Κρήτη: Χριστουγεννιάτικος “μποναμάς” για χιλιάδες αγρότες – Σήμερα οι επιδοτήσεις

Χριστουγεννιάτικος “μποναμάς” για χιλιάδες παραγωγούς και στην Κρήτη καθώς σήμερα το απόγευμα πιστώνεται το υπόλοιπο των επιδοτήσεων δηλ το 30% της βασικής ενίσχυσης και το πρασίνισμα όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρωνας Χιλετζάκης μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη.

Οι αγρότες που έχουν λογαριασμό στην τράπεζα Πειραιώς θα δουν πρώτοι τα χρήματα σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, με την πληρωμή να ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη, ενώ για πρώτη φορά δεν θα υπάρχει το περιθώριο των δύο ημερών για όσους τηρούν λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες και θα δουν και εκείνοι χρήματα.

Πληρωμή επιδοτήσεων με προβλήματα

Και αυτή η πληρωμή όμως, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ θα είναι με σοβαρές ελλείψεις καθώς οι διορθώσεις που έγιναν το προηγούµενο διάστηµα και µέχρι που έκλεισε το µηχανογραφικό σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ για τους ελέγχους είναι πολύ λίγες και το σίγουρο είναι ότι δεν έχουν επιλυθεί τα θέµατα µε τον ΑΤΑΚ, τις επιλεξιµότητες και τα αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Αυτό σηµαίνει ότι για όσους δεν πληρώθηκαν ή πήραν λιγότερα στην προκαταβολή του Οκτωβρίου, το ίδιο θα γίνει και τώρα στην εξόφληση και αφορά περίπου 20.000 αγρότες.

Ελάχιστα είναι τα αγροτεµάχια φαίνεται για τα οποία φαίνεται να έχει επιλυθεί το θέµα µε τις επιλεξιµότητες και κανείς δεν δεσµεύεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να µιλήσει για το ποσό που έχουν λαµβάνειν οι παραγωγοί, µε δεδοµένο ότι υπολείπονται περίπου 900 εκατ. ευρώ. Μεγάλο αγκάθι και φέτος παραµένει το θέµα του Εθνικού Αποθέµατος που ακόμη δεν θα έχει επιλυθεί και είναι άγνωστο εάν πληρωθεί με τη σημερινή καταβολή και ενώ χιλιάδες αιτήσεις εκκρεμούν για περαιτέρω έλεγχο. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόµενο και σ’ αυτή την περίπτωση να πληρωθούν κάποιοι» από τους δικαιούχους, αφήνοντας αρκετούς να αναμένουν τη διορθωτική του Φεβρουαρίου και να καταβληθούν οι επιδοτήσεις.

Πάντως, παρότι έκλεισε το µηχανογραφικό σύστηµα τις τελευταίες 10 ηµέρες για να γίνουν «δοκιµαστικά», οι διοικητικοί του ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται πως δεν κατάφεραν να ελέγξουν όλες τις εκκρεµότητες και αυτό σηµαίνει δηλαδή ότι µπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις αγροτών που θα λάβουν το πρασίνισµα κανονικά, αλλά δεν αποκλείεται να δουν ψαλιδισµένη τη βασική ή ακόµα και καθόλου.

28 Δεκεμβρίου η εξισωτική

Όσον αφορά τώρα την εξισωτική αποζηµίωση η καταβολή των χρημάτων αναμένεται µετά τα Χριστούγεννα, δηλαδή Τρίτη 28 ∆εκεµβρίου, µε ποσό αυξηµένο στα 272 εκατ. ευρώ.

Σηµειωτέον, δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που διαπίστωσαν µε έκπληξη στις καρτέλες τους ότι έχουν µεταφερθεί από τα ορεινά στα µειονεκτικά µετά την τελευταία ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια. Αυτό σηµαίνει ότι αρκετοί θα δουν λιγότερα χρήµατα στο λογαριασµό τους, δεδοµένου ότι για τα ορεινά η εξισωτική δίνει 12,5 ευρώ το στρέµµα και για τις µειονεκτικές 8,1 ευρώ το στρέµµα.