Μία εμπιστευτική πληροφορία ανοίγει και πάλι την έρευνα της μυστηριώδους δολοφονίας της J. Hanlon

Τα παιδιά της 54χρονης Βρετανίδας έχουν αφιερωθεί 10 χρόνια τώρα σε μια εκστρρατεία ανάδειξης της αλήθειας στη μνήμη της μητέρας τους

ΤΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ


Μία πληροφορία που έφθασε εμπιστευτικά στους γιους της 54χρονης Βρετανίδας Jean Hanlon και «κουμπώνει» απόλυτα με άλλη πληροφορία που είχε τεθεί υπό τη μορφή υποψίας στην διάθεση των αρμόδιων Αρχών, χωρίς ωστόσο ποτέ να διερευνηθεί, αποτέλεσε καταλύτη για την επανεκκίνηση της έρευνας της μυστηριώδους υπόθεσης από τις δικαστικές Αρχές του Ηρακλείου.

J. HanlonΔέκα και πλέον χρόνια από τη δολοφονία της 54χρονης Βρετανίδας (η υπόθεση έχει χαρακτηριστεί ως ανθρωποκτονία), ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηρακλείου κ. Αθανάσιος Γαλήνας έδωσε το «πράσινο φως» ώστε ο φάκελος της πολύκροτης αυτής υπόθεσης να ανασυρθεί εκ νέου από το αρχείο, αξιολογώντας ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η συγκεκριμένη πληροφορία.

Ήταν πριν από περίπου ενάμιση μήνα όταν ο δικηγόρος Απόστολος Ξυριτάκης μαζί με τον Michael James Porter, γιο της 54χρονης Βρετανίδας (μαζί με τα αδέρφια του David και Robert έχουν αφιερωθεί όλα αυτά τα χρόνια σε μία εκστρατεία ανάδειξης της αλήθειας στη μνήμη της μητέρας τους) πέρασαν την πόρτα του γραφείου του εισαγγελικού λειτουργού, καταθέτοντας μία αίτηση προκειμένου να ανοίξει εκ νέου η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, στηριζόμενοι ακριβώς σε αυτήν την εμπιστευτική πληροφορία που έφθασε στη διάθεσή τους.

Η πληροφορία αυτή, όπως προαναφέρθηκε, έρχεται να ενισχύσει μία παλαιότερη υποψία που αν και είχε τεθεί από την αρχή ενώπιον των αρμόδιων Αρχών, δεν ελέγχθηκε, πιθανότατα λόγω έλλειψης στοιχείων τότε.  Πλέον η μαρτυρία αυτή δίνει άλλη βαρύτητα και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο εισαγγελικός λειτουργός κίνησε τις διαδικασίες και η υπόθεση πλέον ανατέθηκε σε ανακριτή για την περαιτέρω διερεύνησή της.

Η ελπίδα όλων είναι επιτέλους να «φωτιστούν» πτυχές που παρέμειναν στο σκοτάδι όλα αυτά τα χρόνια και ίσως τελικά να κρύβουν το μυστικό αυτού του θρίλερ.

Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε νεώτερες εξελίξεις, καθώς είναι βέβαιο ότι θα κληθούν να καταθέσουν κάποια πρόσωπα-κλειδιά. Το περιεχόμενο της πληροφορίας αυτής είναι άκρως εμπιστευτικό, ιδιαίτερα στην φάση αυτή που θεωρείται κρίσιμη για την πρόοδο της έρευνας.

Το γεγονός πάντως ότι μετά από δέκα και πλέον χρόνια η υπόθεση της δολοφονίας της Jean Hanlon επανέρχεται στο επίκεντρο της δικαστικής διερεύνησης επέφερε μεγάλη ανακούφιση στην οικογένεια της άτυχης γυναίκας. Οι γιοι της αποδεικνύουν έμπρακτα ότι δεν μπορούν να ξεχάσουν, δεν μπορούν να βρουν ψυχική γαλήνη εάν δεν μάθουν τι ακριβώς συνέβη στην μητέρα τους.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν επιδοθεί σε μία επίπονη και ιδιαιτέρως ψυχοφθόρα διαδικασία με μοναδικό σκοπό την ανάδειξη της αλήθειας.

