ΝΕΕΣ ΜΕΘ ΣΤΗ ΧΩΡΑ: Έτοιμοι για το δεύτερο κύμα

Ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού περιμένουν οι επιστήμονες το φθινόπωρο

Διαρκείς είναι οι προετοιμασίες της χώρας μας για να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κοροναϊού το φθινόπωρο, όπως φοβούνται οι επιστήμονες.

Ήδη προετοιμάζεται το project «Νοσοκομεία 2020», το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ το κέντρο βάρους πέφτει στην ανάπτυξη νέων ΜΕΘ, αφού µμε την πανδημία διαπιστώθηκε ξεκάθαρα ότι οι ειδικές νοσηλείες μπορεί να χρειαστούν ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Με βάση τον προγραμματισμό, θα δημιουργηθούν διπλάσιες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά και σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) έως το τέλος του έτους σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι. Στο πλαίσιο αυτό -όπως, εξάλλου, έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας- θα διατηρηθούν κάποια νοσοκομεία αναφοράς, όπως το «Σωτηρία», προκειμένου -αν χρειασθεί- να γίνονται εκεί οι νοσηλείες της Αθήνας.

Παράλληλα, θα διατηρηθεί φυσικά και η επιστημονική επιτροπή των παθολόγων-λοιμωξιολόγων, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και κάποιες μικρές «ενέσεις» ενίσχυσης του προσωπικού στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Στο μεταξύ, όμως, σταδιακά θα ξεκινήσει και η αξιολόγηση των Μονάδων Υγείας από τον Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι ψηφίζεται εντός της εβδομάδας στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του νέου Οργανισμού ΟΔΙΠΥ που θα αναλάβει να αξιολογήσει όλο το σύστημα υγείας – τόσο το δημόσιο, όσο και το ιδιωτικό.

Να σημειωθεί ότι με το νέο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των Νοσοκομείων και τη δημιουργία του ειδικού Οργανισμού για τους ελέγχους, το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί να φέρει την ποιότητα στο ΕΣΥ και να ανταμείψει όσους φροντίζουν να παρέχουν ορθές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες, αλλά και να επιβάλει πρόστιμα σε όσους δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες (ιδιωτικός τομέας). Πάντως, βασικές παρεμβάσεις στο ΕΣΥ δεν έχουν γίνει, μέχρι στιγμής.

Ούτε κτηριακού χαρακτήρα σε τέτοιο βαθμό που να αλλάξει η εικόνα, αλλά ούτε και σε επίπεδο προσωπικού. Εξαιρούνται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που δημιουργήθηκαν, εν μέσω επιδημίας, κυρίως από δωρεές.

Στο μεταξύ, στην πιθανή δεύτερη φάση της επιδημίας, για την οποία γίνονται προετοιμασίες για τον Σεπτέμβριο, βασικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν τα Κέντρα Υγείας.

Παρότι το σχέδιο για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν έχει ακόμη προωθηθεί, ομάδες εργασίας του υπουργείου Υγείας επιχειρούν ήδη να προετοιμάσουν κάποια κεντρικά Κέντρα Υγείας στα οποία θα απευθύνονται οι πολίτες πριν φθάσουν στα νοσοκομεία. Στόχος να αποφεύγεται η επαφή με μεγάλες Μονάδες υγείας από πιθανά κρούσματα του κοροναϊού.

Πάντως, αυτό που επιδιώκεται σε αυτή τη φάση είναι να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση περισσότερα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, αφού σήμερα ο αριθμός όσων λειτουργούν όλη την ημέρα δεν ξεπερνά τα πέντε.

Στην επόμενη φάση πάντως και προς το τέλος του χρόνου  αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας και των Κέντρων Υγείας αφού αναμένεται να δημιουργηθούν δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Το κάθε δίκτυο θα έχει στην «καρδιά» του το Κέντρο Υγείας που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα απλώνεται ακτινωτά σε όλη τη γεωγραφική περιοχή.

Τα δίκτυα θα στηθούν με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής – όπως, για παράδειγμα, εάν ζουν πολλοί ηλικιωμένοι, νέοι, ή εργατικό δυναμικό.