/3 των συνήθων υπηρεσιών σε μέρα απεργίας. Επίσης αναστέλλεται το δικαίωμα σε απεργία, όσο διαρκεί ο υποχρεωτικός δημόσιος διάλογος με μεσολαβητή τον ΟΜΕΔ.
 • Μονιμοποίηση και επέκταση της τηλεργασίας, που σημαίνει αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας και θόλωση των ορίων μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.
 • Επιπλέον εμπόδια και παρέμβαση στη δράση των σωματείων, επιβολή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις συνελεύσεις και τις αρχαιρεσίες, «φακέλωμα» των συνδικάτων στο γενικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων.
 • Περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων, με απαλλαγή της εργοδοσίας από την υποχρέωση επαναπρόσληψης παράνομα απολυθέντα εργαζόμενου, δίνοντάς του μια επιπλέον αποζημίωση.
 • Περαιτέρω αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αφού, με τη μετατροπή του σε «ανεξάρτητη αρχή», απαλλάσσονται οι κυβερνήσεις από την ευθύνη για τη στελέχωσή του.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεών μας βρίσκονται μεταξύ άλλων:

– Απόσυρση του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου, να μην ψηφιστεί.

– Κατάργηση διατάξεων των νόμων, που ενσωμάτωναν τη «διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου».

– Κατάργηση του νόμου του 2017 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών ΕΣΥ.

– Κατάργηση διατάξεων περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος σε απεργία.

– Επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), καθορισμός κατώτατου μισθού από την Εθνική Γενική ΣΣΕ, να ισχύουν οι συμβάσεις με τους ευνοϊκότερους όρους δουλειάς για τους εργαζόμενους.

– Απόσυρση των νόμων που καταργούν την κυριακάτικη αργία για δεκάδες κλάδους.

– Κατάργηση διατάξεων που προβλέπουν ελαστικές μορφές εργασίας.

Δίνουμε αποφασιστική απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε σε όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει όρθια.

Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσει το ρολόι της Ιστορίας 100 χρόνια πίσω.

Δεν θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα

Διεκδικούμε να αξιοποιούνται οι δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις για μείωση των ωρών εργασίας και αύξηση του ελεύθερου χρόνου.

Συμμετέχουμε μαζικά στην ΑΠΕΡΓΙΑ ενάντια

στο αντεργατικό νομοσχέδιο την ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ

Καλούμε όλες και όλους στις ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ.

Ανακοίνωση από το σωματείο ξενοδοχοϋπαλληλων και υπαλλήλων συναφών επαγγελμάτων ν. Ρεθύμνου

«Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Ρεθύμνου, καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου Τουρισμού – Επισιτισμού στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ που κήρυξε η ΓΣΕΕ την ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 στις 11:00 το πρωί στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ.

Δυστυχώς για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό-Επισιτισμό βρισκόμαστε στα όρια της εξαθλίωσης. Την ώρα που το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής ξεπερνάει το 1 δις ευρώ για τους ξενοδόχους και δίνονται άλλα 420 εκ. ευρώ για την επανεκκίνηση της εστίασης, το Υπουργείο Εργασίας επιλέγει να αφήσει χωρίς καμία απολύτως στήριξη τους εργαζόμενους σε Τουρισμό & Επισιτισμό.

Συγκεκριμένα:

