Μινέρβα: Άλλαξε χέρια η ιστορική ελληνική ελαιουργία

Ποιος είναι ο γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας που “κρύβεται” πίσω από την Mirties που απέκτησε την Μινέρβα έναντι 45 εκατ. ευρώ


Η Μινέρβα η ιστορικότερη ελαιουργία στην Ελλάδα, με έτος ιδρύσεως πριν από 115 χρόνια, άλλαξε χέρια μετά από 42 χρόνια. Σύμφωνα με ανακοίνωση προς του χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου είναι εισηγμένη, η PZ Cussons ενημέρωση ότι ήρθε σε συμφωνία για την πώληση του συνόλου των μετοχών της θυγατρική της Μινέρβα στην Mirties Enterprises Company Limited, εταιρεία που ελέγχεται από την Diorama της Deca Investment η οποία έχει ως βασικό επενδυτή τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο (σ.σ. πρώην ιδιοκτήτη της Vivartia – Δέλτα και πρώην προέδρου του ΣΕΒ).

Το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται 41 εκατ. στερλίνες (45,1 εκατ. ευρώ) σε μετρητά κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία οικονομική χρήση η Μινέρβα είχε παρουσίασει πωλήσεις ύψους 55,6 εκατ. ευρώ με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 617 χιλ. ευρώ.

Η προίκα της Μινέρβα

Οι περισσότεροι έχουμε συνδιάσει την Μινέρβα με το ελαιόλαδο όμως μέσα από εξαγορές που πραγματοποίησαν οι Εγγλέζοι της PZ Cussons έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο. Οι δύο από τις βασικότερες εξαγορές αφορούν την φέτα της ΦΑΓΕ (σ.σ. πλέον τυροκομικά προϊόντα Χωριό) καθώς και ξύδια ΤΟΠ.

Έχει δημιουργήσει ένα εμβληματικό brand, ενώ διατηρεί ένα ισχυρό πορτφόλιο με περισσότερα από 10 εμπορικά σήματα σε είδη διατροφής (ελαιόλαδο, τυροκομικά, φέτα, βούτυρο, μαργαρίνη, ξίδι) και υψηλά μερίδια στις επιμέρους αγορές. Παράλληλα αναπτύσσει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου (σ.σ. οι εξαγωγές της καλύπτουν το 14% των συνολικών πωλήσεων). Η ισχυρή θέση της Μινέρβα βασίζεται στην παραγωγική της βάση με τρεις μονάδες παραγωγής και τις συνεχείς επενδύσεις επέκτασης και εκσυγχρονισμού.

Ο Alex Kanellis, Chief Executive της PZ Cussons Plc, δηλώνει: «Η συμφωνία για τη μεταβίβαση της Μινέρβα εντάσσεται στη νέα στρατηγική της PZ CussonsFocus, Scale and Accelerate’ η οποία επικεντρώνεται στις κύριες κατηγορίες προϊόντων μας -προσωπικής φροντίδας και καλλυντικών-, και σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές που αποτελούν το μεγάλο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα και θα μας προσφέρουν μεγαλύτερη ανάπτυξη.

»Πιστεύω ότι η DIORAMA/DECA είναι ένας εξαιρετικός συνεργάτης που θα προσφέρει στη Μινέρβα σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.

»Ευχαριστούμε όλους τους εργαζόμενους για την αφοσίωση και την εξαιρετική δουλειά τους όλο το διάστημα της συνεργασίας μας και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο μέλλον».

Ο Partner και Διευθυντής Επενδύσεων της DECA Investments AIFM, Γιάννης Καλαντζής δήλωσε: «Το ενδιαφέρον μας στην Μινέρβα προϋπήρχε της απόφασης της PZ Cussons να πωλήσει την εταιρεία. Στοιχεία της ελκυστικότητάς της αποτελούν η μακρά και επιτυχημένη ιστορία της, η απαράμιλλη  αναγνωρισιμότητα του ονόματός της και η πεποίθηση ότι μπορεί να αναπτυχθεί σημαντικά στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά. Είμαστε βέβαιοι ότι μαζί με τους συνεπενδυτές μας, την διοίκηση και τους εργαζόμενους, θα κάνουμε την Μινέρβα ακόμα μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα εταιρεία που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους και την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα».