Ξεκινά στην Κρήτη η «Jackal Stone»

Η μεγαλύτερη επί ελληνικού εδάφους αντιτρομοκρατική άσκηση

Την Δευτέρα ξεκινάει στην Κρήτη η μεγαλύτερη επί ελληνικού εδάφους αντιτρομοκρατική άσκηση με την κωδική «Jackal Stone», με την σύμπραξη επίλεκτων δυνάμεων της Αστυνομίας, του Λιμενικού και του Στρατού των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Το πρώτο μέρος της άσκησης θα φιλοξενηθεί στα Χανιά, ενώ στη δεύτερη φάση της, που τοποθετείται χρονικά γύρω στις 6-7 Δεκεμβρίου, οι ειδικές δυνάμεις θα μεταφερθούν στο Ηράκλειο.

Στο πλαίσιο της άσκησης έχουν επιλεχθεί κτήρια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπως το Πεδίο Βολής αλλά και αγροτικές εκτάσεις όπου θα εκτελεστούν διαφορετικά σενάρια με θέμα πάντα την τρομοκρατία σε διάφορες μορφές της. Για παράδειγμα οι επίλεκτες δυνάμεις θα κληθούν να επέμβουν σε πραγματικό χρόνο σε καταστάσεις όπως στην περίπτωση ομηρείας σε κάποιο χώρο, σε πειρατεία σε πλοίο από ένοπλους του ISIS, σε περιπτώσεις χρήσης ραδιοχημικών ή εκρηκτικών υλών.

Η Κρήτη θα έχει ενεργή συμμετοχή στην κορυφαία, όπως χαρακτηρίζεται, σε επίπεδο ασφάλειας άσκηση.
Πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι μόνο σε επίπεδο τοπικής Αστυνομίας θα συμμετέχουν περίπου 40 ένστολοι από ειδικές κυρίως υπηρεσίες (Τμήμα Ειδικών Αποστολών Κρήτης, διαπραγματευτές κλπ). Φυσικά καταλυτικό ρόλο θα κληθούν να διαδραματίσουν μαζί με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους οι κομάντος της ΕΚΑΜ, του Λιμενικού και του Στρατού.

Εξαιρετικής σημασίας θεωρείται ότι για πρώτη φορά θα κριθούν εκ του αποτελέσματος ο βαθμός συνεργασίας και συντονισμού πολλών και διαφορετικών υπηρεσιών σε συνθήκες που απαιτούν μέγιστη ετοιμότητα και κινήσεις χειρουργικής ακρίβειας. Θα κριθεί το κατά πόσο θα μπορέσουν να συνεργαστούν συνδυαστικά σε συνθήκες πραγματικής απειλής. Μέσω της επιχείρησης “Jackal Stone” επιδιώκεται να υπάρξουν στενότεροι δεσμοί συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και των «ελίτ» ειδικών δυνάμεων της Ευρώπης και εν προκειμένω της Ελλάδας.