Μάλιστα, στα τέλη του Αυγούστου διοργανώνουν στη μνήμη της μητέρας τους μία ειδική εκδήλωση στο Ηράκλειο όπου μεταξύ άλλων θα απελευθερωθούν μπαλόνια, τα οποία θα είναι βιοδιασπώμενα καθώς η οικογένεια σέβεται απόλυτα το περιβάλλον. Η εκδήλωση, κατά πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι του Ηρακλείου και θα είναι ένα γεγονός με πολλούς συμβολισμούς.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Michael James Porter θα βρεθεί εκεί με την μεγαλύτερη ανιψιά του, την Ρεβέκκα, η οποία θα ταξιδέψει για πρώτη φορά στην Κρήτη, σε έναν τόπο που αγάπησε με πάθος η γιαγιά της αλλά και σε ένα τόπο που «στοιχειώνει» την οικογένειά τους την τελευταία δεκαετία.

Τόσο ο Michael όσο και τα αδέρφια του «επενδύουν» στην βοήθεια των ανθρώπων που ζουν στο νησί, αναζητώντας πληροφορίες και απαντήσεις που μέχρι σήμερα έχουν αποσιωπηθεί για διαφόρους λόγους. Ελπίζουν όμως ότι αυτή τη φορά η έρευνα της Δικαιοσύνης θα τους οδηγήσει στο τέλος αυτής της δραματικής ιστορίας και θα τους λυτρώσει.

Το χρονικό

Η Jean Hanlon ήταν μία αξιαγάπητη γυναίκα που λάτρεψε την Κρήτη και γι’ αυτό επέλεξε να ζήσει στο νησί. Το πτώμα της εντοπίστηκε να επιπλέει στο λιμάνι του Ηρακλείου, τέσσερις ημέρες μετά την εξαφάνισή της, δηλαδή στις 9 Μαρτίου του 2009. Πρόκειται για μία υπόθεση που πράγματι έχει εξελιχθεί σε θρίλερ. Στην πρώτη ιατροδικαστική έκθεση αναφερόταν ότι ο θάνατος της Βρετανίδας οφείλεται σε πνιγμό εντός θαλάσσιου ύδατος συνεπεία κάκωσης του αυχένα με πλήρη διατομή του εγκεφαλικού στελέχους αποτέλεσμα πτώσης στο νερό από ύψος.

Στη συμπληρωματική ιατροδικαστική έκθεση αναφερόταν ότι ο θάνατός της επήλθε από πτώση και πρόσκρουση σε έδαφος και υπήρξε η εκτίμηση ότι η γυναίκα μεταφέρθηκε νεκρή στη θάλασσα και γινόταν λόγος για ατύχημα. Τελικώς ο θάνατός της αποδόθηκε σε ανθρωποκτονία, δίνοντας φυσικά νέα τροπή στις έρευνες. Η εξέλιξη περί ανθρωποκτονίας προέκυψε αποκλειστικά χάριν στην απίστευτη επιμονή των γιων της, οι οποίοι επισκέφθηκαν αρκετές φορές την Κρήτη, ενώ κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε να ευαισθητοποιηθεί η βρετανική κοινή γνώμη.

Ήταν εκείνοι που από την πρώτη στιγμή, ενώ ακόμα ο θάνατός της είχε αποδοθεί σε ατύχημα, επέμεναν στην εκδοχή της ανθρωποκτονίας, ζητώντας με αναλυτικό υπόμνημα προς την αρμόδια εισαγγελική Αρχή να επανεξετάσει τον φάκελο της υπόθεσης και να τη χαρακτηρίσει ανθρωποκτονία.

Στα χρόνια που πέρασαν, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, ανασύρθηκε στην πορεία και τέθηκε εκ νέου στο αρχείο, αφού οι έρευνες απέβησαν αδιέξοδες. Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια των ερευνών υπήρξαν δύο ύποπτοι, φίλοι της 54χρονης, οι οποίοι όμως απαλλάχτηκαν με βούλευμα και η υπόθεση δεν έφθασε καν στο ακροατήριο.