Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
Αρχική Κρήτη Νέοι άνθρωποι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νέοι άνθρωποι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Την Κυριακή 5 Μαΐου έληξε η προθεσμία που είχαν οι συνδυασμοί των υποψηφίων για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να καταθέσουν τα ονόματα των συνδυασμών τους, στα κατά τόπους Πρωτοδικεία.

Στην τελική ευθεία ο προεκλογικός αγώνας και υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες διαμορφώνουν και επανακαθορίζουν την στρατηγική τους. Σε εγρήγορση τα επιτελεία των υποψηφίων, σε εγρήγορση και ο κόσμος που, πέραν των ήδη αποφασισμένων, προσπαθεί να ζυγίσει τις αρετές του κάθε υποψηφίου, να διακρίνει τι απ’ αυτά που του υπόσχονται είναι προεκλογικά πυροτεχνήματα και τι πραγματοποιήσιμα, ενώ δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για το ποιος συνδυασμός έχει τα πιο «δυνατά» ονόματα. Ανάμεσα στα «δυνατά» ονόματα και οι λεγόμενοι πρωτάρηδες. Νέοι άνθρωποι, που δεν έχουν καμιά προηγούμενη ενασχόληση με την πολιτική αλλά θέλησαν να προσπαθήσουν να κερδίσουν μια θέση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να παλέψουν, με το πάθος που διαθέτει η ηλικία τους, για τον τόπο που μεγάλωσαν, που ζουν και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις να χτίσουν το μέλλον τους εκεί.

Μια απ’ αυτούς η 26χρονη Σητειακιά Βάλια Βερίγου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος για τον Δήμο Σητείας. Η νεαρή Κρητικοπούλα μίλησε στο Kritiworld.gr για την απόφαση της να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους στόχους της ως υποψήφια.

 

-Κ. Βερίγου καλώς ήρθατε στο kritiworld.gr

Καλώς σας βρήκα!
Σας ευχαριστώ πολύ  για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω για την υποψηφιότητα μου μέσα από το site σας kritiworld.gr.

-Βλέπουμε στο βιογραφικό σας ότι εργάζεστε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Η δουλειά σας έχει να κάνει με τις σπουδές σας ή είναι κάτι που ακολουθήσατε για βιοποριστικούς λόγους μέχρι να προκύψει κάτι σχετικό με το αντικείμενο σας..;

Είμαι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ως φοιτήτρια εργαζόμουν στο τομέα του τουρισμού κατά περιόδους και τα τελευταία χρόνια εργάζομαι στο Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου. Όπως καταλαβαίνετε η ενασχόληση μου με τον τουρισμό ειναι κάτι που με γεμίζει καθώς είμαι ένα άτομο εξωστρεφής και το να γνωρίζω νέους λαούς με διαφορετική κουλτούρα είναι κάτι πολύ ξεχωριστό.

-Η υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές πως προέκυψε..;

Στις φετινές εκλογές αρκετοί νέοι αποφάσισαν να δώσουν το παρόν με ένα διαφορετικό τρόπο. Αυτό από μόνο του, πυροδοτεί την ελπίδα και την ανάγκη για αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό.
Ετσι και γω με χαρά αποδέχτηκα τη πρόταση του Θοδωρή Πατεράκη, με τη παράταξη μας “Σητεία Μπροστά”.
Αγαπώ τη Σητεία, εκεί γεννήθηκα, εκεί μεγάλωσα. Είμαι απ τα παιδιά που για βιοποριστικούς λόγους μένω εκτός. Θα θελα να χτίσω το μέλλον μου στη Σητεία , να γίνουν πράξη τα όνειρα που έκανα από παιδί. Σίγουρα λοιπόν με απασχολούν τα προβλήματα της καθημερινότητας και επιδιώκω  με τη δραση μου, ένα καλύτερο μέλλον. Θέλω να προσφέρω όσο το δυνατόν περισσότερα στη πόλη μου.

