“Μια καρδιά, ένας πνεύμονας, δεν αγοράζονται…Προσφέρονται με αγάπη και γενναιότητα”

Το “προσωπικό” μήνυμα του Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου Νοσοκομείου


Μια ανάρτηση με “προσωπικό” όπως αναφέρει, τόνο και πολλά μηνύματα έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Ανέστης Κιούλπαλης.

Με αφορμή τη γενναία απόφαση της οικογένειας 64χρονου Κρητικού να δωρίσουν τα όργανά του, ο κ. Κιούλπαλης αναφέρεται στο μεγάλο θέμα της δωρεάς οργάνων και τη σημασία τους για χιλιάδες ανθρώπους που περιμένουν και αναφέρει χαρακτηριστικά: “Μια καρδιά, ένας πνεύμονας, ένα ήπαρ, ένας νεφρός, ένας κερατοειδής δεν αγοράζονται παρά μόνο προσφέρονται με αλληλεγγύη, αγάπη και γενναιότητα από άλλους συνανθρώπους μας που δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί, αλλα είχαν αυτη την στάση ζωής ειτε οι ίδιοι πριν το μοιραίο,ή η οικογένεια τους”.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Διευθυντή της ΜΕΘ:

“Όσοι με γνωρίζετε από το Facebook, θα έχετε αντιληφθεί ότι γράφω συνήθως για πολιτικά και κοινωνικά θέματα και σπανίως για προσωπικά, η επιστημονικά θέματα που σχετίζονται με την δουλειά μου.
Πιστευω ότι τούτο δω το μέσο ειναι ένα είδος καφενείου, και δεν σηκώνει πολύ σοβαρή θεματολογία, υπάρχουν αλλα κανάλια για να διοχετεύουμε επαγγελματικούς η προσωπικούς προβληματισμούς.
Σήμερα θα κάνω μια εξαίρεση.
Ξημερώματα σήμερα, ένας συντοπίτης μας που είχε χάσει την ύστατη μάχη, πρόσφερε ένα ανεπανάληπτο δώρο. Χάρισε ζωή, κυριολεκτικά σε κάποιους άλλους συνανθρώπους μας. Υπάρχει μια μοναδική μαγική στιγμή, που ένας άνθρωπος μπορεί να προσφέρει ένα θεϊκό δώρο. Μπορεί να δωσει ΖΩΗ.

Όταν ο θάνατος έρχεται αναπόφευκτα, και δεν υπάρχει επιστροφή, τότε ειναι η στιγμή που μπορεί κανείς να προσφέρει το υπέρτατο δώρο.

Σήμερα λοιπόν είχαμε την τύχη να συμμετέχουμε σε μια ακόμα δωρεά οργάνων για μεταμόσχευση. Σήμερα κάποιοι συνάνθρωποι μας θα ξαναβρούν μια νέα ζωή γιατί μια καρδιά, ένας πνεύμονας, ένα ήπαρ, ένας νεφρός, ένας κερατοειδής δεν αγοράζονται παρά μόνο προσφέρονται με αλληλεγγύη, αγάπη και γενναιότητα από άλλους συνανθρώπους μας που δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί, αλλα είχαν αυτη την στάση ζωής ειτε οι ίδιοι πριν το μοιραίο,ή η οικογένεια τους.

Η χώρα μας δυστυχώς ειναι ουραγός στην προσφορά μοσχευμάτων στην Ευρώπη. Οι Έλληνες ασθενείς με οργανικές ανεπάρκειες τελικού σταδίου, περιμένουν πολύ περισσότερο από τους άλλους ευρωπαίους. Κι ομως, το άλλο ευχάριστο γεγονός σήμερα, ηταν που αναγκαστήκαμε να περιμένουμε πάνω από 24 ώρες γιατί προηγουντο δυο άλλοι δότες την ίδια μέρα. Καλά νέα για πολλούς ασθενεις!

Ας συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι ειναι κρίμα να θάβονται πολύτιμα όργανα, όταν πια δεν τα χρειαζόμαστε, και υπάρχουν τόσοι άνθρωποι γύρω μας, στα νοσοκομεία μας που επιβιώνουν οριακά, υποστηριζόμενοι με μηχανήματα, περιμένοντας το τηλέφωνο που θα τους ανακοινώσει ότι βρέθηκε επιτέλους το κατάλληλο μόσχευμα που θα τους ξαναδώσει ο,τι πολυτιμότερο: ΖΩΗ!

Ευχαριστώ και από εδώ τους συγγενείς του εγκεφαλικά νεκρού δότη, για την μεγάλη και ανιδιοτελή προσφορά τους.

Συγχωρέστε μου τον πολύ προσωπικό τόνο της ανάρτησης αλλα ας ειναι αφορμή για συζήτηση και προβληματισμό για την δωρεά οργάνων”.