Μπορμπουδάκη: Διασπορά του ιού στο νησί από τη Βρετανική μετάλλαξη

Eντείνεται η ανησυχία για τα μεταλλαγμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη με την διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη να δηλώνει στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ότι υψηλός αριθμός καταγράφεται στο Ηράκλειο με 13 κρούσματα στο Ρέθυμνο αλλά και στα Χανιά.

Υπάρχει ο φόβος καθώς το στέλεχος του ιού της Βρετανικής μετάλλαξης έχει μεγαλύτερη διασπορά είπε η κ. Μπορμπουδάκη και αυτό το γεγονός θα πρέπει να μας κάνει όλους πολύ περισσότερο προσεκτικούς με την τήρηση όλων απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Αναμονή για τις αποφάσεις

Ερωτώμενη εάν έχει πληροφόρηση σχετικά με το επίπεδο που θα βρεθεί η Κρήτη εξαιτίας των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών ανέφερε ότι περιμένει τις αποφάσεις των ειδικών και κατ’ επέκταση της Κυβέρνησης ενώ το ίδιο αναμένει και ειδικά για το νομό Λασιθίου που παραμένει σε καθεστώς σκληρού lockdown μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου.

Άνοδος στις νοσηλείες

Επίσης όπως επεσήμανε καταγράφεται μικρή άνοδος στις νοσηλείες ασθενών με covid 19 και συγκεκριμένα είπε ότι σήμερα στα νοσοκομεία της Κρήτης νοσηλεύονται 38 ασθενείς. 29 σε μονάδες covid και 9 ασθενείς στις ΜΕΘ εκ των οποίων οι 5 διασωληνωμένοι.

Κανονικά οι εμβολιασμοί στο νησί

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς είπε ότι προχωρούν κανονικά στην Κρήτη όπου έχουν γίνει μέχρι τώρα 23.183 σε υγειονομικούς και ηλικίας άνω των 80 ετών και είναι ψηλά από τον μέσο όρο στις υπόλοιπες υγειονομικές περιφέρειες.

Συγκεκριμένα:

Στο Ηράκλειο έχουν γίνει 10176 (8.246 πρώτη δόση- 1.930 δεύτερη δόση)

Χανιά 6.314 (5.392 πρώτη δόση- 922 δεύτερη δόση)

Λασίθι 4.122 (3.623 πρώτη δόση – 499 δεύτερη δόση)

Ρέθυμνο: 2.571 (2.206 πρώτη δόση – 365 δεύτερη δόση)

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση σε όσους έχουν κλείσει ραντεβού αλλά δεν επιθυμούν να προσέλθουν να το ακυρώνουν εγκαίρως ώστε να υπάρχει στη συνέχεια άλλος προγραμματισμός για άλλο πολίτη.

Θα έρθει και η σειρά του Οροπεδίου Λασιθίου

Όσον αφορά την κατεπείγουσα επιστολή του δημάρχου Οροπεδίου κ.Γιάννη Στεφανάκη προς το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την οποία δεν έχει γίνει ούτε ένας εμβολιασμός στον δήμο, η διοικήτρια είπε ότι το “άνοιγμα” των εμβολιαστικών γραμμών στα Κέντρα Υγείας γίνεται σταδιακά, και στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσει και το Κέντρο Υγείας Τζερμιάδο. Όπως σημείωσε αν και το Λασίθι είναι στο “κόκκινο” η υγειονομική απομόνωσή του το “προστατεύει” και γι αυτό προηγούνται των εμβολιασμών τα μεγάλα αστικά κέντρα με τις μεγάλες πληθυσμιακές συγκεντρώσεις.