Το…μοιρολόι των Κρητικόπουλων μπροστά στην “ξενιτεμένη” Καρυάτιδα

Τα παιδιά βρέθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής και αντέδρασαν με τον δικό τους τρόπο


Με μια διαφορετική κίνηση θέλησαν να “διαμαρτυρηθούν” για την παραμονή στο Βρετανικό Μουσείο των Μαρμάρων του Παρθενώνα, παιδιά από την Κρήτη, που βρέθηκαν στο Λονδίνο, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής.

Τα παιδιά, συνοδευόμενα από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γουβών και ιδιοκτήτρια Κέντρου Ξένων Γλωσσών κ. Άντζελα Χαριστάκη καθισμένοι όλοι οκλαδόν γύρω από την Καρυάτιδα στήσανε ένα μοιρολόι “Σιγανά και ταπεινά” που λέει και το “Τζιβαέρι”.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Χαριστάκη: “αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το Βρετανικό Μουσείο , αν και δε μας χαροποιει ΚΑΘΟΛΟΥ το γεγονός οτι βρισκονται εκεί, ως γνωστόν, τα κλεμένα μάρμαρα του Παρθενώνα και η Καρυάτιδα που είναι σχεδόν κρυμμένη σ΄ενα δωματιάκι αντί να βρίσκεται με τις αδερφές της σε περίωπτη θέση στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Τα ματια μας γεμισαν δάκρυα, η συγκίνηση το δέος αλλά και η απογοήτευση στο έπακρο και ακολούθησε από τα παιδιά ένα project που ονομάζεται “Your Thoughts on Greece…for tourists in London” . Ανάμεσα στις ερωτήσεις που κάναμε στους επισκέπτες του Μουσείου ήταν και το “αν επιθυμούν να επιστρέψουν τα Μαρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα”. Η απάντηση όλων 100% ήταν θετική”.

Το...μοιρολόι των Κρητικόπουλων μπροστά στην "ξενιτεμένη" Καρυάτιδα