Κρήτη: Ξεκινά η αποστολή και χαρτογράφηση στο βαθύτερο σπήλαιο της Ελλάδας

Η ελληνική σπηλαιολογική κοινότητα με την υποστήριξη της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και σπηλαιολογικών συλλόγων οργανώνει την αποστολή Γουργούθακας 2022 με σκοπό την εξερεύνηση και τη λεπτομερή χαρτογράφηση του βαθύτερου σπηλαίου της Ελλάδας.

Το βάραθρο Γουργούθακας στα Λευκά Όρη έχει συνολικό βάθος 1208 μέτρα και καταλήγει σε λίμνη στην οποία σχεδιάζεται φέτος να πραγματοποιηθεί υποβρύχια σπηλαιοξερεύνηση για πρώτη φορά. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίο όμως μπορεί να οδηγήσει σε ανακάλυψη ανεξερεύνητων τμημάτων του βαράθρου. Επιπλέον θα υπάρξει επιστημονική μελέτη του σπηλαίου, καθώς και λεπτομερής χαρτογράφηση, φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση. Η αποστολή αποτελείται από Έλληνες σπηλαιοεξερευνητές, καθώς και επιστημονικό προσωπικό με ειδίκευση στη γεωλογία των σπηλαίων και στη βιοσπηλαιολογία.

Οι στόχοι τέθηκαν από την αρχή της χρονιάς, όπου σπηλαιοεξερευνητές από όλη την Ελλάδα συμφώνησαν σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά. Αύριο Σάββατο 11 Ιουνίου 2022 ξεκινάει η πρώτη φάση του εγχειρήματος με την 1η προαποστολή. Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες ερχόμενοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας θα μεταβούν από τη Σούδα στους πρόποδες των Λευκών Ορέων και από εκεί στην είσοδο του Γουργουθακα σε υψόμετρο 1600.

Αρωγός σε αυτό το εγχείρημα είναι ο Δήμος Αποκορώνου και πολλοί ιδιώτες που με τις χορηγίες τους συνετέλεσαν στην άρτια προετοιμασία του εγχειρήματος. Θα ακολουθήσει άλλη μία προαποστολή τον Ιούλιο για να προετοιμαστεί η κύρια αποστολή του Αυγούστου, όπου και θα πραγματοποιηθούν οι καταδύσεις σε βάθη -730 και -1208 μέτρων από ειδικευμένους σπηλαιοδύτες.