Κτηματολόγιο: Έρχονται πρόστιμα για έναν στους δύο ιδιοκτήτες

Πρόστιμα για ένα στα δύο ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί αναμένονται στη διαδικασία του Κτηματολογίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, με την άτυπη παράταση των δύο μηνών ωστόσο να τρέχει.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ένας στους δύο πολίτες δεν ήταν συνεπής.

Υπενθυμίζεται πως στις 29 Νοεμβρίου έληξε η σχετική προθεσμία για τις Περιφερειακές Ενότητες:

Καστοριάς – Φλώρινας, Μαγνησίας – Σποράδες (υπόλοιπο), Εύβοιας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας – Κορινθίας, Σάμου – Χίου – Ικαρίας και Αιγίου. Στις 18 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, ενώ 2 Ιανουαρίου 2020 λήγει η Λήμνος και η Λέσβος και 22 Ιανουαρίου η Π.Ε. Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πως η συμμετοχή είναι αυξημένη.

Έως τις 20 Νοεμβρίου από τα συνολικά 13.838.802 δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις 24 τρέχουσες συμβάσεις, έχουν συλλεχθεί 5.759.010 δηλώσεις.

Πρωτιά συμμετοχής έχουν οι Π.Ε. Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου, των οποίων το ποσοστό συλλεχθέντων δικαιωμάτων ανέρχεται στο 83,80%, ακολουθούν οι Π.Ε. Πρέβεζας και Αρτας και Π.Ε. Λευκάδας με ποσοστό 63,73%, ενώ έπεται η Π.Ε. Πιερίας με 56,09%

Χαμηλά είναι τα επίπεδα σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα οι Π.Ε. Λήμνου και Λέσβου, των οποίων η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε πρόσφατα και το ποσοστό ανέρχεται μόλις στο 11,56%.

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στις Π.Ε. Κεφαλλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου, αφού έχει συλλεχθεί το 14,81%. Ακολουθεί η Π.Ε. Αττικής και Νήσων με 16,37%.

Τα πρόστιμα αναμένεται να ενεργοποιηθούν κλιμακωτά, εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Το ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν θα είναι ανάλογο της αξίας της ακίνητης περιουσίας αλλά και της καθυστέρησης που υπέδειξαν στην υποβολή της αίτησης.