Λάδι: Με ρυθμούς χελώνας η άνοδος των τιμών…

Ανεβαίνουν οι τιμές σε όλη την Ελλάδα, αλλά στην Κρήτη ελάχιστα


Μια γενική αύξηση των τιμών παραγωγού στο ελληνικό ελαιόλαδο φαίνεται ότι πυροδότησε η αύξηση των τιμών παραγωγού στο ισπανικό ελαιόλαδο. Έτσι, η εξέλιξη αυτή επηρέασε τις τιμές σε μία ανοδική πορεία, που στην Ελλάδα ξεπέρασε την τιμή των 3 ευρώ το κιλό!

Τα στοιχεία αυτά αναφέρει σε νέα ανακοίνωσή του ο επιστημονικός συνεργάτης του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης.

Αναφέρει παρακάτω ότι η αύξηση τιμών στην Ισπανία σημειώθηκε κυρίως στα ελαιόλαδα δεύτερης ποιότητας, το κοινό παρθένο (0ξ.>0,8ο) και το λαμπάντε (0ξ.>2ο), που έφτασαν στα 3€/κ., ενώ στο υπέρ-έξτρα (αντίστοιχο των δικών μας οξ. 0,3ο), που ήταν ήδη αυξημένο, διατηρήθηκε στα 3,55€/κ.

Η ξαφνική αυτή εξέλιξη, όπως ήταν φυσικό, αναστάτωσε την ελληνική αγορά και πυροδότησε αυξήσεις της τάξεως των 10-30 λεπτών σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα αναπτέρωσε τις ελπίδες των παραγωγών για ακόμη μεγαλύτερες.

Έτσι, σύμφωνα και με το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 20ής-4-21, οι μεγαλύτερες τιμές που σημειώθηκαν στην Κρήτη ήταν 3,13 €/kg στον διαγωνισμό του Α.Σ. Ζάκρου της 13ης-04-21, ενώ στην Κέρκυρα έφτασαν στα 3,20€/κ. στην επιχείρηση “Λούβρος”.

Μεγάλες όμως ήταν και οι τιμές που επιτεύχθηκαν και στους διαγωνισμούς των Α.Σ. Κριτσάς και Εμπάρου (2,95€/kg), αλλά και σε επιχειρήσεις που κάνουν και τυποποίηση όπως η “Κολυμπάρι Α.Ε.”, η “Ανώσκελη Α.Ε.” και η “Αφοί Κυδωνάκης” (Τυμπάκι), που έδωσαν τιμές 3,0€/κ.

Στην Ιταλία, όπου οι τιμές ήταν ήδη υψηλότερες, για το έξτρα την τελευταία εβδομάδα διατηρηθήκαν στα 4,50-4,90€/κ., επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη και ακατανόητη, προς τα κάτω, διαφορά τιμών των ίδιας ποιότητας λαδιών της Ελλάδας.

Παράγοντες

Οι βασικοί παράγοντες που εξώθησαν στην “αιφνίδια” αύξηση των τιμών εδράζονται κυρίως στην Ισπανία αλλά και στην Ελλάδα. Στην Ισπανία, παράγοντες που λειτούργησαν αυξητικά στις τιμές ήταν η επίσημη ανακοίνωση πριν μία εβδομάδα για μειωμένη κατά 300 χιλ. τόνους παραγωγή της περασμένης χρονιάς, αλλά και οι εκτιμήσεις για όχι καλή εσοδεία της ερχόμενης, εξαιτίας της ξηρασίας. Θετικά όμως φαίνεται πως συνέβαλε και η αναστολή των δασμών κατά 25% που είχαν επιβάλλει οι ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα, οι αυξητικές τάσεις πυροδοτήθηκαν από τις αυξήσεις στην Ισπανία, αλλά και από το γεγονός ότι τα υψηλής ποιότητας λάδια, σύμφωνα και με εκτιμήσεις συνεταιριστών ιδίως στην Ανατ. Κρήτη, έχουν ήδη πωληθεί σε σημαντικό βαθμό.

