Μεταφορικό Ισοδύναμο, αλλά δύο ταχυτήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση για την Κρήτη

Μεταφορικό Ισοδύναμο δύο ταχυτήτων φαίνεται πως σχεδιάζει η κυβέρνηση για την τρέχουσα χρονιά, περιλαμβάνοντας μερικώς και την Κρήτη, κάτι που θα σημαίνει και τη μερική ένταξη στο μέτρο όσων θα μπορούσαν να έχουν όφελος από αυτό.
Τα καλά νέα που έρχονται για την Κρήτη, αφορούν φυσικά τη διαφαινόμενη ένταξη του νησιού στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, καθώς σύμφωνα με όσα μεταφέρει μιλώντας στο ekriti.gr ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών Νίκος Ρεϊζάκης, το νησί θα μπει στο μέτρο αυτό, από την 1η Ιούλη 2019!

Τα δυσάρεστα νέα και αυτά που οδηγούν στο συμπέρασμα για κατάσταση «Δύο Ταχυτήτων» έχουν να κάνουν με μια μερική εφαρμογή του μέτρου.
Όπως αναφέρει ο κ. Ρεϊζάκης, ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, δεσμεύτηκε ενώπιον των παρευρισκομένων πως το νησί θα ενταχθεί στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, προκειμένου ν’ αντισταθμιστούν οι συνέπειες από το υψηλό κόστος μεταφοράς αγαθών και μετακίνησης κατοίκων δια θαλάσσης.
Αυτό που αποφασίστηκε όπως έγραψε το ekriti.gr είναι η εκπόνηση μιας μελέτης με στόχο να εξεταστούν ενδελεχώς όλες οι λεπτομέρειες και τα κριτήρια, ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός ένταξης του νησιού.

Η μελέτη αυτή θα λειτουργήσει ως η κατευθυντήρια γραμμή, προκειμένου να γίνει ένας υπολογισμός στα κόστη ανά κατηγορία, ανά προϊόν και ανά τομέα.
Με βάση λοιπόν τα τωρινά δεδομένα, το πιο πιθανό σενάριο είναι να ενταχθεί η Κρήτη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο σε σχέση με τις επιχειρήσεις και τη μεταφορά προϊόντων και εμπορευμάτων και όχι σε σχέση με τους πολίτες και τη μετακίνηση τους.
Η μελέτη αυτή θα εκπονηθεί από τα Επιμελητήρια της Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια και αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Θα είναι μια μελέτη, στην οποία θα παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία που καθιστούν αναγκαία την ένταξη του νησιού στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, ειδικά σε ότι αφορά τα εμπορεύματα και τη μεταφορά τους προς την ηπειρωτική χώρα.