«Μήδεια»: Η κακοκαιρία «σφυροκοπά» την Κρήτη – Εγκλωβίστηκε ασθενοφόρο στην Κερά

Φωτογραφία αρχείου

Κλειστά τα σχολεία – Δρόμοι έκλεισαν – Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση


“Στον πάγο” με σοβαρά αλλά προς το παρόν “διαχειρίσιμα” προβλήματα βρίσκεται από χθες και η Κρήτη, βιώνοντας την πρωτόγνωρη “βουτιά” του υδράργυρου από τα… 18άρια και τα 20άρια του σαββατοκύριακου. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς, από τη μία άκρη του νησιού έως την άλλη, δίνουν μάχη για να μη δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα χιονοθύελλας και πλημμυρικών φαινομένων.

Όμως, η πρόβλεψη του καιρού έκανε λόγο για επιδείνωση της κακοκαιρίας από τη νύχτα της Δευτέρας έως και αύριο Τετάρτη, οπότε και περιμένουμε την κορύφωση του φαινομένου, με στόχο πάντα να προστατευτούν κυρίως οι ανθρώπινες ζωές και δευτερευόντως η ζωική παραγωγή και οι περιουσίες των κατοίκων του νησιού μας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόβλεψη του meteo, δεν αποκλείεται σήμερα να χιονίσει και στα παράκτια της Κρήτης.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Στην διάρκεια της νύχτας δεν έλειψαν και οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε πολλά σημεία της Κρήτης με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως σε χωριά του Δήμου Πλατανιά στα Χανιά.

Έκλεισε ο δρόμος στην Κερά από κατολίσθηση

Λίγο πριν το μοναστήρι στην Κερά, χθες το βράδυ, σημειώθηκε μεγάλη κατολίσθηση, όταν βράχια μεγέθους περίπου 2,5 μέτρων αποκολλήθηκαν και έκλεισαν τον δρόμο. Μάλιστα, το ασθενοφόρο που βρισκόταν στην Κερά λόγω βάρδιας εγκλωβίστηκε και δεν μπορούσε να επιστρέψει στη βάση του, κάτι που για να γίνει χρειάστηκε η άμεση επέμβαση των συνεργείων του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, όλο το προσωπικό του Δήμου Οροπεδίου τίθεται σε επιφυλακή, ανεξαρτήτως αν είναι μόνιμοι υπάλληλοι ή με σύμβαση. Δεν επιτρέπεται απουσία των υπαλλήλων από τις θέσεις τους κατά τις ημέρες των χιονοπτώσεων, πλημμυρών και γενικά ακραίων καιρικών φαινομένων. Μεταξύ των άλλων, ανακοινώθηκε ότι οι πρόεδροι των Κοινοτήτων οφείλουν να βρίσκονται στην έδρα τους, εφαρμόζοντας σχετικό πρόγραμμα, όπως: Οι εκχιονισμοί των δρόμων να ξεκινούν όταν το χιόνι στους δρόμους είναι 5 έως 10 εκατοστά.

Πρόγραμμα διανομής αλατιού:

  • Το αλάτι θα ρίχνεται στους δρόμους εφόσον έχει προηγηθεί εκχιονισμός αυτών, όταν κρίνεται σκόπιμο από τον υπεύθυνο ή τον αναπληρωτή του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, καθώς επίσης τότε θα καθορίζεται και η ακριβής ώρα έναρξης.
  • Οι πρόεδροι των Κοινοτήτων προτείνουν σημεία στους οικισμούς, προκειμένου να τοποθετηθεί αλάτι, για να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες στις αυλές-πεζοδρόμιά τους, ώστε να μη δημιουργείται πάγος. Οι πρόεδροι μεριμνούν για τη διανομή και τοποθέτηση αλατιού, με προτεραιότητα στους υπερήλικες και τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Όταν υπάρχει πρόβλημα μεταφοράς ανθρώπου λόγω υγείας (Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας), δίνεται προτεραιότητα εκχιονισμού του δρόμου, όπου είναι η κατοικία του συνανθρώπου μας. Οι πρόεδροι μεριμνούν για τους υπερήλικες και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ενημερώνοντας τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες. Τα ιδιωτικά εκχιονιστικά μηχανήματα τίθενται σε επιφυλακή και ενεργοποιούνται μόνο με εντολή των επικεφαλής του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ή του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας. Όλοι οι δημοτικοί υπάλληλοι κατά τις ημέρες εκτάκτων αναγκών (χιόνια, πλημμύρες κ.ά.) τίθενται στη διάθεση του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας κ.ά.

Αυτοκίνητο “κόλλησε” στο χιόνι

 

Ήδη τα Ανώγεια, τα Λιβάδια, τα Ζωνιανά, καθώς και άλλες ορεινές περιοχές των δήμων Μυλοποτάμου και Αμαρίου έχουν αρχίσει να “ντύνονται” στα λευκά, χωρίς ωστόσο να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα.

Ο κρατικός μηχανισμός – που βρίσκεται σε επιφυλακή – προσανατολίζεται να ξεκινήσει τον καθαρισμό των επαρχιακών δρόμων από το χιόνι, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή πρόσβαση σε κάθε περιοχή της ενδοχώρας.

