Κρήτη: Στα αζήτητα 700 τόνοι σταφίδας – Αγωνία από τους παραγωγούς για την μη κρατική ενίσχυσή της

Κακά είναι τα μαντάτα για την κρητική σταφίδα μετά και την έγκριση της έκτακτης κρατικής ενίσχυσης της κορινθιακής σταφίδας την οποία υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εγκρίθηκε  από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και αναπληρωτή Οικονομικών . Θεόδωρο Σκυλακάκη μέτρο στήριξης  που αφορά στην ενίσχυση των παραγωγών κορινθιακής σταφίδας προκειμένου να αναπληρωθεί η απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν λόγω της υγειονομικής κρίσης, αφήνοντας απέξω τους κρητικούς σταφιδοπαραφωγούς.

Συγκεκριμένα το ποσό των 4,7 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε θα δοθεί, μέσω de minimis, σε 5.909 παραγωγούς που βρίσκονται στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων και καλλιεργούν 85.823 στρέμματα κορινθιακής σταφίδας. Το ποσό που αναλογεί ανά στρέμμα είναι 54,7 ευρώ.

Μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη ο πρόεδρος της ΚΣΟΣ κ. Γιώργος Ξυλούρης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στις αποθήκες τις ΚΟΣ βρίσκονται αδιάθετες 700 τόνοι σταφίδας από το 2022 . Η ποσότητα αυτή δεν μπορεί να καταναλωθεί και θα πάει για ξύδι, εξήγησε ο κος Ξυλούρης.

Όπως εξήγησε ο κος Ξυλούρης στην αυριανή συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά, θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς της Κρήτης με τον Υπουργό να δεσμευτεί για άμεσες λύσεις.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί της κρητικής σταφίδας εκφράζουν όχι μόνο την αγανάκτηση τους αλλά και την αγωνία τους, αφού ύστερα από την παρατεταμένη υγειονομική κρίση του κορωνοϊού και τις καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις της αλλά και τις συνεχείς ανατιμήσεις σε μια σειρά από βασικά αγαθά-αναγκαία για την παραγωγή- και το γενικότερο κύμα ακρίβειας που μαστίζει τη χώρα και ιδιαίτερα τα μικρομεσαία νοικοκυριά και τους παραγωγούς, αδυνατούν να συνεχίσουν ή έχουν ήδη τερματίσει την δραστηριότητα τους.

Την ίδια ώρα σημειώνουν ότι η απώλεια εισοδήματος για τους ίδιους είναι εξίσου τεράστια, σε συνδυασμό μάλιστα με την αλματώδη αύξηση του κόστους παραγωγής που αναμένεται να ενταθεί αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους.

Οι παραγωγοί κάνουν έκκληση στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα και για τους σταφιδοπαραγωγούς της Κρήτης, ενώ τέλος τονίζουν ότι είναι κρίμα ένα προϊόν αναγνωρισμένο διεθνώς για τη διατροφική του αξία να αποκλείεται από την κρατική ενίσχυση!