Κρήτη: Έρχονται τα Kamov για την προστασία του νησιού το καλοκαίρι

Η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι μία από τις δυσκολότερες των τελευταίων ετών, κυρίως λόγω των βροχοπτώσεων και της πυκνής βλάστησης που έχει δημιουργηθεί.

Είναι γνωστό επίσης, πως λόγω όλων αυτών των συνθηκών, υπάρχει ένα διαχρονικό αίτημα για ενίσχυση της Κρήτης με τουλάχιστον ένα ελικόπτερο, σε μόνιμη βάση.

Για την ώρα οι πυροσβεστικές υπηρεσίες του νησιού ενισχύονται με δύο ελικόπτερα για όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Τα ελικόπτερα θα έχουν ως βάσεις τους τα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων.

Τα ελικόπτερα είναι τύπου Kamov, ενώ διαθέτουν μεγάλη επιχειρησιακή δυνατότητα καθώς ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες και τη γεωγραφία της Κρήτης.

Ως προς τις δυνατότητες τους, μπορούν να μεταφέρουν περίπου 4 τόνους νερού σε ειδικούς κάδους, ενώ το συγκριτικό τους πλεονέκτημα είναι πως μπορούν να πραγματοποιούν ακριβείς ρίψεις ακόμα και με ισχυρούς ανέμους.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι ο ανεφοδιασμός των ελικοπτέρων μπορεί να γίνει είτε από τη θάλασσα, είτε από φράγματα και υδατοδεξαμενές, αφού έχουν βύθιση κάδου μόλις 2,5 μέτρα.

Τα ελικόπτερα μπορούν να βρίσκονται στον αέρα σε 20 λεπτά από την εντολή απογείωσης τους, ενώ μπορούν να επιχειρούν συνεχόμενα για πάνω από 2 ώρες. Με αυτά τα δεδομένα, η συμβολή τους θεωρείται πολύ μεγάλη, ενώ να πούμε ότι ήδη γίνονται ενέργειες για να έρθει και ένα τρίτο ελικόπτερο.