 • Η άρνηση των Υπουργείων Εργασίας & Οικονομικών να στηρίξουν τους εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης οι οποίοι είναι χωρίς εισόδημα μήνες τώρα.
 • Η πλατφόρμα για τις μονομερείς αναστολές σύμβασης σχεδιάζεται να ανοίξει τέλος Ιουνίου, αφού η Κυβέρνηση αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες να περάσει σχετική τροπολογία στο Νομοσχέδιο για τα εργασιακά που αναμένεται να ψηφιστεί 18 – 20 Ιουνίου, επομένως οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν μετά τις 20/06/2021 και οι πληρωμές ένας Θεός ξέρει πότε…
 • Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους συναδέλφους που δεν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους.
 • Η κοροϊδία με τα ένσημα από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης του 2020 που ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί συνεχίζεται, παρά τις διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο πως θα φαινόντουσαν από την περασμένη Παρασκευή.
 • Η επέκταση της ΚΣΣΕ που αφορά τους ξενοδοχοϋπάλληλους όλης της χώρας, ενώ έχει πάρει έγκριση κατά πλειοψηφία από το Α.Σ.Ε. από 11/05/2021, ακόμα ο κ. Χατζηδάκης δεν την έχει υπογράψει.
 • Η κατάθεση του Νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τα εργασιακά, όπου μέσω του Νομοσχεδίου αυτού καταργούνται μια σειρά εργασιακών δικαιωμάτων όπως το 8ωρο, το δικαίωμα στην απεργία, κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας κ.α.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Σωματείο μας καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου Τουρισμού – Επισιτισμού στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ την ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 στις 11:00 το πρωί στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ.

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ!

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 ΚΑΙ ΩΡΑ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ»!

Ανακοίνωση από το σωματείο διανομέων delivery Ν. ΧΑΝΙΩΝ ¨ΙΩΣΗΦ ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ¨

«Το Σωματείο μας καλεί όλους τους συναδέλφους διανομείς  της πόλης μας στην απεργιακή κινητοποίηση που θα γίνει στην πλατεία της δημοτικής αγοράς την Πέμπτη 10 Ιουνίου στις 10 πμ.

Τα συνεχή εργατικά ατυχήματα που συμβαινουν σε συναδέλφους διανομείς σε όλη την Ελλάδα ,αλλά και στην πόλη μας ,με πολλά από αυτά  ακόμα και θανατηφόρα , αποδεικνύουν ότι το επάγγελμα μας είναι βαρύ και ανθυγιεινό. Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα έχουν τους διανομείς εκτός βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων. Στην πόλη μας πολλοί συνάδελφοι είναι δηλωμένοι πολύ λιγότερες ώρες ακόμα και από το 8ωρο ενώ δουλεύουν σε καθημερινή βάση ακόμα και παραπάνω από δέκα ώρες. Έχει γίνει καθεστώς οι εργαζόμενοι να πληρώνουν ανάλογα την επιχείρηση που δουλεύουν από 70 έως και 120 ευρώ στον εργοδότη για να τους βάζει πλήρη ασφάλιση. Ο οικονομικός εκβιασμός μαζί με την χρόνια υποστελεχωμένη επιθεώρηση εργασίας έχουν δώσει στη μεγαλοεργοδοσία τη δυνατότητα  να παζαρεύουν την ασφάλιση των διανομέων σαν να μην είναι δικαίωμα τους. Συνάδελφοι μας αναγκάζονται να δουλεύουν ατέλειωτες ώρες για να μαζέψουν από το ωρομίσθιο τους όσα χρειάζονται για τη συντήρηση των μηχανακιών τους, τα δώρα που δεν παίρνουν και τις απλήρωτες άδειες.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά αντί η κυβέρνηση και το υπουργείο να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζόμενων και να βελτιώσουν τις συνθήκες δουλειάς , έρχεται να περάσει το νομοσχέδιο έκτρωμα που νομιμοποιεί την ατελείωτη δουλειά στους δρόμους για τους διανομείς και να δώσει περιθώριο για μεγαλύτερη εκμεταλευση.

Ενώ θα έπρεπε να συζητάμε για μείωση ωραρίου και πιο αξιοπρεπείς μισθούς , η διευθέτηση χρόνου που προβάλεται ως δήθεν δικαίωμα του εργαζομένου θα σημαίνει στην πράξη ατέλειωτες ώρες στους δρόμους όποτε έχει δουλειά το μαγαζί και για εμάς τους διανομείς περισσότερα ατυχήματα από την μαζεμένη κούραση. Η ουσιαστική κατάργηση των ΣΣΕ η αποδυνάμωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και η κατάργηση της επιθεώρησης εργασίας είναι πράγματα που έχουν εναν και μόνο στόχο. Έναν αποδυναμωμένο και μόνο εργαζόμενο απέναντι  στις ορέξεις και στην κερδοφορία των αφεντικών.

