Στην Κρήτη ο πρέσβης του Λουξεμβούργου

Επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη

Τις προοπτικές ανάπτυξης των διμερών σχέσεων Κρήτης και Λουξεμβούργου, με συνεργασία στους τομείς της επίσημης και του τουρισμού, συζήτησαν σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο πρέσβης του Λουξεμβούργου Paul Steinmetz.

“Αυτό που μπορεί να γίνει το επόμενο διάστημα είναι να αναπτυχθεί ο τουρισμός από το Λουξεμβούργο. Ο εθνικός αερομεταφορέας έρχεται πολλές φορές την εβδομάδα από τον Απρίλη μέχρι τον Οκτώβριο. Οι Λουξεμβούργοι ξοδεύουν πολλά. Μας ενδιαφέρει επίσης να αναπτυχθεί η συνεργασία των Πανεπιστημίων του Λουξεμβούργου με τα Πανεπιστήμια της Κρήτης. Νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει μία πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων και των φορέων μας”, δήλωσε ο κ. Steinmetz.

Το “παρών” στη συνάντηση έδωσε και ο κ. Γιώργος Αεράκης, ο οποίος αναφέρθηκε σε κάτι ιδιαίτερα τιμητικό για τον ίδιο: “τον περασμένο Ιανουάριο το Λουξεμβούργο αναβάθμισε τη σχέση του με την Κρήτη, δημιουργώντας για πρώτη φορά προξενείο. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να διοριστω πρόξενος”.

Ο κ. Αεράκης διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το Λουξεμβούργο:

“Έχω ζήσει πάρα πολλά χρόνια σε αυτή τη χώρα. Εκεί έκανα όλη μου την καριέρα. Κι επίσης, έχουν γεννηθεί και τα τρία μου παιδιά στο Λουξεμβούργο κι έχουν τελειώσει το Ευρωπαϊκό Σχολείο. Άρα, με συνδέουν πολλά”.

Οι σχέσεις της Κρήτης με το Λουξεμβούργο ξεκίνησαν, με τον κ. Αερακη να υπενθυμίζει ότι “πριν 30 χρόνια με τη δημιουργία του Συλλόγου Κρητών στο Λουξεμβούργο, ο οποίος έφερε για πρώτη φορά τους Λουξεμβυργιους με τον κρητικό πολιτισμό. Και στη συνέχεια με τη δημιουργία των φίλων, που 15 χρόνια τώρα κάνει μία εξαιρετική δουλειά στον Πολιτιστικό τομέα, ήρθε η ώρα αυτές οι σχέσεις να κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Να μην μείνουν δηλαδή μόνο στον Πολιτισμό, αλλά και να υπάρξει οικονομικό δέσιμο ανάμεσα στα δύο μέρη. Νομίζω λοιπόν ότι με την δημιουργία του Προξενείου αυτό θα επιτευχθεί” .

“Οι σχέσεις υπάρχουν από παλιά”, υπογράμμισε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

“Πριν από 15 χρόνια ξεκινήσαμε μία συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Λουξεμβούργου στην Κρήτη. Είχαμε πολλές ανταλλαγές, με θετικά αποτελέσματα ειδικά στον τομέα του Πολιτισμού”, παρατήρησε ο Περιφερειάρχης Κρήτη, όντας σίγουρο “ότι με τον κ. Αεράκη ως πρόξενο στην Κρήτη, θα ενδυναμώσουν οι σχέσεις μας ακόμα περισσότερο, όχι μόνο στο κομμάτι του Πολιτισμού, αλλά και στον τομέα του τουρισμού, όπου μπορούμε να έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα. Αυτές οι συνεργασίες και οι συνέργειες θα συνεχιστούν προς όφελος και των δύο πλευρών”‘

Στην Κρήτη ο πρέσβης του Λουξεμβούργου