Μάχη για την αποφυγή νέας διασωλήνωσης της 63χρονης

Σε σταθερή, αλλά κρίσιμη κατάσταση παραμένει η 63χρονη Αργεντινή η οποία μεταφέρθηκε από κρουαζιερόπλοιο με κοροναϊό στη ΜΕΘ του Βενιζελείου.

Η γυναίκα δεν βρίσκεται από το Σάββατο σε μηχανική υποστήριξη, ωστόσο η δυσχέρεια στην αναπνοή συνεχίζεται. Οι γιατροί κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγουν να τη διασωληνώσουν ξανά.

Για τη νοσηλεία της αλλά και το γεγονός ότι το ΕΣΥ πρέπει να ενισχυθεί αποτελεσματικά έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο διευθυντής της ΜΕΘ Ανέστης Κιούλπαλης επισημαίνοντας τα εξής:

“Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού φαίνεται ότι αποδίδουν για τον σκοπό που επιβλήθηκαν. Επιβραδύνουν τη διασπορά των νέων κρουσμάτων δίνοντας ετσι τη δυνατότητα στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίζει σε κατάλληλες συνθήκες, σε μονωμένες κλίνες ΜΕΘ, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας και από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό ακόμα και τους πιο σοβαρά πάσχοντες.

Το παράδειγμα της πρώτης ασθενούς μας που αναπνέει πια χωρίς μηχανικό αερισμό είναι χαρακτηριστικό. Δεν έχει βέβαια ακόμα διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά είναι σίγουρα ένα καλό νέο!

Μόνο όμως η επιβράδυνση της επιδημίας δεν είναι αρκετή αν δεν συνοδεύεται και με μέτρα ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας με νέες δομές και προσωπικό, ώστε ακόμα κι αν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων να μπορεί να τα απορροφήσει με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο, και όχι σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Δίνεται ο χρόνος για προμήθειες του απαραίτητου εξοπλισμού, μέτρων ατομικής προστασίας, αντιδραστηρίων για τεστ ανίχνευσης του ιού και φαρμάκων που λόγω της μεγάλης ζήτησης βρίσκονται σε έλλειψη. Δίνεται ο χρόνος να έχουμε αύριο καλύτερα και πιο σύγχρονα νοσοκομεία για πιθανές αυξημένες ανάγκες και στο μέλλον.

Ανάμεσα ομως στον άρρωστο και στο νοσοκομείο λείπει ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα του συστήματος Υγείας, η πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Τα Κέντρα Υγείας, οι ΤΟΜΥ και οι οικογενειακοί γιατροί πρέπει να συμμετέχουν στη μάχη με τη νόσο μιας και φαίνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που μπορεί να ειναι το 85%, δεν χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο, αλλα έχει ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής και ιατρικής φροντίδας.

Ας ελπίσουμε να πήραμε όλοι το μάθημά μας από τον ιό και να μην ξανακούσουμε στο μέλλον τις επικίνδυνες απόψεις για περιορισμό των δαπανών για την υγεία και το ΕΣΥ. Δεν ειναι θέμα ιδεολογίας να έχουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό ΕΣΥ, αλλα θέμα ζωής η θανάτου.

Ανέστης Κιούλπαλης”.