ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ: Ανταλλαγή (τουριστικών) πληθυσμών

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΔΡΑΜΟΥΝ ΑΜΦΙΠΛΕΥΡΑ
Ούτε “δείγμα” αεροπορικού εισιτηρίου για Αθήνα το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου


“Aπόβαση” Κρητικών στην Τουρκία και Τούρκων στην Κρήτη θα έχουμε το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Ελλάδα και Τουρκία έχουν εθνικές εορτές, οι οποίες συνδυάζονται με αργίες και ευκαιρίες για ολιγοήμερες διακοπές.

Ηράκλειο
Οι Κρητικοί πάνε στην Τουρκία και οι Τούρκοι έρχονται στην Κρήτη

Η εθνική γιορτή της Τουρκίας

Στις 29 Οκτωβρίου είναι η μεγάλη εθνική γιορτή, η Εορτή της Δημοκρατίας της γειτονικής χώρας.

Μετά την απώθηση του ελληνικού στρατού η Συνθήκη των Σεβρών ακυρώθηκε από τη Συνθήκη της Λωζάννης, στις 24 Ιουλίου του 1923.

Στις 2 Οκτωβρίου οι Σύμμαχοι εκκένωναν την Κωνσταντινούπολη. Διάφορα ξένα κράτη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, είχαν ήδη αναγνωρίσει de facto το καθεστώς της Άγκυρας.

Το βράδυ της 29ης Οκτωβρίου του 1923 ο Μουσταφά Κεμάλ αποφάσιζε να ανακηρύξει επισήμως τη Δημοκρατία της Τουρκίας.

Το “ΟΧΙ” και τα γεμάτα αεροπλάνα

Στη χώρα μας έχουμε την Επέτειο του “Όχι” και την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο το οποίο επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά.

Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της χώρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία.

Σύμφωνα με την τουριστική πράκτορα Μαρία Χατζηδάκη, δύο γεμάτα αεροπλάνα αναχωρούν από το Ηράκλειο για τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, ενώ ένα αεροπλάνο γεμάτο Τούρκους (μεταξύ αυτών και πολλοί Τουρκοκρητικοί) ταξιδεύουν για το Ηράκλειο προκειμένου να κάνουν τις ολιγοήμερες διακοπές τους και να δουν φίλους που έχουν πολλοί στο νησί μας.

Άλλωστε, το συγκεκριμένο τετραήμερο υπάρχουν και πολλοί άλλοι Κρητικοί που θα ταξιδέψουν σε διάφορους προορισμούς εντός ή εκτός Ελλάδας και είναι χαρακτηριστικό ότι τα αεροπορικά εισιτήρια, κυρίως στα δρομολόγια Ηράκλειο – Αθήνα με επιστροφή, για τα επόμενα 24ωρα έχουν γίνει… άφαντα.