Στο μεταξύ, ένα όχημα ακινητοποιήθηκε στο ύψος του ΧΥΤΑ Αμαρίου εξαιτίας του χιονιού, καθώς ο οδηγός δε διέθετε αντιολισθητικές αλυσίδες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, ώστε το αυτοκίνητο να “ξεκολλήσει” από τα χιόνια. Σημειώνεται ότι στο αυτοκίνητο επέβαινε μια οικογένεια με το παιδί της.

Κλειστά όλα τα σχολεία

Υπό το βάρος της επικινδυνότητας της λεγόμενης “Μήδειας”, για πρώτη φορά μέχρι σήμερα καθώς δεν υπάρχει ανάλογο παράδειγμα σε προηγούμενα χρόνια, από την πρώτη κιόλας μέρα η Περιφέρεια Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση καθολικής απαγόρευσης της λειτουργίας στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλο τον νομό Ηρακλείου και όχι μόνο στις χιονισμένες περιοχές.

Επίσης κλειστά είναι τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό Χανίων. Ρεθύμνου και Οροπεδίου Λασιθίου.

Οι ώρες της τηλεκπαίδευσης

Ακολούθησε ανάλογη ανακοίνωση του διευθυντή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, Μανόλη Μπελαδάκη, που επιπροσθέτως αναφέρει: «Σύμφωνα με το ΦΕΚ Β’ 4264/30-09-2020, το διαδικτυακό μάθημα για τα Νηπιαγωγεία θα ξεκινά στις 14:10 και θα διαρκεί έως τις 16:20 και για τα Δημοτικά από τις 14:10 έως τις 17:20 το απόγευμα».

Στο Ρέθυμνο κλείνουν οι Βρεφονηπιακοί

 

Ο Δήμος Ρεθύμνου, το ΝΠΔΔ “Κοινωνική Πολιτική και Μουσική Παιδεία Δήμου Ρεθύμνης” και ο πρόεδρός του Γ. Μοτάκης, εναρμονιζόμενοι με τη σχετική απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης και την αντίστοιχη ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, ενημερώνουν τους Ρεθυμνιώτες ότι σήμερα Τρίτη 16 Φεβρουαρίου και αύριο Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Ρεθύμνου θα παραμείνουν κλειστοί για λόγους ασφάλειας των παιδιών, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τα επόμενα 24ωρα θα επικρατήσουν στο Ρέθυμνο ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οδηγίες

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ανακοίνωσε χθες ότι, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (Α.Α. 4/2021/15-02-2021/1330 B) της ΕΜΥ/ΕΜΚ, με ισχύ έως και το βράδυ αύριο Τετάρτη 17/02/2021, κακοκαιρία θα επικρατήσει με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις και τους θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους. Πιο συγκεκριμένα, για την Κρήτη προβλέπεται (εκτός από τα ισχύοντα της χθεσινής ημέρας) ότι:

Για σήμερα Τρίτη, οι πυκνές χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στα ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, ενώ οι άνεμοι θα ενισχυθούν σε επίπεδο θύελλας. Αύριο Τετάρτη (17-02-2021) θα διατηρηθούν στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι, ενώ μετά τις μεσημβρινές ώρες, βαθμιαία, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

«Όλες οι Υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα της Περιφέρειας Κρήτης, που αποτελούν τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό.

Υπενθυμίζουμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν πιστά τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση θυελλωδών ανέμων:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμόδιων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

– Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

– Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.

– Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.

– Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

– Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμόδιων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζοί:

– Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια, ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

– Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Φαιστού

Έτοιμος για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με την κωδική ονομασία “Μήδεια” είναι ο Δήμος Φαιστού. Με απόφαση του δημάρχου Φαιστού Γρηγόρη Νικολιδάκη, όλοι οι πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων έχουν ενημερωθεί για το νέο Δελτίο Πρόγνωσης Καιρού, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται όλα τα οχήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου. Σε συνεργασία μάλιστα με τις Τεχνικές Υπηρεσίες και τον αντιδήμαρχο Γιάννη Φασομυτάκη, σε επιφυλακή βρίσκονται και τα οχήματα των εν λόγω υπηρεσιών.

Χιονόπτωση ξεκινούσε, μάλιστα, χθες το βράδυ και στην Αγία Βαρβάρα, όπου η κίνηση των οχημάτων είχε αρχίσει να γίνεται με δυσκολία, κάτι που πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους οι οδηγοί που θα χρησιμοποιήσουν τον πολυσύχναστο αυτό δρόμο για να πάνε προς τη Μεσαρά ή προς το Ηράκλειο.

Η δεύτερη φάση της “Μήδειας”

Η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας “Μήδεια” θα δώσει χιονοπτώσεις ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. Βροχές ή χιονόνερο αναμένονται στις Σποράδες, στα νησιά του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και στις παράκτιες περιοχές της Κρήτης.

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 8 μποφόρ, ενώ ιδιαίτερα στην περιοχή των Δωδεκανήσων θα φτάνουν τα 9 μποφόρ.