Κρατήσεις ακούν, κρατήσεις δεν βλέπουν οι Έλληνες ξενοδόχοι – Τι γίνεται στην Κρήτη

«Μαγική εικόνα» είναι ακόμη οι κρατήσεις για τα ελληνικά ξενοδοχεία παρά τους πανηγυρισμούς των Βρετανών tour operators που βλέπουν έκρηξη της ζήτησης, μετά την παρουσίαση του σχεδίου εξόδου από το lockdown, της βρετανικής κυβέρνησης. Κρίσιμος μήνας θεωρείται από τους Ελληνες ξενοδόχους ο Ιούνιος, ο οποίος δεν πρέπει να χαθεί.

H αυξημένη ζήτηση των δυο πρώτων ημερών δεν έχει περάσει ακόμη στα ελληνικά ξενοδοχεία καθώς «δεν υπάρχει ρυθμός στις προκρατήσεις» αν και στην luxury κατηγορία φαίνεται να καταγράφηκε μια κινητικότητα.

Όμως αυτό που έχει σημασία είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από την Βρετανία, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και προέδρου του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) κ. Κωνσταντίνα Σβύνου, που δεν είναι άλλο από ότι ο τουρισμός χρειάζεται προγραμματισμό. Μόλις στη Βρετανία βγήκε το σχέδιο για το πώς βαδίζει η χώρα, άρχισε και ο προγραμματισμός των διακοπών. Είναι σημαντικό για τον τουρισμό να έχει ο κόσμος καθαρό τι πρόκειται να συμβεί το επόμενο διάστημα, προσθέτει.

Πάντως η ίδια δεν βλέπει να υπάρχει κάποιος έστω στοιχειώδης ρυθμός στις προκρατήσεις στα ξενοδοχεία του νησιού. Όπως εκτιμά η αγορά θα ανοίξει στις αρχές Μαΐου, αλλά θα είναι ένας «δειλός Μάιος», ενώ η εικόνα θα διαμορφωθεί από αρχές Ιουνίου.

Ο πολύ καλός Ιούνιος φαίνεται να είναι φέτος το πρώτο στοίχημα που βάζει ο ελληνικός τουρισμός. Άλλωστε μετά τις 17 Μαΐου θα αρχίσουν, σύμφωνα με το σχέδιο, τα ταξίδια τους και οι Βρετανοί. Μάλιστα σύμφωνα με τους βρετανικούς tour operators ο Αύγουστος είναι ο μήνας με τις περισσότερες κρατήσεις και ακολουθεί ο Ιούλιος και ο Σεπτέμβριος. Κάτι που φαντάζει λογικό, αφού σύμφωνα με το πλάνο της κυβέρνησης οι διεθνείς πτήσεις θα απελευθερωθούν από τις 17 Μαΐου, ενώ μέχρι τις 31 Ιουλίου θα έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου όλοι οι ενήλικες.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης εκτιμά ότι μετά τις 15 Μαρτίου θα είναι δυνατόν να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα για το πότε θα εκκινήσει ουσιαστικά η σεζόν, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από την αύξηση του αριθμού των ημερήσιων εμβολιασμών στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, όπως π.χ. της Γερμανίας.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η χώρα μας και ειδικά η Κρήτη είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών και συμπληρώνει χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με την ζήτηση που καταγράφει η Tui στη Βρετανία η Κρήτη βρίσκεται στην πρώτη θέση και έχει ξεπεράσει τη Μαγιόρκα.

Ο κ. Χαλκιαδάκης εκτιμά ότι με βάση την παρούσα επιδημιολογική εικόνα η σεζόν θα ξεκινήσει αρχές Μαΐου αλλά ουσιαστικά οι κρατήσεις θα ζωηρέψουν πολύ μετά τις 10 Ιουνίου.

Αισιοδοξία όχι όμως και κρατήσεις προς το παρόν καταγράφει και ο πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος. Είναι γεγονός σημειώνει ότι υπάρχει μια αισιοδοξία για κάτι καλύτερο φέτος όμως αυτό ακόμη δεν εμφανίζεται στις κρατήσεις.

Θετικές προοπτικές τις τελευταίες ημέρες από την Βρετανική αγορά, ειδικά στο κομμάτι που αναφέρεται στον τουρισμό πολυτελείας, βλέπει ο επικεφαλής του Ομίλου Sani/ Ikos Ανδρέας Ανδρεάδης.

“Σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις του Boris Johnson η βελτίωση των κρατήσεων εδώ και 2 μέρες έγινε εκτίναξη! Υπάρχει αναμφίβολα πολύ ανηφόρα ακόμη & πισωγυρίσματα στα επιδημιολογικά. Όμως πιστεύω ότι ο τουρισμός μας δείχνει να προσπερνά τον κάβο & να κατευθύνεται σε πιο ήρεμα νερά” ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter το πρωί της Τετάρτης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες σε ανάρτησή του πάλι είχε αναφέρει ότι: “Ο ρυθμός κρατήσεων από τέλη Μαΐου του Sani/Ikos Group τις τελευταίες μέρες βελτιώνεται. Η στρατηγική του @PrimeministerGR για ελεύθερη είσοδο με πιστοποιητικά εμβολιασμού, rapid test & διμερείς συμφωνίες μαζί με την θετική επιδημιολογικά εικόνα της χώρας φαίνεται ότι θα αποδώσει.”