“Μην ακούτε τις Κασσάνδρες”

Με ένα εκτενές σχόλιό του στα κοινωνικά δίκτυα ο καθηγητής Φαρμακολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης δίνει μια συνοπτική αναφορά για το τι συμβαίνει με το εμβόλιο και τα φάρμακα.

“Η δημόσια συζήτηση για την θεραπευτική του κορωνοιού ταλαντώνεται μεταξύ της υπεραισιοδοξίας και της πλήρους απαισιοδοξίας. Η άνευ προηγούμενου προσπάθεια της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας έχει όμως χαρακτηριστικά μαραθωνίου.

Μόνο αυτοί που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει πρωτότυπη επιστημονική έρευνα ταλαντεύονται εύκολα μεταξύ του 0 και του 100. Και υπάρχουν και στον χώρο της επιστήμης, με μια όμως ρηχή σχέση μαζί της. Επικαλούνται την μην ύπαρξη εμβολίων κατά των ιών EBOLA, SARS, MERS, προβλέποντας την αποτυχία εμβολίου κατά του κορωνοιού.

Μα αυτές οι ιώσεις υποστράφηκαν μόνες τους στην κοινότητα, δεν υπάρχουν πια. Αφού οδήγησαν στον θάνατο 11.000, 770 και 850 ασθενείς αντίστοιχα. Έτσι αδράνησε και η ανάπτυξη εμβολίων.

Επίσης, επικαλούνται την μη ύπαρξη εμβολίου για το AIDS. Ναι, αλλά το τριπλό σχήμα αντιικών φαρμάκων εξασφαλίζει μια παραγωγική, μακροχρόνια ζωή σε χιλιάδες ασθενείς. Σπάνια πλέον χάνουμε ασθενείς από τον πρώην θανατηφόρο ιό.

Μέσα σε τρεις μήνες από την εμφάνιση του κορωνοιού δοκιμάζονται ήδη πέντε (5) εμβόλια στον Άνθρωπο, ενώ προγραμματίζονται άλλες 40 προσπάθειες.

Μέσα στους πρώτους τρεις μήνες δοκιμάζονται στον Άνθρωπο τουλάχιστον 10 γνωστά για άλλες νόσους φάρμακα, που έδειξαν δραστικότητα σε προκλινικές μελέτες, ακόμη και στο πειραματόζωο το πιο κοντινό στον Άνθρωπο, τον πίθηκο. Φάρμακα δεν θα έχουμε πριν από αυτό το καλοκαίρι και εμβόλιο πριν το επόμενο καλοκαίρι. Τα φάρμακα δεν θα είναι για όλους του ασθενείς αλλά για συγκεκριμένους, με σαφή κλινικά χαρακτηριστικά.

Ας μην ακούμε λοιπόν τις Κασσάνδρες. Η επιστήμη έχει τους σοβαρούς, αφοσιωμένους ανθρώπους της και θα αναπτύξει τις αναγκαίες θεραπευτικές τεχνολογίες να αντιμετωπίσουμε τον νέο ιό, όπως δηλώνει στο πρόσφατο ΒΗΜΑ και ο εξαίρετος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή στο Harvard, Γιώργος Βέλμαχος.

Όπως πρεσβεύει και ο σε βάθος γνώστης των ιών κορυφαίος ερευνητής στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. Δώσαμε λύσεις σε δύσκολες λοιμώξεις στο παρελθόν, δίχως να διαθέτουμε την σημερινή εξαιρετική επιστήμη και τεχνολογία.

Ακολουθούμε λοιπόν τις οδηγίες της Πολιτείας, αλλάζουμε συμπεριφορές να ελαττώσουμε την διασπορά του ιού και τον αριθμό των ανθρώπων μας που χάνουμε και αναμένουμε την απάντηση της επιστήμης. Θα είναι αποτελεσματική στον χρόνο της.