Συνεχίζουμε και διεκδικούμε:

Ένταξη των διανομέων στα ΒΑΕ, με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας με ευθύνη της επιχείρησης.

Εταιρικά μηχανάκια, αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας ο έλεγχος και η συντήρηση τους.

Αυξήσεις στους μισθούς, υποχρεωτική ΣΣΕ με 5ημερο 7ωρο 35ωρο.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο- έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο και ποινικοποιεί τη δράση των εργατικών σωματείων».

Ανακοίνωση από τον Δομ. Θεοτοκόπουλος – Σύλλογος Εκπ/κών Αβάθμιας Εκπ/σης Ηρακλείου για την 24ωρη Γενική Απεργία

«10 Ιουνίου 2021, ώρα 11:00πμ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Το αντιλαϊκό κι αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κι ο υπουργός εργασίας έδωσαν στη δημοσιότητα το αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις  αιώνων των εργαζομένων. Τις επόμενες μέρες θα το καταθέσουν στη Βουλή για ψήφιση.

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ άλλων:

 1. Την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη αντιμεταρρύθμιση του νομοσχεδίου, που καταργεί την εμβληματικότερη κατάκτηση των εργαζομένων, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση του 8ώρου στη χώρα μας. Οι επιπλέον 2 ώρες εργασίας, καθημερινά, είναι χωρίς αμοιβή και χωρίς προηγούμενη συλλογική σύμβαση. Θα «επιστραφούν» στον εργαζόμενο, όταν η επιχείρηση το αποφασίσει, με μειωμένο ωράριο ή ρεπό ή μέρες άδειας. Ο εργαζόμενος, δηλαδή, σε μία εποχή αυξημένης ανεργίας και εκβιαστικών διλημμάτων, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση εργασίας του, καλείται να… προτείνει ο ίδιος στον εργοδότη του την επιπλέον απασχόλησή του, χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή. Να συναινέσει, δηλαδή, «εθελοντικά» στην αποστέρηση και του ελάχιστου χρόνου που του έχει απομείνει για ξεκούραση, μόρφωση και οικογενειακές υποχρεώσεις.
 2. Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία. Πέρα από το γνωστό 50%+1, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, για την απεργία, προβλέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, καταργώντας έτσι το δικαίωμα στον ζωντανό διάλογο, στην αντιπαράθεση των θέσεων και απόψεων, στη ζύμωση και τελικά στη σύνθεση. Πρόκειται ουσιαστικά, για την κατάργηση του δημοκρατικού διαλόγου στα συνδικάτα.

Ο φαρισαϊσμός και η υποκρισία τους δεν έχουν όρια, αφού από τη μια ζητούν το 50%+1 για την απαρτία των Γενικών Συνελεύσεων για απεργία κι από την άλλη νομιμοποιούν τα αποτελέσματα των ψευδοεκλογών στην εκπαίδευση, που είχαν συμμετοχή 5 – 8%!!!

 1. Καταργούν τον εμβληματικότερο και φιλεργατικότερο νόμο στη χώρα μας για τα εργασιακά, τον Ν. 1264/82. Στο Δημόσιο, ουσιαστικά, απαγορεύουν την απεργία, αφού για πρώτη φορά, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν και το προσωπικό «ελάχιστης εγγυημένης εργασίας» σε ποσοστό 33,3%!!!

Ταυτόχρονα, παραπέμπουν στον Ο.ΜΕ.Δ. τις απεργίες και μέχρι ο μεσολαβητής να αποφασίσει, η απεργία αναστέλλεται!!!

