Με νέες αντικειμενικές ο ΕΝΦΙΑ του 2020

Το ΥΠΟΙΚ θέλει την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές το ταχύτερο δυνατό. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει καθώς αποτελούσε και μια “μνημονιακή” υποχρέωση που πρέπει να ολοκληρωθεί.


Με νέες αντικειμενικές τιμές θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2020 αφού το υπουργείο Οικονομικών θέλει την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές το ταχύτερο δυνατό.

Η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει αφού εκτός από μια καθαρή εικόνα για την πραγματική αξία των ακινήτων σε όλη την χώρα, αποτελούσε και μια «μνημονιακή» υποχρέωση που πρέπει να ολοκληρωθεί.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αναλάβει την υποχρέωση μετά την πρώτη δόση προσαρμογής που έγινε το 2018 να προχωρήσει στην πλήρη εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές σε δύο στάδια ένα το 2019 και ένα το 2020. Με την ανάληψη της νέας κυβέρνησης η διαδικασία ξεκίνησε και πάλι και ο ΕΝΦΙΑ του 2020 αναμένεται να υπολογιστεί με νέες αξίες.

Από την ολοκλήρωση της προσαρμογής από τις 10.214 τιμές ζώνης σε όλη την χώρα το 20% μειώνονται το 40% παραμένει αμετάβλητο και το 37% αυξάνεται. Η ύπαρξη αντικειμενικών τιμών ταυτόσημων με τις εμπορικές βοηθά την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων που θα παρακολουθείται σε πραγματικούς όρους. Αυτό σημαίνει ότι πλέον θα υπάρχουν καθαροί όροι για τους ξένους επενδυτές που θα θελήσουν να επενδύσουν σε ελληνικά ακίνητα αλλά και για το ίδιο το δημόσιο που δεν θα δέχεται συμβόλαια πώλησης με χαμηλότερες τιμές καθώς πωλητής και αγοραστής θα χρησιμοποιούν – όπως σήμερα – αντικειμενικές τιμές.

Σε ότι αφορά φόβους για αύξηση ή υπερβολική αύξηση του ΕΝΦΙΑ για το 37% των ζωνών όπου οι αντικειμενικές τιμές θα αυξηθούν αυτοί αναμένεται να εκλείψουν. Οι αντικειμενικές τιμές με βάση τις προστάσεις των ιδιωτών που έγιναν στις αρχές του 2018 αυξάνονται σε δύο κατηγορίες ακινήτων: Τις λαϊκές συνοικίες όπου το δεκαετές πάγωμα των αντικειμενικών τις κράτησε χαμηλότερα από τις εμπορικές και τις περιοχές των νοτίων προαστίων κοντά στη θάλασσα. Η πρώτη δόση μείωση του ΕΝΦΙΑ κάλυψε και τις δύο κατηγορίες . Για τις λαϊκές περιοχές όπου υπάρχουν και οι μικρότερες ακίνητες περιουσίες η μείωση έφτασε το 30% ενώ για τις παραθαλάσσιες περιοχές όπως η Γλυφάδα ή η Βουλιαγμένη είχαν μια μείωση του ΕΝΦΙΑ από 10% (για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ μέχρι και 20% για ακίνητα με αξία μικρότερη από 1 εκατ. ευρώ.

Η προσπάθεια προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και τις αρχές του 2020 ώστε να αποτελέσει βάση για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Βεβαίως με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να προσαρμοστούν και οι υπόλοιποι 17 φόροι που βαρύνουν τα ακίνητα και συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές.

Το νέο σκηνικό θα ολοκληρωθεί με τη δεύτερη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ που έχει ανακοινώσει προεκλογικά ο πρωθυπουργός ώστε η μέση μείωση του φόρου να φτάσει το 30 % (η μείωσή του έγινε φέτος ήταν μεσοσταθμικά 22%) που δεν αναμένεται πριν το 2021.