Νερό με «υποθήκη» την επιδότηση

Κατά την περίοδο άρδευσης δε θα κόβεται το ρεύμα εφόσον δε θα έχει εκδοθεί λογαριασμός


Εντάξει, έγινε και αυτό… Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης ανακοίνωσε πως οι αγρότες με χρέη προς κάποιο ΤΟΕΒ θα μπορούν να παίρνουν νερό βάζοντας την επιδότησή τους ως… εγγύηση!

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο σύσκεψης του υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, «εξετάστηκε ακόμη η εκδοχή, ως έσχατο μέτρο, να δύνανται οι παραγωγοί να εγγυηθούν τα έσοδα από την Ενιαία Ενίσχυση με μορφή εκχώρησης ή πάγιας εντολής από τον τραπεζικό λογαριασμό τον οποίο έχουν δηλώσει στο ΟΣΔΕ».

Αυτό που δε διευκρινίζει η ανακοίνωση ξεκάθαρα είναι αν η δήλωση ΟΣΔΕ θα μπορεί να οριστοκοποιείται από τον αγρότη, εάν και εφόσον έχει χρέη προς κάποιο ΤΟΕΒ.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η διάθεση από πλευράς ΔΕΗ να συνεχιστεί το ειδικό καθεστώς έκδοσης λογαριασμών για όσους επαγγελματίες αγρότες επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τις ωφέλειες της εν λόγω ρύθμισης.

Για όσους επιλέγουν να συμμετέχουν στη ρύθμιση, η ΔΕΗ δεν εκδίδει λογαριασμούς ρεύματος κατά την κρίσιμη αρδευτική περίοδο, αλλά συγκεντρωτικό λογαριασμό από Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Έτσι, κατά την περίοδο άρδευσης δε θα κόβεται το ρεύμα εφόσον δε θα έχει εκδοθεί λογαριασμός, οπότε και ο παραγωγός μπορεί απρόσκοπτα να προχωρήσει στις εργασίες του.

Επισημαίνεται ότι το μέτρο αφορά και σε Ομάδες Παραγωγών ή/και Συνεταιρισμούς. Απαιτείται βέβαια η αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερομένου ή του νομικού του εκπροσώπου σε τοπικό υποκατάστημα της ΔΕΗ, για να συμπληρώσει την αντίστοιχη αίτηση.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ ήταν θετικός σε μια πρόταση η οποία περιλαμβάνει την παροχή εγγύησης εκ μέρους των αγροτών, ώστε να μη χάνουν τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ αν δεν πληρώσουν για μερικούς μήνες.