-Ανάμεσα στους υποψήφιους για τον δημαρχιακό θώκο της Σητείας επιλέξατε τον κ. Πατεράκη. Τι είδατε σε αυτόν..;

Ο Θοδωρής Πατερακης είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ και σέβομαι. Έχει δείξει με πράξεις και έργα τη συμβολή του στη κοινωνία . Επί θητείας του αναδείχθηκε το αεροδρόμιο μας, που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει απ τα υπόλοιπα της χώρας. Πρόκειται για ένα Αερολιμένα ευρωπαϊκών προδιαγραφών και σίγουρα αποτελεί στολίδι του τόπου μας.
Είναι ένας άνθρωπος κοντά στη νέα γενιά που οραματίζεται την ανανέωση, την άλλαγη. Έτσι λοιπόν με την εμπειρία και την όρεξη που διαθέτουμε αλλά και το  ολοκληρωμένο πρόγραμμα που έχουμε, η  παράταξη μας “Σητεία Μπροστά”  θα δώσει στη πόλη μας, τα βέλτιστα.

-Ένας νέος άνθρωπος, όπως εσείς, που κατεβαίνει πρώτη φορά υποψήφιος, τι προσδοκίες έχει..; Τι περιμένει να δει στην πορεία, είτε προεκλογικά είτε μετεκλογικά..;

Προσδοκώ την αλλαγή. Νιώθω περήφανη που ανήκω στη νέα γενιά. Μια γενιά με απίστευτες δυνατότητες που δοκιμάστηκε μέσα στη κρίση και ζητάει ευκαιρίες να δείξει τι αξίζει. Η ανεργία είναι ένας απ τους λόγους που έχει οδηγήσει τους νέους στην αδράνεια για τα τεκταινόμενα της χώρας. Προσδοκώ λοιπον την ενεργοποίηση μας καθώς έχουμε τα κίνητρα και τη θέληση στο αλλάξει αυτό το σκηνικό. Θέλουμε να έχουμε δουλειά για μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στο τόπο μας.
Η Σητεία είναι τόσο αλλιώτικη. Με το φυσικό της πλούτο, τους ντόπιους της.  Πρέπει να αναδειχτεί και να γίνουν έργα. Ο Θοδωρής Πατεράκης έχει βρει τους τρόπους, για να μπορέσει να αποτελέσει ένα ευρωπαϊκό μεσογειακό προορισμό η πόλη μας με ένα προσοδοφόρο μέλλον για όλους  μας.

-Μέχρι τώρα, προεκλογικά, είναι όπως τα είχατε στο μυαλό σας. Σας έκανε κάτι εντύπωση..;

Όταν δημοσιοποιήθηκε η υποψηφιότητα μου δε σας κρύβω ότι σκεφτόμουν την αντίδραση των δικών μου ανθρώπων, των φίλων μου. Τους μίλησα λοιπόν για την  απόφαση μου η οποία πηγάζει απ τη κοινωνική ευθύνη που έχω για να προσφέρω ό,τι καλύτερο μπορώ στη πόλη μου. Ως νέοι άνθρωποι πρέπει να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό. Έτσι λοιπόν προς έκπληξη μου, είχα την αμέριστη στήριξη τους, γιατί ως τώρα  δεν τους είχε δωθεί το κίνητρο για να ενδιαφερθούν για τα κοινά . Πιστεύουν σε μένα και τους ευχαριστώ πολύ για αυτό.

