Πολλοί αστυνομικοί «πρώτης γραμμής» εκφράζουν την σαφή τους διαφωνία σε σχέση με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν στον νέο Ποινικό Κώδικα.
Τεράστιες είναι οι αντιδράσεις μετά την Ένωση Εισαγγελέων που δεν εισακούστηκε από την κυβέρνηση για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα που ψηφίστηκαν και στον χώρο της Αστυνομίας, αφού ειδικά αστυνομικοί «πρώτης γραμμής» στην πάταξη της εγκληματικότητας που αφορά εγκλήματα όπως κλοπές-διαρρήξεις ακόμα και ανθρωποκτονίες, εκφράζουν τους σοβαρούς φόβους τους για ένα επικείμενο χάος εγκληματικότητας που μπορούν να επιφέρουν αυτές οι αλλαγές με άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία από 1ης Ιουλίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκε έως και παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας για να αλλάξει ευτυχώς γνώμη η κυβέρνηση στις αλλαγές που επιθυμούσε να περάσει για το έγκλημα του βιασμού.
Αυτό που όμως δεν φαίνεται να έχει γίνει ιδιαίτερα κατανοητό στην κοινωνία είναι ότι λόγω της αναδρομικότητας υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αποφυλακιστούν μαζικά επαγγελματίες διαρρήκτες κατά εκατοντάδες έως και χιλιάδες, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου.
Αυτό θα συμβεί γιατί πολύ απλά οι πράξεις τους αντιμετωπίζονται πλέον ως πλημμελήματα και όχι κακουργήματα και για να γίνει πιο κατανοητό τι μπορεί να συμβεί, αστυνομικοί που υπηρετούν σε Υπηρεσίες Ασφάλειας επισημαίνουν ότι ακόμα και επαγγελματίες διαρρήκτες όπως π.χ. τα μέλη της διαβόητης «Vor V Zakone» που αυτό είναι το «επάγγελμά» τους και χρειάστηκαν ακόμα και πολυετείς προσπάθειες για να τους βγάλουν από την κοινωνία οι διωκτικές Αρχές, θα βρεθούν μαζικά ξανά στους δρόμους. Συμμορίες δηλαδή όχι με ευκαιριακές διαρρήξεις αλλά με εκατοντάδες χτυπήματα και στοχευμένη στρατηγική.
Αυτοί δεν μπορεί να πιστεύει κανείς σώφρων άνθρωπος ότι ξαφνικά θα αλλάξουν λογική και τρόπο ζωής, άρα τα αποτελέσματα μίας αδιανόητα βιαστικής ψηφοφορίας ενός τόσο σημαντικού νομοθετήματος θα είναι άμεσα ορατά με τραγικά αποτελέσματα για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας τω ν πολιτών που αν μη τι άλλο η νομοθετική εξουσία οφείλει από τις προβλέψεις του Συντάγματος να περιφρουρεί ως το ύψιστο αγαθό. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι οι διωκτικές Αρχές θα μείνουν «άοπλες» έναντι τέτοιων πράξεων αφού αναγκαστικά θα αντιμετωπίζονται σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ ακόμα και αν αλλάξει κάτι από μία άλλη κυβέρνηση η αναδρομικότητα αυτού του νομοθετήματος θα έχει προλάβει να προκαλέσει τεράστιες επιπτώσεις.
Με την ίδια απαξία που αντιμετωπίζει όμως πλέον η ελληνική Πολιτεία την διαφύλαξη της περιουσίας του Έλληνα πολίτη, με την ίδια απαξία αντιμετωπίζει και την διαφύλαξη της ζωής του, αφού οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα για τις ανθρωποκτονίες θα αντιμετωπίζονται με επιείκεια που ανάλογή της δύσκολα θα συναντήσει κανείς αλλού στον ίδιο πλανήτη…
Ειδικά στην περίπτωση των ανθρωποκτονιών από πρόθεση, πλέον «σπάνε» τα ισόβια και το δικαστήριο θα μπορεί να επιβάλει πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών, που αν συμπεριλάβει κανείς την καλή διαγωγή στην Φυλακή κλπ. εύκολα αντιλαμβάνεται πότε θα αποφυλακιστεί ένας κατηγορούμενος για την ύψιστη κακουργηματική πράξη, ενώ στην περίπτωση των ανθρωποκτονιών από αμέλεια κατά συρροή που πέφτουν σε ποινές κάτω των 8 ετών, εύκολα μπορεί κανείς να κάνει συνειρμούς για τους κατηγορούμενους της καταστροφής στο Μάτι και πόσο στα …μαλακά θα πέσουν με αυτές τις αλλαγές.
Αν εξαιρέσει κανείς λοιπόν τις αλλαγές που ήταν απαραίτητες προς το αυστηρότερο π.χ. για τα ρατσιστικά εγκλήματα, κατά τα λοιπά υπάρχουν σοβαρά κενά και μία πρόθεση για επιείκεια πολλές φορές ανισοβαρής με το έγκλημα που έχει τελεστεί. Σοβαρά ερωτηματικά αφήνουν και οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα για κατοχή εκρηκτικών υλών, μολότοφ κλπ. όπου θα αντιμετωπίζονται επίσης με επιείκεια και ειδικά στην περίπτωση της πρόκλησης φθορών.
Είναι κοινή παραδοχή ότι ο ποινικός κώδικας στη χώρα μας χρειαζόταν αλλαγές μετά από 70 χρόνια, ωστόσο οι αλλαγές αυτές έγιναν με τρόπο που αδικεί την εργασία και την προσπάθεια των νομικών που προηγήθηκε, από τον τρόπο που ψηφίστηκε στα βιαστικά και πάνω από όλα χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αντιρρήσεις θεσμών της Δικαιοσύνης και των διωκτικών Αρχών.