Μαραζώνουν οι νέοι κτηνοτρόφοι της Κρήτης – «Βουνό» τα προβλήματα

Κακουχίες με ελάχιστες απολαβές για τρεις νέους Κρητικούς

Δύσκολο και αρκετά απαιτητικό είναι το επάγγελμα του νέου κτηνοτρόφου. Παρά την έντονη και διάχυτη φημολογία πως η ύπαιθρος έχει επαγγελματικές διεξόδους, ο νέος κτηνοτρόφος κρίνεται αρκετά απαιτητικό επάγγελμα. Αυτό καταδεικνύουν τρεις μαρτυρίες νέων ανθρώπων που ασχολούνται επαγγελματικά με την κτηνοτροφία, αντιμετωπίζοντας μια πληθώρα προβλημάτων στην καθημερινότητά τους.

Ο Νίκος Δασκαλάκης είναι 24 ετών κα κατάγεται από τη Μεγάλη Βρύση του νομού Ηρακλείου Κρήτης. Ο ίδιος ασχολείται από πολύ μικρή ηλικία με την κτηνοτροφία. Μίλησε στη “Νέα Κρήτη” για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ προσωπικά ασχολούμαι με την κτηνοτροφία από παιδί. Οι τιμές είναι εξευτελιστικές για τα προϊόντα που παράγουμε. Δηλαδή το κρέας και το γάλα, τα οποία έχουν πολύ χαμηλές τιμές, και στο τέλος δε θα μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Αντιθέτως, οι τιμές στις πρώτες ύλες (τροφή, άχυρα) έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και πλέον δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Ακριβές οι πρώτες ύλες και εξευτελιστικές οι τιμές των προϊόντων που εμείς διοχετεύουμε στην αγορά. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί».

Ο ίδιος μίλησε για τη δυσκολία του επαγγέλματος καθώς, πέρα από τις πολύ χαμηλές τιμές, ένας κτηνοτρόφος έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη καθημερινότητα, η οποία δεν περιλαμβάνει ρεπό ή ξεκούραση.

Ο Νίκος Δασκαλάκης σημειώνει: «Είναι μεγάλο ζήτημα να είσαι κτηνοτρόφος σήμερα. Γιατί, πέρα από τα προβλήματα που ανέφερα, υπάρχει αυξημένη φορολόγηση. Επίσης, πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος πως εμείς δεν έχουμε ρεπό, ούτε μπορούμε να ξεκουραστούμε».

Στο ερώτημα εάν ο ίδιος συνιστά το επάγγελμα του νέου κτηνοτρόφου, απαντάει: «Δε νομίζω ότι μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος που δεν έχει συνηθίσει σε τέτοιες συνθήκες. Οι κακουχίες και οι δυσκολίες του επαγγέλματος είναι πάρα πολλές. Και εάν συνεχίσουν να υφίστανται, πολύς κόσμος θα σηκωθεί και θα φύγει από την ύπαιθρο, για να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον στην πόλη».

Τέλος, ο κ. Δασκαλάκης ισχυρίζεται πως, για να επανέλθει ο νέος κτηνοτρόφος, είναι αναγκαίο να δώσουν όλοι προτεραιότητα και αξία στο ντόπιο και εγχώριο κρέας και στο γάλα.

Προτεραιότητα

«Πρέπει να σταματήσουμε να εισάγουμε κρέας και γάλα από το εξωτερικό και να δώσουν όλοι προτεραιότητα στο ντόπιο. Και νομίζω ότι κάποια στιγμή θα δοθεί λύση και στην υπερφορολόγηση και σε καύσιμα, τροφές κ.λπ.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δασκαλάκης.