-Εάν είστε ανάμεσα σε αυτούς που θα εκλεγούν, ποιες θα είναι οι προτάσεις σας.? Τι θα θέλατε να αλλάξετε στην Σητεία, τι νομίζετε ότι έχει ανάγκη ο Σητειακός λαός..;

Η αλλαγή πρέπει να γίνει από εμάς, για μας. Κριτική ασκούμε πολλές φορές  αλλά η αυτοκριτική είναι που θα μας οδηγήσει στο να γίνουμε καλύτεροι, τόσο για τον συνάνθρωπο μας όσο και για τη πόλη μας.
Πρέπει να δωθεί έμφαση στον εθελοντισμό. Να στηρίζουμε ενεργά κάθε εθελοντική ομάδα ή δράση της κοινωνία μας. Κάθετι μικρό που προσφέρουμε έχει μεγάλη αξία. Βλέπω  απ΄ τη μητέρα μου, που αποτελεί μέλος του Ερυθρού Σταυρού, το μεγάλο έργο αυτής της ομάδας στους συνανθρώπους μας αλλά και τη προσφορά του Στειακού λαού που με κάνει να αγαπάω ακόμα περισσότερο το τόπο μου.
Απ την άλλη η τουριστική προβολή  της Σητείας είναι καθοριστικής σημασίας καθώς ο τουρισμός έχει δύναμη. Είναι απ τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας όχι μόνο του τόπου αλλά και της χώρας. Έχουμε τόσο όμορφη ιστορία, πολιτισμό.. Παράγουμε αγνά προϊόντα όπως το λάδι μας, που είναι παγκοσμίως γνωστό με πολλές διακρίσεις..  Το Μεσογειακό φεστιβάλ που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στη πόλη μου, δείχνει ότι είμαστε ένα παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο. Έρχονται άνθρωποι όχι μόνο απ τη Κρήτη αλλά και από διαφορετικά μέρη του κόσμου, για να παρακολουθήσουν τα δρώμενα μας, με τη διαφορετική μουσική, τα προϊόντα μας και να θαυμάσουν το πολιτισμό και τη κουλτούρα του Στειακού λαού.

-Αν υποθέσουμε ότι αυτή την στιγμή έχετε μπροστά σας τον Σητειακό λαό, τι θα τους λέγατε για να σας εμπιστευτούν στην κάλπη…;

Βρίσκομαι ανάμεσα σε καταξιωμένους ανθρώπους με πολυετή έμπειρια κ προσφορά στο χώρο. Για μένα όλο αυτό είναι ένα ταξίδι . Εμπιστεύομαι το Θοδωρή Πατεράκη και τη παράταξη μας “Σητεία μπροστά ” καθώς δίνει την ευκαιρία και στους νέους ανθρώπους να παλέψουν για όλα όσα αγαπάνε.
Όσον αφορά τη Βαλια, η αγάπη μου για τη Σητεία είναι αδιαμφισβήτη. Τα προϊόντα μας, τα Στειακά μας εδέσμετα, τα γλέντια μας, η απλότητα που μας χαρακτηρίζει αλλά είναι τόσο μαγευτική..βλέπεις το λιμάνι της και είναι λες και βρίσκεσαι σε ένα ξεχωριστό νησί, με μια αλλιώτικη ομορφιά. Όλα αυτά με κάνουν να επιδιώξω την ανάδειξη της μέσω του τουρισμού, που αποτελεί δυνατό χαρτί αυτού του τόπου. Να δωθεί πνοή στην  επιχειρηματικότητα με νέες θέσεις εργασίας και όλους εμάς που με όρεξη θα προσφέρουμε όσον το δυνατό περισσότερα μπορούμε. Έτσι λοιπόν με την υποψηφιότητα μου, καλώ όλους εκείνους που θέλουν τη Σητεία να πάει ένα βήμα μπροστά, να στηρίξουν την υποψηφιότητα μου και το Θοδωρή Πατεράκη.

-Κ.Βερίγου, σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και σας ευχαριστούμε για την τοποθέτηση σας, η οποία οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι ήταν ελπιδοφόρα για την κοινωνία μας. Μια κοινωνία που δεν θέλει να βλέπει νέους παραιτημένους και ηττοπαθείς αλλά μάχιμους, αισιόδοξους και ενεργούς.

-Κι εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι με τη σειρά μου καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους.