«Να αποφευχθούν τα ταξίδια στην Κίνα»

Για τον κοροναϊό  αλλά και για την γρίπη που βρίσκεται σε έξαρση, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο νέος Διευθυντής Δημόσιας Υγείας, Μανώλης Λουμπούνης.


Για το κατά πόσο πρέπει ανησυχούμε και για το αν υπάρχουν ενημερώσεις ο κ. Λουμπούνης απάντησε: «Καταρχάς για ενημερώσεις δεν έχουμε ουσιαστικά τίποτα, φαντάζομαι ότι συλλέγονται στοιχεία και κάποια στιγμή όταν αποφασιστεί και τι θα κάνουν ανάλογα και με τι  συμβαίνει στις άλλες χώρες. Τώρα για τα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει, έχω την εντύπωση ότι μάλλον πρόκειται για υπερβολές, δεν έχουμε πληροφορίες για το τι πραγματικά συμβαίνει, τα στοιχεία που έχουμε για τη νόσο αυτή δεν συνηγορούν για τέτοιου είδους βαρύτητα για τέτοια πράγματα, και είναι μια ίωση που προσομοιάζει με την γρίπη, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να κάνει λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού στους ανθρώπους, από την άλλη δεν είναι τόσο μεγάλη η μεταδοτικότητα όσο του ιού της γρίπης. Θα δούμε όμως, γιατί ακόμη είναι συγκεκριμένες οι πληροφορίες για το αν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι μεταδίδεται το λέω αυτό γιατί η οικογένεια των ιών αυτών, ξεκινάει από ζώα αλλάζουν, μεταλλάσσονται ενδεχομένως  και αρχίζει να νοσεί και ο άνθρωπος. Προς το παρόν φαίνεται να ελέγχεται σε σημαντικό βαθμό η επιδημία στην Κίνα, επειδή όμως η Κίνα είναι ειδική χώρα, θα δούμε. Είναι πάρα πολύ μεγάλος ο πληθυσμός και είναι δύσκολο να ελέγξεις την έξοδο από την χώρα αλλά θα δούμε».

Αυτό που συνιστεί ο κ. Λουμπούνης για εκείνους που έχουν επαφές με την Κίνα, είναι οι εξής: «Καταρχάς σίγουρα, η αποφυγή της επίσκεψης δηλαδή σκοπεύουμε να πάμε να το ακυρώσουμε. Για όλους αυτούς που βρίσκονται εκεί ξέρω ότι έχει σταματήσει η έξοδος από την περιοχή, είναι δύσκολο να φύγεις, ελέγχονται τα πάντα» ενώ  συμπλήρωσε: «Εγώ στη θέση του δεν θα πήγαινα. Δεν ξέρω αν υπάρχει πολύ σημαντικός λόγος να πάει αλλά στη θέση του εγώ δεν θα το έκανα, το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποφύγουμε την επίσκεψη, επειδή δεν ξέρουμε, δεν έχουμε στοιχεία για όλη την ιστορία».

Τα συμπτώματα της γρίπης

Για το αν  ευθύνεται ο ελλιπής εμβολιασμός για την έξαρση της γρίπης, ο κ. Λουμπούνης απάντησε: «Καταρχάς δεν θα έλεγα ότι έχουμε έξαρση, είναι αναμενόμενο για την εποχή. Ημερολογιακά είμαστε και λίγο πίσω δηλαδή, γιατί τέτοιο διάστημα πέρσι ήταν λίγο χειρότερα τα πράγματα από ότι αυτή τη στιγμή. Η περίοδος του ψύχους άργησε με μια βδομάδα καθυστέρηση, η γρίπη ακολουθεί τις χαμηλές θερμοκρασίες. Εγώ προσωπικά και από το γεγονός ότι έχουν διατεθεί περισσότερα εμβόλια φέτος, και λέω διατεθεί γιατί δεν ξέρω πόσα έχουν γίνει,  αλλά από τις πληροφορίες που έχω ιδιαίτερα από παιδίατρους, έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει να είμαστε πιο αισιόδοξοι φέτος και το λέω επειδή εμβολιάζονται μικρά παιδιά. Είναι γνωστό ότι τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί είναι αυτοί που ξεκινάνε τις ιώσεις του χειμώνα».

Όσον αφορά τα συμπτώματα της γρίπης ο κ. Λουμπούνης πρόσθεσε: «Πολύ μεγάλη κακουχία, με πονοκέφαλο και υψηλό πυρετό, αυτά είναι τα χαρακτηριστικά και μπορεί συνήθως η γρίπη να είναι πιο ήπια ή και το ανάποδο. Έτσι το περνάνε οι περισσότεροι, και εκείνοι που έχουν επιβαρυμένη υγεία έχουν πιθανότητες να το περάσουν πιο βαριά. Γι’ αυτό δεν είναι ποτέ αργά να κάνουν το εμβόλιο ακόμη και τώρα. Πρέπει να θυμίσω ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει 100 % τον οργανισμό, κάποιοι από αυτούς που είχαν κάνει το εμβόλιο πέρασαν πιο ήπια την ίωση, δεν προστατεύει 100 % γιατί είναι ένας ιός που μεταλλάσσεται. Να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις με πολλά άτομα, να μην ερχόμαστε σε επαφή με άρρωστα μικρά παιδιά και γενικά να παίρνουμε τα ατομικά μέτρα υγιεινής».

Για το πότε πρακτικά θα αρχίσει να λειτουργεί το εμβόλιο από τη στιγμή που θα το κάνουμε, ο κ. Λουμπούνης απάντησε, μετά από 2 εβδομάδες και άνω ενώ για το τι διάρκεια έχει το εμβόλιο, ο κ. Λουμπούνης απάντησε για μια σεζόν μόνο.