Τη δική του εκτίμηση για τα προβλήματα του νέου κτηνοτρόφου έδωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Λευτέρης Βουλγαράκης, ο οποίος είναι κτηνοτρόφος 25 ετών και κατάγεται από το Μεσοχωριό της επαρχίας Μονοφατσίου.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος αναφέρει: «Υπάρχουν πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι κτηνοτρόφοι σήμερα. Είμαστε νέοι και είπαμε να ακολουθήσουμε τον πρωτογενή τομέα, αλλά οι δυσκολίες είναι πολλές. Το γάλα για παράδειγμα έχει κατέβει στα 72 λεπτά. Υπερβολική χρέωση στις πρώτες ύλες. Το γάλα που ανέφερε προηγουμένως, εκεί που μας το έπαιρναν 72 λεπτά, μαζί με τον ΦΠΑ γύρω στα 80 λεπτά, μας κατεβαίνει τώρα σχεδόν στο μισό ευρώ. Αλλά σε αυτά το πενιχρό ποσό πρέπει να βάλουμε και τον κόπο, τα έξοδα για τα αμάξια μας κ.ά. Δουλεύουμε πραγματικά για τους άλλους και όχι για εμάς».

Ο Λευτέρης Βουλγαράκης συνέχισε λέγοντας: «Το ίδιο συμβαίνει και για τα αρνιά. Από 3,80 έως 4 ευρώ πουλάμε το κάθε αρνί και μας βάζει και φύρα 10-20 κιλά, με αποτέλεσμα να μας καταδικάζει αυτή η κατάσταση. Μένει πραγματικά μόνο ο κόπος και η κούραση».

Στο ερώτημα εάν ο ίδιος βλέπει κάτι αισιόδοξο στο κοντινό μέλλον για το επάγγελμα που επέλεξε, απαντάει: «Δε βλέπω κάτι θετικό. Χλομό. Κάθε χρόνο και χειρότερα. Από 90-95 λεπτά που πήγαινε το γάλα, τώρα μας έχουν κατεβάσει στα 70 λεπτά».

Τέλος, οι κακές συνθήκες εργασίας (κούραση και συνεχόμενες ημέρες εργασίας) και οι απολαβές είναι λόγοι αποτρεπτικοί για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία, αναφέρει ο κ. Βουλγαράκης.

«Η ζωή στην ύπαιθρο έχει τα καλά και τα κακά της. Πείνα δεν υπάρχει, αλλά μας έχουν κάνει να μην έχουμε πετρέλαιο στο αμάξι. Επίσης, εάν ο άλλος σου δίνει επιταγή, κόβω το τιμολόγιο και περιμένω του χρόνου τον Ιανουάριο να πάρω τα λεφτά. Και αυτό σε δεσμεύει. Εμείς δεν καταλάβαμε ούτε Χριστούγεννα ούτε Πρωτοχρονιά. Είναι μια δουλειά που πρέπει να είσαι συνεχώς εκεί κοντά στα ζώα και τα χρήματα είναι ελάχιστα», κατέληξε.

Εξευτελιστικές οι τιμές του γάλακτος

Τεράστιο το κόστος των πρώτων υλών

Έχοντας καταγωγή από τις Λουσακιές Κισσάμου στον νομό Χανίων και με ηλικία 25 ετών, ο Μιχάλης Γεωργακάκης μίλησε στη “Νέα Κρήτη” για τα προβλήματα του νέου κτηνοτρόφου.

Ο ίδιος τόνισε τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νέος κτηνοτρόφος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι τιμές του γάλατος και του κρέατος είναι το βασικότερο πρόβλημα των κτηνοτρόφων. Το κιλό το γάλα, για παράδειγμα, πάει από 70 έως 80 λεπτά. Με αυτά τα χρήματα δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Το ίδιο συμβαίνει και στο κρέας, το οποίο κυμαίνεται από 3,70-4,40 λεπτά. Δεν πάει παραπάνω. Επίσης, οι τιμές των πρώτων υλών είναι απλησίαστες εδώ στην Κρήτη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα». Ο ίδιος, όπως αποκάλυψε, δε δηλώνει πως το μέλλον για τον νέο κτηνοτρόφο θα είναι καλύτερο, ενώ εάν κάποιος επιθυμεί να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία, κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει το μέρος ή αλλιώς ο τόπος βόσκησης των προβάτων.

Ο Μιχάλης Γεωργακάκης κατέληξε χαρακτηριστικά: «Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να δίνουμε το κρέας σε αυτήν την τιμή, καθώς η περιποίηση και φροντίδα των ζώων είναι κοστοβόρα. Όπως και το γάλα. Οι τιμές που δίνουμε εμείς τα προϊόντα μας στους μεσάζοντες είναι ιδιαιτέρως χαμηλές. Οι μεσάζοντες βγαίνουν».