«Μέδουσα» στην ανατολική Μεσόγειο: Άσκηση – μήνυμα στην Τουρκία από 5 χώρες

EUROKINISSI
Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο φρεγάτες, ένα αρματαγωγό, τέσσερα αεροσκάφη F-16 και ένα αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ

Συνεκπαίδευση μονάδων της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Κύπρου πραγματοποιήθηκε σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Αλεξάνδρειας. Η άσκηση PASSEX (passing exercise) έλαβε χώρα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της διμερούς διακλαδικής άσκησης Ελλάδας – Αιγύπτου «Μέδουσα 10».

Όπως ανακοινώθηκε, παράλληλα με την κοινή άσκηση, αεροσκάφη της Ελλάδας και της Αιγύπτου εκτέλεσαν αποστολές προστασίας ναυτικών δυνάμεων και επιθετικών επιχειρήσεων. Η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε, κατόπιν συνεργασίας του ΓΕΕΘΑ με τα Γενικά Επιτελεία Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών που συμμετέχουν στην άσκηση. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο φρεγάτες, ένα αρματαγωγό, τέσσερα αεροσκάφη F-16 και ένα αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ.

Η διμερής διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «Μέδουσα 10», στην οποία συμμετέχουν επίσης η Κύπρος, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει σκοπό τη συνεκπαίδευση και την προαγωγή της συνεργασίας των μονάδων τους και συμβάλλει στην εδραίωση της ασφάλειας και τη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Για πρώτη φορά, παρότι η άσκηση «Μέδουσα» διεξάγεται από το 2015, έχουμε τόσο διευρυμένο σχήμα με τη συμμετοχή της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Εκνευρισμό έχει προκαλέσει στην Άγκυρα η άσκηση «Μέδουσα» και το υπουργείο Άμυνας την χαρακτήρισε ως άσκηση που κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως η Αθήνα και το Παρίσι ειδικά, προσπαθούν να πιέσουν και να απειλήσουν την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, εξέδωσε τρεις νέες NAVTEX.