Λιμάνι Ηρακλείου: Ξεκίνησε τη διαδικασία παραχώρησης το ΤΑΙΠΕΔ

Τη διαδικασία αξιοποίησης των δέκα περιφερειακών λιμένων διεθνούς ενδιαφέροντος που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του ξεκίνησε και επίσημα το ΤΑΙΠΕΔ με επιστολή του προέδρου του Αρη Ξενόφου προς τους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των οργανισμών λιμένων. Ειδικότερα, τοποθετεί νέους εκπροσώπους σε κάποια από τα διοικητικά συμβούλια, ενώ αναθέτει πρόσθετες αρμοδιότητες στον επικεφαλής της ομάδος «Ποσειδών», όπως αποκαλείται το συγκεκριμένο τμήμα του ΤΑΙΠΕΔ, Αθανάσιο Λιάγκο.

Τα δέκα περιφερειακά λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος είναι αυτά που διαχειρίζονται οι Οργανισμοί Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου. Στο πρώτο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων που θα προχωρήσουν άμεσα με παραχωρήσεις επιμέρους δραστηριοτήτων (εμπορικές, κρουαζιέρας, εμπορευματοκιβωτίων κ.λπ.) περιλαμβάνονται οι: Αλεξανδρούπολη, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Καβάλα και Βόλος.

Στην επιστολή του ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος ενημερώνει πως «στο πλαίσιο του σχεδιασμού μας αναφορικά με την αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμένων του προγράμματος αξιοποίησης του Ταμείου, ενισχύουμε την ομάδα έργου λιμένων του ΤΑΙΠΕΔ με στελέχη από το υφιστάμενο δυναμικό μας. Παράλληλα, αναδιαρθρώνουμε την εκπροσώπησή μας στα διοικητικά συμβούλια των οργανισμών λιμένων, ώστε να διασφαλίζεται κατάλληλος συντονισμός ενεργειών, αφού πλέον ο εκπρόσωπός μας θα είναι το αντίστοιχο σημείο αναφοράς στην ομάδα έργου λιμένων. Ο κ. Αθανάσιος Λιάγκος, με την ιδιότητά του ως επικεφαλής Στρατηγικής και Συντονισμού Εργων Λιμένων και Μαρινών του ΤΑΙΠΕΔ, συνεχίζει να έχει την ευθύνη του συνολικού συντονισμού και θα ενημερώσει στη συνέχεια κάθε λιμάνι χωριστά για τις αντίστοιχες αλλαγές».

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή” υπό τη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ στα λιμάνια αυτά έχει επιτευχθεί, τα τελευταία χρόνια, εξορθολογισμός των δαπανών και βελτίωση των εσόδων με παράλληλη αύξηση κερδών. Ολοι αυτοί οι οργανισμοί έχουν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, μηδενική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και διαθέτουν πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο. Επιπλέον, αποδίδουν μέρισμα στο Δημόσιο. Οι προϋπολογισμοί τους παρακολουθούνται μηνιαίως από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η τακτοποίηση χρόνιων θεμάτων μεταξύ δήμων και οργανισμών λιμένων, για τον αποχαρακτηρισμό των χερσαίων ζωνών τους. Ακόμη, συντονίζονται πλέον δράσεις μεταξύ των οργανισμών λιμένων για τη δημιουργία clustering κρουαζιέρας και την κοινή διεκδίκηση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα. Σε εξέλιξη βρίσκονται δε και έργα συντήρησης των λιμενικών υποδομών σε όλα τα λιμάνια.

Εκτιμάται ότι τα δυνητικά περιθώρια ανάπτυξής τους είναι πολύ μεγαλύτερα και υπολογίζεται ότι είναι εφικτός ακόμα και ο ταχύρρυθμος διπλασιασμός των εσόδων τους, εφόσον γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις, κάτι που αποτελεί και τον λόγο των ιδιωτικοποιήσεων δραστηριοτήτων που ξεκινούν τώρα.