Κρητικοί επιστήμονες δημιούργησαν διαδικτυακή εφαρμογή τηλεϊατρικής

“Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε την κλινική εξέταση αλλά να προσφέρουμε εντελώς δωρεάν ένα είδος συμβουλευτικής ιατρικής, μια καθοδήγηση ή μια δεύτερη γνώμη”


Μία δεύτερη (εξ αποστάσεως) ιατρική γνώμη έρχεται προσφέρει μία καινοτόμος εφαρμογή που δημιουργήθηκε από ομάδα επιστημόνων στην Κρήτη.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα inmed.gr άνοιξε τις διαδικτυακές πύλες της… αναζητώντας εθελοντές γιατρούς οι οποίοι, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα επικοινωνούν με… βιντεοκλήσεις με τους ασθενείς τους, λύνοντάς τους κάθε απορία και ανησυχία.

“Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε την κλινική εξέταση αλλά να προσφέρουμε εντελώς δωρεάν ένα είδος συμβουλευτικής ιατρικής, μια καθοδήγηση ή μια δεύτερη γνώμη” ξεκαθαρίζει ο κ. Νίκος Δελιδάκης, ο μηχανικός βιοϊατρικής τεχνολογίας και δημιουργός της εφαρμογής.

Η ομάδα του αποτελείται από τους Βαγγέλη Ζαχαριουδάκη, Νίκο Παπανικολάου, Γιώργο Ευσταθίου κι άλλους συνεργάτες τους, επιστήμονες της πληροφορικής της βιοτεχνολογίας και της βιοπληροφορικής.

“Δεν έχουμε σκοπό το κέρδος. Δεν δεχόμαστε διαφημίσεις. Θέλουμε μόνο να κινητοποιήσουμε την ιατρική κοινότητα και να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο” προσθέτει ο κ. Δελιδάκης.

Με το που αρχίσουν και συγκεντρώνονται οι γιατροί, θα δημιουργηθούν και τα κατάλληλα προφίλ, επάνω στα οποία θα “πατούν” οι ασθενείς βρίσκοντας την ειδικότητα που επιθυμούν. Και με ελάχιστα κλικ θα κλείνουν το ραντεβού τους για να πάρουν μία συμπληρωματική άποψη, αποφεύγοντας τις πολλές μετακινήσεις, την ταλαιπωρία και τον κίνδυνο συγχρωτισμού.

“Λαμβάνουμε πάρα πολύ θετικά σχόλια από τον κόσμο. Όποιος το μαθαίνει, του αρέσει πολύ” λέει ο κ. Δελιδάκης.

“Οι γιατροί δεν έχουν γενικά καλές σχέσεις τεχνολογία” διαπιστώνει με βάση τις προσωπικές του εμπειρίες. Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά.

Εάν όλα πάνε καλά, η εφαρμογή θα παραμείνει στη διάθεση του κοινού και μετά την παρέλευση της πανδημίας.