Κρητικός φαρμακοποιός αντιδρά άμεσα και σώζει τη ζωή γυναίκας

Οι φαρμακοποιοί είναι οι μικροί ήρωες της γειτονιάς μας, οι «γιατροί» στη θέση των γιατρών, όταν οι τελευταίοι δεν είναι παρόντες…

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνου, Κώστας Βαρδιάμπασης, ο οποίος βρέθηκε μπροστά σε ένα επείγον περιστατικό και η αντίδρασή του ήταν τέτοια που έσωσε τη ζωή μιας ηλικιωμένης γυναίκας που βρισκόταν σε κίνδυνο.

Ο ίδιος γνωστοποίησε το περιστατικό μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook και του αξίζουν συγχαρητήρια τόσο για την επαγγελματική του αρτιότητα όσο και για την ανθρώπινή του αντίδραση.

Το συγκλονιστικό περιστατικό:

Ο πράσινος σταυρός του φαρμακείου είχε σβήσει, η αντανάκλαση του μπλε από τη σειρήνα του ασθενοφόρου ήταν που έπεφτε πάνω του, σημειολογικά ίσως. Ήταν 9:30 το βράδυ της Δευτέρας και το ασθενοφόρο ξεκινούσε για το νοσοκομείο.

Μια ώρα νωρίτερα, άκουγα ενώ εξυπηρετούσα άλλο πελάτη : ΚΩΣΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ.

Ετρεξα έξω, είχε φέρει την ηλικιωμένη μητέρα του με το αυτοκίνητο. Μου εξήγησε πανικόβλητος πως της είχε καθίσει ένα κομμάτι κρέας στο λαιμό. Το πρόσωπο της ήταν μπλε και δεν μπορούσα να ακούσω ανάσα. Αμέσως χειρισμός Heimlich, πολλές επαναλήψεις, εν τέλει ακούσαμε ανάσα. Την τοποθετώ σε θέση ανάνηψης, καλώ το ΕΚΑΒ και δίνω όλες τις πληροφορίες. Κόβω μια χαρτόκουτα, την απλώνω στο πάτωμα μέσα στο φαρμακείο και τοποθετούμε την γυναίκα εκεί. Άρχισε να έχει επικοινωνία, την επέβλεπα μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου.

Το ΕΚΑΒ έφτασε τάχιστα! Εν τέλει , όλα καλά.

Αυτό το ευχαριστώ που άκουσα, είναι εκείνο που μου δίνει την ψυχική δύναμη να αντιμετωπίζω κάθε λογής πρόβλημα στο επάγγελμά μου.

Ευχαριστώ κι εγώ, λοιπόν, από την πλευρά μου, το ΕΚΑΒ που λειτουργεί υποδειγματικά, χάρη στο ανθρώπινο δυναμικό του, παρά τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει και στο δικό του χώρο, όπως και όλο το ΕΣΥ.

Ευχαριστώ τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ως θεσμό, αλλά και τον τότε πρόεδρο κ.Θεοδοσιάδη, που μας βοήθησε να διοργανώσουμε και στο σύλλογό του Ρεθύμνου τα σεμινάρια α’βοηθειών για φαρμακοποιούς, επικαιροποιώντας γνώση (που στην περίπτωση μου αφορούσε μάθημα προ 20ετίας στον πανεπιστήμιο).

Ευχαριστίες και στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και στους εκπαιδευτές του Ρεθύμνου !

Να είμαστε όλοι καλά και να προσέχουμε!

Η ζωή μας είναι πολύτιμη.