Κρήτη: Τουριστικοί φορείς για επικείμενες κατεδαφίσεις – «Μη μας δώσετε τη χαριστική βολή»

Φωτογραφία αρχείου

Να μην προχωρήσει η εργολαβία των κατεδαφίσεων αυθαίρετων κτισμάτων στον αιγιαλό της Κρήτης ζητούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος οι τουριστικοί φορείς


«Χαριστική βολή» χαρακτηρίζουν τις επικείμενες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων στον αιγιαλό του νησιού οι τοπικοί τουριστικοί φορείς, οι οποίοι ζητούν να μπει στον “πάγο” η σχετική εργολαβία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που είναι να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ενόψει της έναρξης των κατεδαφίσεων, προς εκτέλεση των πρωτοκόλλων που εκκρεμούν να εφαρμοστούν επί χρόνια, οι τοπικές Ενώσεις Ξενοδόχων και ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης απέστειλαν επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, την οποία κοινοποίησαν επίσης σε άλλους συναρμόδιους υπουργούς-υφυπουργούς, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, στους βουλευτές, στην Περιφέρεια Κρήτης, στην ΠΕΔ Κρήτης και άλλους φορείς, ζητώντας να μην προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις.

Αντί των κατεδαφίσεων, οι οποίες θα βάλουν οριστική ταφόπλακα, όπως σημειώνουν, στον τοπικό ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδου, που έχει πληγεί επί τόσους μήνες λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, οι τοπικοί τουριστικοί φορείς αντιπροτείνουν κάτι άλλο. Εν προκειμένω, να προχωρήσει το ΥΠΕΚΑ άμεσα σε σχετική ρύθμιση για την υπαγωγή των αυθαίρετων κτισμάτων στη διαδικασία νομιμοποίησης-τακτοποίησης, έναντι φυσικά χρηματικού αντιτίμου.

Η επιστολή στον υπουργό

 

«Όπως έχει γίνει γνωστό, στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει η εκτέλεση έργου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, με τίτλο “Κατεδαφίσεις… με αποφάσεις αρμόδιων Υπηρεσιών”. Το εν λόγω έργο, προϋπολογισμού ύψους 1.135.000,00 ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΝΠΔΔ “Πράσινο Ταμείο”. Κατόπιν της υπ’ αριθμ. 55/2020 Πράξης του αρμοδίου επιτρόπου της 1ης Υπηρεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Ηράκλειο Κρήτης, το σχετικό σχέδιο σύμβασης πρόκειται να υλοποιηθεί άμεσα, αφού το προωθεί ως πρώτη προτεραιότητά της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης (μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, έχουν ήδη αποσταλεί ειδοποιητήρια για την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης με εναρκτήρια ημερομηνία τη 16η Φεβρουαρίου 2021).

Πλην όμως, το επίμαχο και καταστροφικό αυτό έργο αφορά και πρόκειται να επηρεάσει άμεσα αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τουριστικές εγκαταστάσεις σε όλη την Κρήτη, η οποία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε όλη την επικράτεια. Και τούτο, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η συμβολή των τουριστικών επιχειρήσεων της Κρήτης στην ανάπτυξη του τουρισμού και στην ενίσχυση της Εθνικής Οικονομίας είναι αδιαμφισβήτητη και ιδιαίτερα σημαντική. Μάλιστα, σε όλους τους νομούς του νησιού έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν νόμιμα, εδώ και δεκαετίες, πληθώρα ιστορικών και προβεβλημένων ξενοδοχειακών μονάδων, με ξεχωριστή πορεία στον τουριστικό κλάδο και ύψιστης σημασίας έργο στον, τόσο σημαντικό για τη χώρα μας, τομέα του τουρισμού.

Η ομαλή λειτουργία των εν λόγω ξενοδοχείων, λόγω της συμβολής τους στη βελτίωση της εθνικής οικονομίας, είναι καίριας σημασίας και θα έπρεπε να συνιστά θεμελιώδη κατεύθυνση της πολιτικής των αρμόδιων υπουργείων.

Παρά ταύτα, σε βάρος όλων των ανωτέρω ξενοδοχειακών μονάδων, επισπεύδεται, εν προκειμένω, η εκτέλεση του ως άνω έργου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και μάλιστα εν μέσω μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης και πρωτοφανούς χρονικής συγκυρίας για τη χώρα, ήτοι της διαρκούς εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, για την αποφυγή της οποίας έχουν επιβληθεί αναρίθμητα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους 11 μήνες. Οι συνέπειες των εν λόγω περιοριστικών μέτρων για τη λειτουργία ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και τουριστικών καταλυμάτων, έχουν, όπως όλοι γνωρίζουν, έως και σήμερα, υπάρξει εξόχως επιβλαβείς. Ενδεικτικά, άλλωστε, αναφέρεται ότι, πέραν του γεγονότος ότι είχε ανασταλεί πλήρως η λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων, για χρονικό διάστημα τεσσάρων και πλέον μηνών, με συνέπεια την απώλεια χιλιάδων κρατήσεων, περιορισμένος αριθμός καταλυμάτων λειτούργησαν μόνο κατά τους θερινούς μήνες, και τούτο με ελάχιστη διαθεσιμότητα, κατά περίπτωση.