Οι ρυθμίσεις αυτές, μαζί με την κατάργηση του άρθρου 15 για τις Επιτροπές Προστασίας συνδικαλιστικών στελεχών και εργαζομένων από τις απολύσεις, απομειώνουν ακόμη περισσότερο τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σε ένα ήδη απονευρωμένο συνταγματικό δικαίωμα, αυτό της απεργίας, όπου το 90% των απεργιών κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές, προστίθενται κι άλλα εμπόδια, που στόχο έχουν την περαιτέρω φαλκίδευσή του, αν όχι την κατάργησή του.

 1. Καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις, μειώνουν την αμοιβή των υπερωριών (αν και όταν αυτές πληρώνονται) και απελευθερώνουν τις απολύσεις εργαζομένων, αφού ο εργοδότης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, αν δικαιωθεί στο δικαστήριο. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ωφελεί μόνο τους εργοδότες κι αποστερεί τη μόνη μέρα ξεκούρασης από τους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα, καμιά νομική υποχρέωση δεν έχουν οι εργοδότες για αύξηση των θέσεων εργασίας, οι οποίες θα μειωθούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας των αυξημένων υπερωριών και του 10ώρου.

Μια επιχείρηση με 100 εργαζόμενους και με 10ωρη εργασία την ημέρα

(100 x 10 = 1.000 ώρες) έχει όφελος 25 ημερομίσθια, σε σχέση με την 8ωρη εργασία (100 x 8 = 800) 1.000 – 800 = 200, 200 : 8 = 25!!!

 1. Διαλύουν ουσιαστικά το ΣΕΠΕ απομακρύνοντάς το από την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας με τη μετατροπή του σε «δήθεν» ανεξάρτητη αρχή, απεκδυόμενοι την πολιτική ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ και της εργοδοσίας.

Ουσιαστικά, νομιμοποιεί τη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα εδώ και χρόνια με τα 10ωρα, τα 14ωρα και τα 4ώρα ωράρια εργασίας, με μοναδικό στόχο τα επιπλέον κέρδη για τις επιχειρήσεις.

Τριάντα χρόνια μετά την πρωτοφανή έκρηξη της τεχνολογίας, που αντικατέστησε χιλιάδες  εργατικά χέρια, αντί να έχουμε μείωση των ωρών εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς, έχουμε και αύξηση των ωρών εργασίας και μειώσεις στους μισθούς. Το αίτημα των εργατών στο Σικάγο για 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο είναι και πάλι επίκαιρο.

Τα μέτρα αυτά, προφανώς, και θα δεν αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επεκταθούν και στο Δημόσιο, όπως έγινε και το 2010 με την αύξηση του ωραρίου από 37,5 ώρες την εβδομάδα σε 40!!! Ειδικά τα μέτρα που αναφέρονται στη λειτουργία των σωματείων, στο δικαίωμα στην απεργία, στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, αφορούν και στο Δημόσιο.

Μπροστά σε αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο – λαιμητόμο για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας έχουμε την υποχρέωση να αντιδράσουμε έτσι ώστε να μην κατατεθεί στη Βουλή, να μην ψηφιστεί κι αν ακόμη ψηφιστεί, να ανατραπεί.

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών «Δ. Θεοτοκόπουλος» και «Φαιστός» καλούν σε μαζική και δυναμική συμμετοχή στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, την Πέμπτη 10 Ιούνιου στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στις 11:00 π.μ., ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Χατζηδάκη.

Οι εργαζόμενοι του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα δίνουν συντονισμένα τη μάχη για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ δίνουμε το «παρών» στην απεργία της 10ης Ιουνίου και στα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας για να βροντοφωνάξουμε:

 • Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και την απεργία
 • Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις
 • Όχι στην κατάργηση του Σ.ΕΠ.Ε.
 • Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας

ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΩΡΑ 11:00 Π.Μ.

ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ».