Ήρθε η ώρα του κτηματολογίου για χιλιάδες Κρητικούς – Τι πρέπει να προσέξουν

Ξεκίνησε χθες Δευτέρα 17/12, η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας και για την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και στους δήμους του νομού που προέκυψαν με τον Καλλικράτη το 2010, καθώς και σε άλλες 7 περιφέρειες της χώρας
Σύμφωνα με το δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και τον Λευτέρη Βαρδάκη οι δηλώσεις του κτηματολογίου δεν αφορούν όλες της περιοχές του δήμου Αγίου Νικολάου δηλ τον παλιό δήμο αλλά δημοτικές ενότητες όπως η Νεάπολη,το Βραχάσι και άλλοι οικισμοί που συνενώθηκαν με το δήμο στο πλαίσιο του Καλλικράτη.
Σύμφωνα με το δήμαρχο οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα πρέπει να σπεύσουν μέχρι τις 18 Μαρτίου του 2019 να δηλώσουν τις περιουσίες και τα ακίνητα τους ενώ μετά την πρώτη ανάρτηση θα ακολουθήσει και η περίοδος των ενστάσεων .Οι κάτοικοι του εξωτερικού έχουν περιθώριο μέχρι τις 18 Ιουνίου 2019.
Ο κ. Ζερβός με την ιδιότητα και του πολιτικού μηχανικού είπε ότι μπορούν και ηλεκτρονικά να κάνουν τις δηλώσεις στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr ενώ ο δήμος άνοιξε και γραφείο στη Νεάπολη για την εξυπηρέτηση των πολιτών εκτός από το γραφείο που λειτουργεί στον Άγιο Νικόλαο.
Οι  ιδιοκτήτες των ακινήτων ότι, αν δεν τα δηλώσουν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, αυτά θα καταγραφούν στις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο ελληνικό Δημόσιο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας Ελληνικό Κτηματολόγιο, σε περίπτωση παράλειψης υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας προβλέπονται, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω συνέπειες (Ν. 2308/1995, Ν. 2664/1998 και Ν. 4164/2013):
– Απαγορεύεται κάθε δικαιοπραξία (μεταβίβαση κ.λπ.) επί του ακινήτου, για το δικαίωμα που δε δηλώθηκε.
– Απαγορεύεται η χορήγηση οικοδομικής άδειας.
– Η εκπρόθεσμη υποβολής δήλωσης μπορεί να επιφέρει πρόστιμο.

 Τα κτηματολογικά γραφεία στο Λασίθι

Γραφείο εξυπηρέτησης πολιτών Ιεράπετρας (οδός Λοχαγού Παγωμένου Στ. 37, Ιεράπετρα, Τ.Κ. 72.200, τηλ. 28420/71.225 fax 28420/71.251, e-mail: ktima.ierapetra@gmail.com). Οι ώρες λειτουργίας του γραφείου είναι: από Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:30 π.μ.-3:30 μ.μ., Τετάρτη 8:30 π.μ.-8:30 μ.μ.
Γραφείο Κτηματογράφησης Αγίου Νικολάου, Μιραμπέλλου 5, Άγ. Νικόλαος (τηλ. 2841090626), γραφεία εξυπηρέτησης πολιτών στον Αγ. Κωνσταντίνο Οροπεδίου Λασιθίου, στη Νεάπολη και στη Σητεία, στο κτήριο ΚΕΓΕ, 1ο χλμ. ε.ο. Σητείας-Ιεράπετρας (τηλ. 2843026030).

Απαραίτητα δικαιολογητικά
Το έντυπο της δήλωσης του Ν. 2308/95 οι πολίτες μπορούν να το προμηθευτούν από το Γραφείο Κτηματογράφησης ή από το www.ktimatologio.gr. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή δήλωσης με τίτλο είναι:
α. Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμά σας (π.χ. συμβόλαιο).
β. Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής του (προσκόμιση και σε μεταγενέστερο χρόνο).
γ. Στοιχείο εντοπισμού του ακινήτου.
δ. Απλό φωτοαντίγραφο του δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου σας.
ε. Αποδεικτικό ΑΦΜ και για καλύτερη εξυπηρέτησή σας το Ε9.
στ. Ακριβή στοιχεία επικοινωνίας (ιδιαίτερα χρήσιμο το e-mail).
Σε περίπτωση κατάθεσης της δήλωσης από τρίτο, απαιτείται απλή εξουσιοδότηση του ιδιοκτήτη.
Τα δικαιολογητικά για την υποβολή δήλωσης με αιτία κτήσης την κληρονομιά (αφορά τις περιπτώσεις που δεν έχει γίνει συμβόλαιο αποδοχής κληρονομιάς) χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
* Στην περίπτωση κληρονομιάς χωρίς διαθήκη υποβάλλονται τα παρακάτω:
α. Ο τίτλος του κληρονομούμενου.
β. Ληξιαρχική πράξη θανάτου.
γ. Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.
δ. Πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης.
ε. Πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς.
* Σε περίπτωση κληρονομιάς με διαθήκη υποβάλλονται τα παρακάτω:
α. Ο τίτλος του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει).
β. Ληξιαρχική πράξη θανάτου.
γ. Αντίγραφο του πρακτικού δημοσίευσης της διαθήκης.
δ. Πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως άλλης διαθήκης.
ε. Πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς.
Για τα δικαιολογητικά για την υποβολή δήλωσης με αιτία κτήσης τη χρησικτησία (περιπτώσεις που το δικαίωμα αποκτήθηκε χωρίς τίτλο, δηλ. διά λόγου, άτυπη διανομή κ.ά.):
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου (αστικού ή αγροτικού) δεν έχει συμβόλαιο, μπορεί και πρέπει να το δηλώσει στο Κτηματολόγιο, αρκεί να προσκομίσει δικαστική απόφαση ή έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι το κατέχει για πάνω από 20 έτη. Ενδεικτικά αναφέρονται:
Προσύμφωνα, μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, συμβόλαια γειτονικών ακινήτων που αναφέρουν τον δηλούντα ως κύριο, Ε9 παλιό και πρόσφατο, ένορκες βεβαιώσεις, παλαιά τοπογραφικά, αναφορά των ιδιοκτητών ή προκατόχων σε παλαιότερες κτηματογραφήσεις, αποδείξεις καταβολής τελών, αποδείξεις ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑ, εργασιών στο ακίνητο, οικοδομική άδεια κ.ά.