Η Κρήτη έχει τα λιγότερα τροχαία στην Ελλάδα, αλλά υψηλό αριθμό νεκρών – Τι πρέπει να γίνει;

Εντύπωση προκάλεσαν τα στοιχεία σχετικά με τα τροχαία στην Ελλάδα που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

Αυτό που αποτυπώνεται είναι η μείωση του αριθμου των τροχαίων ατυχημάτων στην Κρήτη. Μάλιστα, η Κρήτη έχει τον χαμηλότερο αριθμό τροχαίων σε ολόκληρη τη χώρα. Όμως η μείωση των τροχαίων δε συμβαδίζει με μία μείωση στα θανατηφόρα τροχαία. Θα πρέπει να ερευνηθεί λοιπόν γιατί συμβαίνει αυτό. Φταίει ο πεπαλαιωμένος στόλος αυτοκινήτων που οδηγούν οι Κρητικοί με αμάξια που δεν έχουν παθητική ασφάλεια; Φταίει η κακή ποιότητα των οδικών δικτύων που αυξάνει τις πιθανότητες σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων;

Σε οποιαδήποτε περίπτωση θα πρέπει να ερευνηθούν ειδικά στοιχεία ώστε να γίνουν στοχευμένες δράσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων. Ας πούμε, πανελλαδικά αποτυπώνεται το γεγονός ότι ο αριθμός των νεκρών σε τροχαία ατυχήματα σε αυτοκινητόδρομους είναι πολύ μικρός (7,4%) σε σχέση με τα θανατηφόρα τροχαία που συμβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές (46,5).

Τι μπορεί να σημαίνει από την άποψη χάραξης πολιτικής; Ίσως ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην επιβολή του σεβασμού του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας μέσα σε κατοικημένες περιοχές; Άλλωστε, το γνωρίζουμε όλοι μας, ότι παρατηρείται μεγάλη παραβατικότητα στις ταχύτητες σε σημεία της πόλης, κατοικημένες περιοχές, όπως στο δρόμο προς το Πολυτεχνείο Κρήτης (όπου τοποθετήθηκαν φανάρια) αλλά και σε όλη την Λεωφόρο Καζαντζάκη αλλά και εντός του αστικού ιστού.

Χρειάζονται στοχευμένες δράσεις, ενημέρωση και εμπέδωση της αναγκαιότητας σεβασμού του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας από όλους μας έτσι ώστε ο αριθμός των νεκρών να μειωθεί στην Κρήτη. Και βεβαίως, μελέτη για τις ειδικές συνθήκες που αυξάνουν τον αριθμό των σοβαρών θανατηφόρων τροχαίων στην Κρήτη σε σχέση με τον μικρότερο μέσο όρο ατυχημάτων που έχουμε πανελλαδικά.

Αλλά θα πρέπει να πούμε και ένα μπράβο με πρώτα και κύρια στην ελληνική αστυνομία που φαίνεται να έχει συντελέσει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στην Κρήτη σε τέτοιο μεγάλο βαθμό. Τώρα, χρειάζεται και άλλη προσπάθεια…