Η ζημία, δηλαδή, την οποία ήδη έχει υποστεί ο τουριστικός κλάδος από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού είναι ανυπολόγιστη, καθίσταται δε δυσχερής η επανόρθωση αυτής», αναφέρουν στην κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας Κώστα Σκρέκα οι τουριστικοί φορείς του νησιού και συνεχίζουν: «Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η τυχόν εκτέλεση του έργου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, και μάλιστα τη δεδομένη χρονική στιγμή, πρόκειται όχι απλώς να διογκώσει την ήδη προκληθείσα περιουσιακή ζημία των ξενοδοχείων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, αλλά να δώσει τη “χαριστική βολή” στη λειτουργία τους, και να οδηγήσει τις περισσότερες από αυτές σε μόνιμη αναστολή λειτουργίας. Και τούτο διότι η ιδιαίτερα δυσμενής ενέργεια της κατεδάφισης εγκαταστάσεων, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, και από τις οποίες εξαρτάται η συνολική λειτουργία των εν λόγω ξενοδοχείων, εν γένει, θα οδηγήσει αναμφίβολα σε “οριστικό λουκέτο” των εν λόγω επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι από τις δυσμενείς συνέπειες που πρόκειται να επιφέρει το εν λόγω έργο θα επέλθει άμεσα η απόλυτη οικονομική κατάρρευση ιδιαίτερα σημαντικών για την οικονομική ανάπτυξη τουριστικών μονάδων, οι οποίες αποτελούν υπόδειγμα για τον τουριστικό κλάδο, σε διεθνές επίπεδο, θέτοντας ουσιαστικά σε άμεση διακινδύνευση την ύπαρξή τους στο μέλλον. Ανυπολόγιστη θα είναι και η ηθική βλάβη που πρόκειται να υποστούν οι εν λόγω τουριστικές επιχειρήσεις, δεδομένου ότι στις εν λόγω επιχειρήσεις απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι πρόκειται να καταστούν άνεργοι, και οι οικογένειές τους σε πλήρη ανέχεια, οι κοινωνικές συνέπειες του εν λόγω εγχειρήματος πρόκειται να είναι εξίσου καταστροφικές».

Τι προτείνουν: «Αντί κατεδαφίσεων, ρύθμιση για τακτοποίηση»

«Δεδομένης της τεράστιας σημασίας των εν λόγω τουριστικών επιχειρήσεων για την εθνική οικονομία, και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι η τουριστική ανάπτυξη αποτελεί τη “βαριά βιομηχανία” της χώρας και την κύρια παραγωγική δραστηριότητα που συμβάλλει στη βελτίωση της εθνικής οικονομίας ετησίως, εφιστούμε έντονα την προσοχή σας. Τονίζουμε δε και επαναλαμβάνουμε ότι το εν λόγω έργο λαμβάνει χώρα σε πρωτοφανή χρονική συγκυρία για τον ξενοδοχειακό και τουριστικό κόσμο, αποτέλεσμα δε της εκτέλεσης αυτού θα είναι η βαθμιαία επιβάρυνση της οικονομίας της χώρας, η οποία έχει ήδη δεχτεί ισχυρό πλήγμα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αλλά και του τρέχοντος έτους.

Προτείνουμε λοιπόν να μην προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις των εν λόγω αυθαίρετων κτισμάτων στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας, αλλά το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε σχετική ρύθμιση για την υπαγωγή τους στη διαδικασία νομιμοποίησης-τακτοποίησης με χρηματικό αντίτιμο, ώστε αφενός να εισπραχθούν έσοδα που τόσο έχει ανάγκη η χώρα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, και αφετέρου να σωθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι θέσεις εργασίας αλλά και οι υποδομές που απευθύνονται σε υψηλού οικονομικού επιπέδου επισκέπτες», καταλήγει η επιστολή την οποία συνυπογράφουν οι: Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, Ένωση Ξενοδόχων Χανίων, Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνης, Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου, Ένωση Ξενοδόχων Αγίου Νικολάου, Ένωση Ξενοδόχων Σητείας, Ένωση Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων.