Μάνα Γιακουμάκη: «Όλοι είναι εδώ, ζωντανοί. Ο Βαγγέλης μου είναι στο χώμα»

Ξεκίνησε η δίκη των 9 Κρητικών – Συγκλόνισε ο πατέρας του φοιτητή


Ξεκίνησε σήμερα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων η δίκη των εννέα Κρητικών, που εμπλέκονται στην υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Από τις πιο συγκλονιστικές σκηνές ήταν όταν η μητέρα του Βαγγέλη είπε πως όλοι είναι εδώ ζωντανοί και γελούν ενώ το παιδί της είναι στο χώμα, αλλά και η στιγμή που ο πατέρας του αδικοχαμένου σπουδαστή της Γαλακτοκομικής ανέβηκε στο βήμα για να καταθέσει, κάνοντας τους πάντες στην αίθουσα να ξεσπάσουν σε κλάματα.

Tραγικές φιγούρες οι γονείς του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Πιασμένοι χέρι-χέρι οι γονείς και η αδερφή του Βαγγέλη Γιακουμάκη έφτασαν στο δικαστήριο, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον.

Όπως περιέγραψε η δημοσιογράφος Ρούλα Κουσκουρή στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», η μητέρα του Βαγγέλη, Μαρία Γιακουμάκη, όταν συναντήθηκε με την υπεύθυνη της εστίας της Γαλακτοκομικής Σχολής, την κοίταξε και με δάκρυα στα μάτια της είπε:

Ο Βαγγέλης μου είναι στο χώμα. Του στέρησαν τα όνειρά του. Όλοι αυτοί είναι καλά και γελούν. Είναι εδώ, ζωντανοί. Το παιδί μου δε ζει, όμως.

Λύγισε στην κατάθεσή της

«Ο γιος μου ήξερε μόνο να αγαπάει» είπε η Μαρία Γιακουμάκη, η οποία ανέβηκε πρώτη στο βήμα.

Η μητέρα του Βαγγέλη μετέφερε το τηλεφώνημα που είχε δεχτεί από την υπεύθυνη της εστίας και την ενημέρωνε πως «“το παιδί σας υποφέρει από τη συμπεριφορά των συγκατοίκων του. Τα παιδιά εδώ στη Σχολή τον στοχοποιούν”. Έτσι ενημερωθήκαμε πρώτη φορά για κάποια περιστατικά την 1η χρονιά που ήταν στη σχολή. Τότε αποφάσισε να φύγει από το δωμάτιο όπου έμενε με τους Κρητικούς και να πάει σε άλλο δωμάτιο».

Ωστόσο οι αντιδράσεις εντάθηκαν όπως λέει. Τον απειλούσαν πως «αν φύγεις δε θα ξανακάνεις παρέα μαζί μας, δεν τον άφησαν να ξανακάτσει στο ίδιο τραπέζι μαζί τους για να φάει. Τον κρέμασαν από το παράθυρο, τον χτύπαγαν, τον χλεύαζαν και τον ανάγκαζαν να κάνει πράγματα που δεν ήθελε. Του έκαναν τον φίλο και στη συνέχεια τον έριχναν κάτω».

«Του έσπαγαν τις τάβλες από το κρεβάτι, σφουγγάριζαν με την πετσέτα του και τον ανάγκαζαν να σκουπίζεται με αυτή, του έβαζαν χρώμα στο σαμπουάν τη στιγμή που λουζόταν για να λερώνεται» περιέγραψε η μητέρα του Βαγγέλη.

Τέλος, τόνισε πως ο ρόλος των εννέα Κρητικών ήταν περίεργος και την περίοδο που εξαφανίστηκε ο Βαγγέλης.

«Όταν είχα έρθει εδώ τις πρώτες 2-3 μέρες μου έκαναν τον φίλο» είπε η μητέρα του, υποστηρίζοντας πως ήταν «κοντά» της με σκοπό να την κατασκοπεύουν.

Ο Ανδρέας Γιακουμάκης με την αδερφή του Βαγγέλη. Φωτογραφία: Παππά Παρασκευή/ΙnTime
 

Συγκλόνισε ο πατέρας του Βαγγέλη

Όταν ο Ανδρέας Γιακουμάκης ανέβηκε στο βήμα για να καταθέσει οι περισσότεροι στην αίθουσα έκλαιγαν με λυγμούς.

«Τέσσερα χρόνια πάω κι έρχομαι και δεν ξέρω γιατί. Ο Βαγγέλης μου ήρθε σε ένα μαγαζί με ανήθικους. Εγκωμίαζαν όλοι αυτοί το παιδί μου, αλλά ζούσε μία καθημερινή παραβατικότητα. Μας απέκρυψαν πράγματα. Μας είπαν ότι ήταν 20 χρονών άνδρας και δεν είχαν δικαίωμα να μας πουν τι περνούσε. Εγώ έχασα τον γιο μου. Δεν ξέρω γιατί τον έχασα. Αυτό θέλω να μάθω από το δικαστήριο. Έχω κάνει το σπίτι μου εδώ στα Γιάννενα και δεν ξέρω γιατί, εδώ και τέσσερα χρόνια. Μου μιλήσανε στα σχολεία για φιλίες, για αξιοπρέπεια. Σε άλλα σχολεία έχω πάει εγώ. Πήρα αυτά τα παιδιά τηλέφωνο, γιατί νόμιζα ότι ήταν φίλοι. Ο γιος μου ήξερε να τους αγαπάει. Αν πράττουν έτσι οι φίλοι και συμπεριφέρθηκαν έτσι στο παιδί μου, τι να πω! Δεν μπορώ να κατανοήσω από πότε η ευγένεια, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια γίνονται μειονεκτήματα στους ανθρώπους».