Παράλληλα, στην όλη εξέλιξη φαίνεται να συνέβαλε και η άρνηση των παραγωγών να πουλούν σε χαμηλές τιμές, αφού ως φαίνεται όσοι διαθέτουν ακόμη απούλητο προϊόν φαίνεται να είναι αυτοί που δεν έχουν μεγάλες ανάγκες.

Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές πιθανόν φέρνουν σε αδιέξοδο τις επιχειρήσεις που τυχόν έχουν πουλήσει χωρίς “κόψιμο”, δηλαδή χωρίς την πληρωμή των παραγωγών, αφού θα υποχρεωθούν να τους πληρώσουν σε τιμές υψηλότερες από εκείνες που πούλησαν.

150.000 τόνοι πωλήθηκαν τον Μάρτιο

Πάνω από 150.000 τόνοι ελαιολάδου πωλήθηκαν στην αγορά της Ισπανίας τον Μάρτιο του 2021. Αυτό αναφέρουν τα στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), τα οποία δημοσιοποίησε η ισπανική Ένωση Νέων Αγροτών (Asociación Agraria jovenes Agricultores – ASAJA) της επαρχίας Jaén.

Η ASAJA – Jaén επισημαίνει ότι τον Μάρτιο προστέθηκαν 43.500 τόνοι στην ισπανική παραγωγή ελαιολάδου από τα ελαιοτριβεία που ακόμη δουλεύουν (η χρονιά είναι όψιμη). Έτσι η συνολική μέχρι τώρα παραγωγή έφτασε τους 1.381.357 τόνους.

Τα συνολικά αποθέματα της Ισπανίας, στο τέλος Μαρτίου, ανέρχονταν σε 1.103.270 τόνοι, 98.360 τόνοι λιγότεροι σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Από αυτή την ποσότητα οι 779.360 τόνοι βρίσκονται στα ελαιοτριβεία, ενώ 277.370 τόνοι είναι για συσκευασία και 46.540 τόνοι αποθηκευμένοι σε κρατικές δεξαμενές.

Ιταλία

Στο μεταξύ, με 3,10 ευρώ το κιλό και αύξηση ζήτησης άνοιξε την εβδομάδα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενόψει του επικείμενου ξεκλειδώματος της εστίασης στην Ιταλία.

Συγκεκριμένα, με το… καλημέρα της εβδομάδας, έπεσαν στο τραπέζι εκ μέρους μεγάλων εμπόρων τιμές 3,10 ευρώ το κιλό, για αγορά ελαιολάδου φετινής εσοδείας στον δήμο Μονεμβασιάς, με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μάλιστα μιας ποσότητας περί τους 200 τόνους, σύμφωνα με πληροφορίες του “ΑγροΤύπου”.

Σημειωτέον ότι στην Κρήτη η τιμή παραγωγού, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΔΗΚ, κυμαινόταν τις προηγούμενες ημέρες στα 2,60-2,95 ευρώ το κιλό, ενώ ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αχλαδίων εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλεί παραγωγούς να πουλήσουν ελαιόλαδο στον Συνεταιρισμό, σε τιμές έως και 3 ευρώ το κιλό.

Πρόσθετο… σπρώξιμο στην αγορά, την ίδια ώρα, αναμένεται να επιφέρει και ενδεχόμενο άνοιγμα της εστίασης στη Γερμανία, μια αγορά που διευρύνεται για το ελαιόλαδο τα τελευταία έτη και με τους Ισπανούς να κυριαρχούν, αλλά και της εστίασης στην Ελλάδα, που πάει για μετά το Πάσχα, όπως φαίνεται.

Μεγάλη πράξη στην Κρήτη

Για πρώτη φορά φέτος μεγάλη πράξη στο ελαιόλαδο άνω των 3 ευρώ και στην Κρήτη. Σε διαγωνισμό πώλησης ελαιολάδου φετινής εσοδείας προχώρησε την περασμένη Πέμπτη ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου. Συγκεκριμένα, πούλησε ένα βυτίο (30 τόνους) ελαιόλαδο, οξύτητας 0,38, φετινής εσοδείας, σε ελληνική εταιρεία, γεγονός ασφαλώς θετικό καθώς είναι η πρώτη φορά φέτος που στην Κρήτη γίνεται πράξη με τιμή άνω των 3 ευρώ το κιλό.