Κρήτη: Σε καραντίνα αστυνομικός, μετά από επαφή με ασθενή με κορωνοϊό

Σε προληπτική καραντίνα βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα αστυνομικός, ο οποίος κατά τη διάρκεια ελέγχων της Τροχαίας, ήρθε σε επαφή με άτομο που αποτελεί ένα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη.

Το περιστατικό συνέβη τις προηγούμενες ημέρες. Το ευτύχημα είναι ότι μέχρι στιγμής ο αστυνομικός είναι καλά στην υγεία του, αφού δεν έχει παρουσιάσει κάποιο ύποπτο σύμπτωμα.

Κλιμάκωση των ελέγχων με ορίζοντα το Πάσχα

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ για τον περιορισμό της εξάπλωσης του covid -19 αναμένεται να παρουσιάσουν περαιτέρω κλιμάκωση όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο υποδιοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου και πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ στην Κρήτη Στέλιος Καρακούδης.

Το ενδεχόμενο δε να περάσουμε στο επόμενο και πιο επώδυνο στάδιο, αυτό της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, παραμένει στο τραπέζι, ειδικά όσο μερικοί συμπολίτες μας αδυνατούν να συμμορφωθούν με τα νέα δεδομένα.

Η επιβολή του προστίμου των 150 ευρώ, σε αυτές τις δύσκολες (και οικονομικά) εποχές, καθώς και ο περιορισμός της ελευθερίας, που είναι ένα από τα “θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου”, είναι “κάτι το στενάχωρο για εμάς”, επισήμανε ο κ. Καρακούδης.

Εντούτοις, “η θυσία αυτή γίνεται στο βωμό του ύψιστου αγαθού της ίδιας της ζωής” τόνισε.

Η ΕΛ.ΑΣ σε τοπικό επίπεδο έχει δυνατότητες να ανταπεξέλθει και σε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, παρά τις ελλείψεις που παρουσιάζει σε προσωπικό. “Έχουμε τη δυνατότητα στο επόμενο στάδιο να τα καταφέρουμε” διαβεβαίωσε ο υποδιοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου.

Όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα, αρκετοί συνάδελφοί του έχουν αφήσει τα γραφεία τους κι έχουν βγει στο δρόμο, πραγματοποιώντας περιπολίες με “πάρα πολλά συνεργεία” και “με μεγάλη συχνότητα”.

“Μας ενδιαφέρει να έχουμε απαραίτητα εργαλεία όταν βγαίνουμε να δουλέψουμε”  –υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ στην Κρήτη.

Το υλικό (μάσκες και γάντια) δεν είναι αρκετό, παρ’ όλα αυτά η συνεισφορά της Περιφέρειας και των Δήμων είναι πολύτιμη, ώστε εκ μέρους των αστυνομικών να τηρούνται όλοι οι προβλεπόμενοι υγειονομικοί κανόνες.

Εκτός από την κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες μπροστά από τα ΑΤΜ, συνηθισμένες περιπτώσεις παραβάσεων αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Καρακούδη, οι παρατυπίες στη σύνταξη του εγγράφου μετακίνησης αλλά και η απομάκρυνση διαφόρων πολιτών από τη γειτονιά τους, ενώ έχουν βγει για να αθληθούν ή για να πάνε για ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Η σωματική άσκηση, η βόλτα με το κατοικίδιο αλλά και η μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών αναγκών πρώτης ανάγκης, θα πρέπει να γίνονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σπίτι μας.