Μακράκης: «Έκθετο το Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων»

«Στα μέτρα δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ άλλαξαν την αναλογία μαθητών/ τ.μ. και το αντικατέστησαν με οδηγίες»


Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος»  και μέλος Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ Γιώργος Μακράκης, σε ανακοίνωση του, υποστηρίζει ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι έκθετο για το άνοιγμα των σχολείων , αφού όπως προσθέτει Στα μέτρα δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ άλλαξαν την αναλογία μαθητών/ τ.μ. και το αντικατέστησαν με οδηγίες.

Αναλυτικά τι αναφέρεται στην ανακοίνωσή του.

“Στις οδηγίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Σάββατο 2 Μαΐου ο ΕΟΔΥ όριζε, όπως αναγράφονται στην εικόνα 1, την αναλογία ατόμων και τετραγωνικών μέτρων σε καταστήματα, γραφεία, χώρους λατρείας, σχολεία και άλλα. Για τα σχολεία η αναλογία ορίστηκε σε 1 μαθητή ανά 7 τ.μ. Με αυτή την οδηγία θα ήταν εφικτό να βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες 8 με 9 μαθητές. Κι αυτό διότι οι αίθουσες των σχολικών μονάδων στην καλύτερη περίπτωση φτάνουν τα 60 τ.μ.

Με τον τρόπο αυτό δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας, που έθετε ως στόχο 15 μαθητές ανά τμήμα. Ποια ήταν η λύση που δόθηκε;

Άλλαξαν αμέσως τις οδηγίες, αφού από το μεσημέρι της Κυριακής ο ΕΟΔΥ διέγραψε την αναλογία 1(μαθητής) /7 (τ.μ.) και στο αντίστοιχο πεδίο αναγράφει (εικόνα 2) «Οδηγίες από το ΥΠΑΙΘ».

Κατά συνέπεια προκύπτουν τα εξής ερωτηματικά:

  • Για ποιο λόγο άλλαξαν οι πρώτες οδηγίες του ΕΟΔΥ και την αναλογία 1/7 για τα σχολεία;
  • Ποιοι ήταν εκείνοι που πήραν την απόφαση μέσα σε λίγες ώρες ν’ αλλάξουν τις οδηγίες;
  • Με ποια επιστημονική λογική εξηγείται πως για όλες τις υπηρεσίες αναγράφονται σαφείς οδηγίες με βάση τα τετραγωνικά μέτρα εκτός από τα σχολεία;
  • Τελικά με την απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είναι ασφαλείς ;

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και συνολικά η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη απέναντι σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς κι οφείλει άμεσα να δώσει «πειστικές» απαντήσεις για την αλλαγή των οδηγιών του ΕΟΔΥ”.